Tutkimus kumoaa seksimyytin: Rakastelu vanhemmalla iällä on terveellistä naisille – miehillä riski sairastua vakavasti - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tutkimus kumoaa seksimyytin: Rakastelu vanhemmalla iällä on terveellistä naisille – miehillä riski sairastua vakavasti

Tähän asti on yleisesti oletettu, että seksin harrastaminen on kaiken kaikkiaan terveellistä. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan iäkkäämmillä seksuaalisesti aktiivisilla miehillä on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin.

6.9.2016 13:55

Seksistä nauttiminen vanhemmalla iällä kohottaa miehillä sydän- ja verisuonitaudin riskiä. Naisilla sitä vastoin säännöllisellä seksillä on enemmänkin terveyshyötyjä. Tämä käy ilmi Michiganin yliopiston teettämästä tutkimuksesta.

– Tuoreet havainnot haastavat laajalti levinneet uskomukset, joiden mukaan seksillä on terveysvaikutuksia kaikille, Michiganin yliopiston professori Hui Liu kertoo tiedotteessa.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 2204 57-85-vuotiaan amerikkalaisen terveystietoja vuosina 2005-2006. Terveydentilaa tarkasteltiin uudestaan viisi vuotta myöhemmin. Tutkimus julkaistiin tiistaina Journal of Health and Social Behavior -lehdessä.

Miehillä, jotka harrastivat seksiä kerran viikossa tai useammin, todettiin viiden vuoden kuluttua jopa kaksi kertaa todennäköisemmin sydän- ja verisuonitautiin viittaavia oireita verrattuna seksuaalisesti passiivisiin miehiin. Naisten keskuudessa samanlaista vaikutusta ei huomattu.

– Miehillä, jotka pitävät seksiä kumppanin kanssa erittäin nautinnollisena, on suurempi vaara saada sydän- ja verisuonitaudin oireita verrattuna miehiin, joilla näitä tuntemuksia ei ole, Liu selittää.

Miesten kohonnut riski johtuu luultavasti siitä, että he joutuvat tekemään enemmän töitä saavuttaakseen nautinnon huipun.

– Koska vanhemmilla miehillä on joko lääketieteellisten tai emotionaalisten syiden vuoksi enemmän vaikeuksia saada orgasmi, he uuvuttavat itsensä helpommin ja altistavat sydämen rasitukselle.

Tätä vastoin naisilla, jotka pitävät seksiä nautinnollisena, on pienempi riski sairastua verenpainetautiin verrattuna seksuaalisesti passiivisiin naisiin. Nautinnollinen ja säännöllinen seksi saattaa ennemminkin suojata naiset sydän- ja verisuonitaudeilta myöhemmällä iällä.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että erityisesti naisten terveyteen vaikuttaa hyvä ja lämmin parisuhde. Naisilla seksin aikana vapautuva mielihyvähormoni saattaa myös vaikuttaa parempaan terveydentilaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?