Gynekologi väittää: Naiset eivät tunne klitorista – vaikeuttaa seksistä nauttimista

Klitoriksen kuva puuttuu edelleen oppikirjoista, eikä moni tiedä, kuinka suuri se oikeasti on.

Tietämättömyys ei ole ihmisten oma vika: esimerkiksi klitoriksen tarkka anatomia on selvitetty vasta 1990-luvun lopulla.

12.9.2016 16:56

New York Times uutisoi hiljattain tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet brittinaisista ei tunne naisen sukuelinten perusanatomiaa.

Gynekologisten syöpien hyväntekeväisyysjärjestön Eve Appealin selvityksessä tutkittiin 1 000:tta naista. Vain puolet heistä osasi esimerkiksi paikantaa emättimen sukuelimiä havainnollistavasta kuvasta.

Lääkärikeskus Aavan gynekologin ja kliinisen seksologin Leena Väisälän mukaan asiat eivät ole Suomessa paljon paremmalla tolalla.

– Naiset tuntevat anatomiansa huonosti, ja miehet tuntevat naisen anatomian vielä huonommin. Meille gynekologeille anatomian perusasioiden selittäminen on päivittäistä työtä. Noin joka toiselle potilaalle saa kertoa niistä, hän sanoo.

Apunaan Väisälä käyttää kuvaa, jossa näkyvät sisäiset sukuelimet. Niiden kehnon tuntemuksen vuoksi moni niputtaa hormonaaliset ehkäisymenetelmät yhteen, vaikka ne vaikuttavat eri tavoin.

Eikä kyse ole vain nuorista naisista. Toisinaan vastaanotolle tulevat tytär ja äiti yhdessä, ja gynekologi saa selittää samat perusasiat molemmille.

Jotkut naiset eivät ole ikinä edes katsoneet alapäätään kunnolla. Usein seksuaaliterapia alkaa siihen tutustumisella peilin avulla.

Tuntemus lisää itsevarmuutta

Brittiläinen Eve Appeal -järjestö on huolissaan siitä, että naiset eivät huomaa sukuelimissään muutoksia, jotka voivat olla merkki syövästä.

Suomessa suurin osa naisista osallistuu onneksi papa-seulontoihin. Leena Väisälän mukaan isoin ongelma on se, että anatomian huono tuntemus heikentää seksuaalista nautintoa.

Anatomiaan tutustuminen auttaa oppimaan, miten kiihottuu ja saa orgasmin. Muuten on vaikea nauttia seksistä yksin tai kumppanin kanssa. Moni ei esimerkiksi tiedä, missä lantionpohjalihakset ovat. Niitä harjoittamalla voi syventää seksuaalista nautintoa.

Anatomian tunteminen, nautinto ja itsetunto kulkevat käsi kädessä: kun tuntee kehonsa, on helpompi tuntea olonsa hyväksi ja nauttia seksistä.

Klitoris on edelleen mysteeri

Britanniassa heikoimmin anatomiaa tuntevat tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat naiset. Sama näkyy Väisälän mukaan Suomessa.

– Ennen alapäähän on liittynyt häpeää ja peittelyä, jota vanhemmalla sukupolvella on enemmän.

Mutta ongelma ei ole vain ikäkysymys. Vanhempien esimerkki tarttuu: suhtautuvatko he kehoonsa luonnollisesti ja hyväksyvästi vai häpeillen?

– Paljon on kiinni siitä, millaisen äidin tyttärenä kasvaa, Väisälä sanoo.

Tietämättömyys ei ole ihmisten oma vika.

– Tässä on iso historiallinen painolasti rasitteena. Esimerkiksi vasta 1990-luvun lopulla on selvitetty klitoriksen tarkka anatomia.

Eikä klitoriksesta näe edelleenkään kuvia. Esimerkiksi oppikirjoissa esitetään naisen munasarjat ja kohtu sekä miehen penis ja kivekset.

– Munasarjat tuottavat naishormoneja, mutta klitoris ja emättimen alaosa ovat oleellisimmat elimet naisen seksuaalisen nautinnon kannalta.

Suurin osa ei tiedä, kuinka iso klitoris oikeasti on ja että naisen kehossa on suhteessa yhtä paljon paisuvaiskudosta kuin miehelläkin.

Ehkä ajat ovat muuttumassa. Brittilehti Guardian uutisoi elokuussa, että Ranskan kouluissa aletaan pian käyttää apuna opetuksessa 3D-printattua mallia klitoriksesta. Mallin kehittäneen tutkijan Odile Fillodin mielestä on tärkeää opettaa lapsille, että klitoris on parempi vastine penikselle kuin emätin.

How a 3D clitoris will help teach French schoolchildren about sex https://t.co/NcpvUWS2pn— The Guardian (@guardian) August 15, 2016

– Naiset saavat erektion, kun he kiihottuvat. Sitä ei vain voi nähdä, koska suurin osa klitoriksesta on sisäpuolella. Halusin näyttää, että miehet ja naiset eivät lopultakaan ole niin erilaisia, Fillod sanoo.

Suomessa opettaja ja freelancetoimittaja Vesa Linja-aho käynnisti vuosi sitten blogikirjoituksellaan keskustelun seksuaalikasvatuksesta. Hän törmäsi sosiaalisessa mediassa kuvaan, jonka vanhempi oli ottanut lapsensa biologian oppikirjasta.

– Missä on klitoris? Kuulemma se käsitellään vasta kasiluokalla. Miksi? Linja-aho muun muassa ihmetteli.

Koulukirjat ruokkivat höpökäsityksiä sukupuolesta http://t.co/2vaOUCWERf— Vesa Linja-aho (@linjaaho) August 21, 2015

Lue lisää:

Naisten terveiset miehille: tiedä vähintään tämä naisen alapäästä

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/seksi/naisten_terveiset_miehille_tieda_vahintaan_tama_naisen_alapaasta

Syynä karvattomuuden ihanne? Alapääleikkauksia tehdään myös ulkonäkösyistä

http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/terveys/syyna_karvattomuuden_ihanne_alapaaleikkauksia_tehdaan_myos_ulkonakosyista

Tämä harhaluulo saa naiset ajelemaan alapäänsä

http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/terveys/tama_harhaluulo_saa_naiset_ajelemaan_alapaansa

Milloin kävit viimeksi gynekologilla tai hammaslääkärissä? Tarkista tästä, miten usein pitäisi

http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/terveys/milloin_kavit_viimeksi_gynekologilla_tai_hammaslaakarissa_tarkista_tasta

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?