Alkoholin liikakäytön yllättävät seuraukset – Terapeutti: ”Moni ei pysty harrastamaan seksiä selvin päin”

Alkoholismilla on lukuisia vaikutuksia päihdeongelmaisen ja hänen kumppaninsa seksuaalisuuteen.

Asiantuntijan mukaan miesten ja naisten juomisen yksi suurimmista eroista on juomisen salaamisen tarve, jota miehillä ei aina ole. Kuvituskuva.

14.8.2016 9:46 | Päivitetty 15.8.2016 11:07

Seksuaali-ja päihdeterapeutti Saara Ketolaisen luo tulee tyypillisesti ensin nainen, jota vaivaa seksuaalinen haluttomuus. Pian alkaa selviää, että haluttomuuden taustalla on joko oma, kumppanin tai muun läheisen alkoholin liikakäyttö.

Vastaanotolla käy todella rankkoja asioita kokeneita naisia. Osa on joutunut tuntemattoman raiskaamaksi, osa insestin uhriksi lapsena ja osalla parisuhteessa on jatkuvaa väkivaltaa. Tapauksiin liittyy aina alkoholi tavalla tai toisella. Kokemukset ovat osaltaan vieneet naisia yhä voimakkaammin päihteiden pariin ja aiheuttaneet vakavia ongelmia naisten seksuaalisuuteen.

– Seksi ja päihteet saavat aikaan mielihyvän tunteita, mutta molemmat voivat aiheuttaa yhdessä tai erikseen riippuvuutta ja ongelmia. Hyvin usein päihteiden liikakäyttäjillä on jossain vaiheessa seksiriippuvuutta, kertoo Ketolainen.

 Juomisen aiheuttaman häpeän vuoksi naiset eivät usein halua tehdä rikosilmoitusta, jos ovat joutuneet raiskatuksi humalassa.

Kumppani saattaa haluta jatkuvasti seksiä, mikä voi johtaa toisella seksin suorittamiseen ilman nautintoa ja haluttomuuteen.

– Raiskauksia tapahtuu eniten parisuhteessa, sanoo Ketolainen.

Liikakäytön jatkuessa alkoholismiksi alkoholin himo ohittaa seksuaaliset tarpeet, mikä johtaa myös alkoholistin haluttomuuteen.

Päihteiden käyttö altistaa hyväksikäytölle

Ketolaisen mielestä miesten ja naisten juomisen yksi suurimmista eroista on juomisen salaamisen tarve, jota miehillä ei aina ole. Tämä voi johtaa naisten hyväksikäyttöön, joka ei tule koskaan ilmi, koska nainen häpeää juomistaan.

– Humalainen tai sammunut nainen on helppo raiskauksen uhri. Juomisen aiheuttaman häpeän vuoksi naiset eivät usein halua tehdä rikosilmoitusta, jos ovat joutuneet raiskatuksi humalassa. Kaikkea ei välttämättä edes muista. Monet asiakkaistani ovat puhuneet seksuaalisesta hyväksikäytöstä ensimmäistä kertaa vastaanotollani, sanoo Ketolainen.

Päihdekokeilut alkavat nuorilla usein samaan aikaan aikuistumisen ensimerkkien ilmaantuessa. Jos ensimmäinen yhdyntä on tapahtunut humalassa ja seksin harrastamiseen liittyy toistuvasti alkoholin käyttöä, niin seksuaalisuuden toteuttamiseen selvin päin voi tulla korkea kynnys.

– Moni ei pysty harrastamaan seksiä selvin päin, koska siihen ei ole tottunut. Alkoholi voi myös altistaa seksuaaliselle hyväksikäytölle, Ketolainen sanoo.

Humala vie seksuaalisen mielihyvän

Moni suomalainen käyttää alkoholia rohkaisuksi, estojen vähentämiseksi ja seksuaalisten halujen kasvattamiseksi.

– Näin voi aluksi tapahtuakin, mutta mitä enemmän on juonut, sitä enemmän seksuaalisuudessa tulee ongelmia. Harkintakyky heikentyy ja saattaa tehdä asioita, joita katuu myöhemmin, esimerkiksi ehkäisyvälineet saattavat unohtua, kertoo Ketolainen.

Nuorilla miehillä jo kaksi ravintola-annosta voi vaikeuttaa erektion saamista. Useampien annosten jälkeen testosteronitason palautuminen normaaliksi voi viedä runsaan vuorokauden.

Humalassa mielihyvän ja orgasmin saaminen on huomattavasti vaikeampaa, vaikka itse akti muuten onnistuisikin. Alkoholin käytön jatkuessa pidempään mielihyvän saaminen seksin aikana voi loppua tyystin.

– Monet naiset ovat kertoneet, että he vain antavat seksiä, vaikkeivät haluaisi, koska niin heidän mielestä kuuluu tehdä, Ketolainen sanoo.

Naiset miehistyvät ja – päin vastoin

Runsaan ja pitkään jatkuneen alkoholin käytön seurauksena fyysiset muutokset voivat olla merkittäviä.

Naisilla alkoholinkäyttö nostaa mieshormoni testosteronin ja laskee naishormonien määrää. Muutos lisää naisilla aggressiivisuutta, joka korostuu, jos hän käyttää ehkäisypillereitä. Testosteronin vaikutus myös madaltaa naisen ääntä ja karvoitus voi lisääntyä.

– Jopa kävelytyyli voi muuttaa miesmäiseksi, sanoo Ketolainen.

Runsas alkoholin kulutus voi aiheuttaa naisilla kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä ja hormonihäiriöitä.

Miehillä runsas alkoholin käyttö aiheuttaa erektion puuttumista tai heikkenemistä, impotenssia ja kivesten surkastumista sekä rintarauhasten kasvua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?