Seksi & Parisuhde

Oletko samaa mieltä? 4 tilannetta, joissa pettäminen on hyväksyttävää

Julkaistu:

Amerikkalaispsykologi on listannut tilanteita, jolloin sivusuhde voi olla ihan ok. Me löysimme vaihtoehtoiset ratkaisut, ettei tilanne etenisi pettämiseen asti.
Amerikkalaispsykologi Douglas LaPier väittää Psychology Today -julkaisussa, ettei pettäminen ole aina huono asia. Hänen mukaansa avioliiton ulkopuolinen suhde voi itse asiassa olla hyväksi ihmisen psyykelle – siis pettäjän psyykelle.

Avioliiton toisen osapuolen tunne-elämään kohdistuvista vaikutuksista sen sijaan ei ole takeita.

LaPierin löytää neljä parisuhdeongelmaa, joihin sivusuhde voi tuoda jopa ratkaisun. Löysimme myös vaihtoehtoja LaPierin ehdotuksille.

1. Suhde on nuupahtanut

Joskus parisuhteelle ei ole enää mitään tehtävissä. Rohkea päästää henkitoreissaan viruvan suhteen päiviltä, mutta arempi saattaa tyytyä suhteen ankeaan tilaan vuosi toisensa jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onneton liitto ei ole hyväksi kenenkään mielenterveydelle, joten vuosia jatkuneen kärvistelyn jälkeen pettäminen saattaa LaPierin mukaan olla suoranainen terveysteko: salasuhde elähdyttää, kasvattaa ja saattaa tarjota puuttuvan rohkeuden suhteen päättämiseen.

Vaihtoehto!

Piristystä arkeen ja uutta itsetuntoa voi löytyä muualtakin kun vieraan ihmisen sängystä. Aloita uusi harrastus, ota lemmikki, vietä aikaa ystäviesi kanssa, pyri vaativampiin tehtäviin töissä tai liiku luonnossa. Jos parisuhde ei kummankaan osapuolen mielestä ole pelastettavissa, kannattaisiko suosiolla erota?

2. Suhde käy voimille

Jos kohtaa tärkeimmässä ihmissuhteessaan toistuvaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, voi olla kohtuuton voimainponnistus repäistä itsensä irti tilanteesta.

Jatkuva väkivalta vaikuttaa itsetuntoon ja aiheuttaa toivottomuuden sekä ansassa olemisen tunteita. Silloin salasuhteessa koetut arvokkuus, hyväksyntä ja rakkaus voivat antaa sitä voimaa, jota tarvitaan huonon suhteen päättämiseen ja paremman elämän etsimiseen, LaPier neuvoo.

Vaihtoehto!

Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaista käytöstä, ja koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä väkivaltaisesta suhteesta.

Jos et pysty puhumaan suhteesi tilasta lähipiirisi kanssa, vertaistukea ja avautumisen paikkoja löytyy myös netistä. Rakkaus ja hyväksyntä eivät kuulu vain parisuhteisiin, vaan myös ystävyys- ja sukulaisuussuhteet voivat tukea itsetuntoa.

3. Kumppani ei ole enää sama ihminen kuin aikaisemmin

Elämä on arvaamatonta, ja parisuhde saattaa jonakin päivänä muuttua intohimoisesta rakkaussuhteesta vaikkapa omaishoitajan ja -hoidettavan suhteeksi.

Douglas LaPier nostaa esiin tilanteet, joissa esimerkiksi seksin harrastaminen ja älykkäät keskustelut muuttuvat mahdottomiksi puolison terveydentilan takia, fyysisen ja henkisen läheisyyden etsiminen muualta houkuttelee.

Vaihtoehto!

Kiehtovat keskustelut, maailmalla matkusteleminen ja monet muut asiat ovat mahdollisia myös ystävien tai vaikka aikuisten lasten kanssa.

Jos parisuhteen henkinen yhteys on tallella, mutta seksiä ei syystä tai toisesta ole, voidaan sopia, että seksiä saa hakea kodin ulkopuoleltakin. Avoin suhde aiheuttaa huomattavasti vähemmän tunnontuskia kuin seksuaalisuuden toteuttaminen rakkaalta puolisolta salaa.

4. Suhde kaipaa uutta kipinää

Salasuhde saattaa paljastaa, että vaihtamalla ei parane. Uskottomuus näyttää, että samat ongelmat on käsiteltävä kaikissa suhteissa, ja vanha rakkaus saattaa nousta arvoon arvaamattomaan. Niinpä pettämällä voi saada uutta motivaatiota parisuhteen hoitamiseen, LaPier ehdottaa.

Vaihtoehto!

Pohdi, ovatko suhteessa kokemasi ongelmat myös sinuun liittyviä, vai johtuvatko ne tosiaan siitä, että kumppanisi on niin ankea tyyppi.

Pari- tai yksilöterapiaan voi hakeutua jo ennen pettämistä. Jos muu ei auta, väliaikainen ero on hyvä keino todistaa, että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella.

Mitä mieltä olet Douglas LaPierin ajatuksista? Onko sivusuhde käypä ratkaisu tämänkaltaisissa tilanteissa? Keskustele alla olevassa kommenttikentässä.

Lue myös:

Vaimoaan vuosikausia pettänyt Simo, 49, kertoo, miksi oli uskoton

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/vaimoaan_vuosikausia_pettanyt_simo_49_kertoo_miksi_oli_uskoton

15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikeaa antaa anteeksi

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/15_syyta_miksi_pettaminen_on_niin_vaikea_antaa_anteeksi

Miten päästä yli uskottomuudesta? Psykologian professori suosittelee seksiä

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/miten-paasta-yli-uskottomuudesta-psykologian-professori-suosittelee

4 asiaa, jotka ovat yhtä pahoja kuin pettäminen – tai jopa pahempia

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/4_asiaa_jotka_ovat_yhta_pahoja_kuin_pettaminen_tai_jopa_pahempia