Harkitsetko eroa? Näitä asioita kannattaa pohtia ennen ratkaisua – ”Identiteettikriisi on huonoin syy eroon”

Parisuhteeseensa tyytymättömän on ennen kaikkea tärkeää olla rehellinen itselleen. Mitä enemmän on itsensä kanssa eksyksissä, sitä hanakammin heittää vastuun toiselle.

Kun menee huonosti, erokortin väläyttelyn sijaan asiantuntija suosittelee puhumaan parisuhteen tilasta yleisesti. Kuvituskuva.

10.8.2016 14:07

Ihminen harkitsee avioeroa yleensä noin kaksi vuotta ennen kuin ottaa asian puheeksi puolisonsa kanssa. Kesälomalla moni ehtii miettiä omaa elämäntilannettaan ajan kanssa, mikä tietää yleensä sitä, että parisuhdekursseille ja terapialle on kysyntää alkusyksystä.

– Loma antaa mahdollisuuden kohdata toisen lähempänä kuin hektinen arki. Silloin kiireen keskellä sivuun sysätyt asiat kärjistyvät helposti, kouluttaja ja eroasiantuntija Marika Rosenborg sanoo.

Mutta mistä tietää, onko kyse vain ohimenevästä tunteesta vai kannattaako oikeasti erota?

Halu jatkaa

Jos tuntuu, että jokin suhteessa hiertää, mutta mitään varsinaista kriisiä ei ole vielä päässyt syntymään, ainoa keino päästä eteenpäin on kumppanin kanssa puhuminen.

 Mikään pariterapeutti maailmassa ei pysty saamaan suhdetta raiteilleen, jos siihen ei ole halua.

Erokortin väläyttelyn sijaan asiantuntija suosittelee puhumaan parisuhteen tilasta yleisesti. Voi olla, että on etäännytty vuosien kuluessa tai arki on nykyään enimmäkseen vertailua siitä, kumpi kantaa enemmän vastuuta ruuhkavuosiarjesta. Saattaa mietityttää, onko hän sittenkään se oikea.

– Ratkaisevaa on, haluavatko molemmat jatkaa parisuhdetta. Mikään pariterapeutti maailmassa ei pysty saamaan suhdetta raiteilleen, jos siihen ei ole halua, Marika Rosenborg sanoo.

Ei myöskään riitä, että vain toinen yrittää päästä lähelle. Puhumiseen tarvitaan kaksi.

Marika kertoo tavanneensa ihmisiä, jotka ovat vuosia yrittäneet saada toista puhumaan ja avautumaan siinä onnistumatta.

– Silloin pitää myös ymmärtää, mikä on hyvää elämää itselle. Pitää olla rehellinen itselleen, luottaa intuitioonsa ja tietää, mikä on viimeinen niitti.

Oma asenne ratkaisee

Mikäli halua ja molemminpuolinen keskusteluyhteys kuitenkin löytyy, pitää vielä muistaa ikivanha parisuhdeviisaus: toista ihmistä ei voi muuttaa.

– Varsinkin nuorten parien kohdalla ensimmäisten hyvien vuosien jälkeen tulee valtataisteluvaihe, jossa koetaan, että minulla on valtaa muuttaa toista ja minä saan vaatia ja pyytää.

Hyvä arki ja sopuisa elämä lähtee kuitenkin vasta siitä, että antaa toisen olla oma itsensä ja rakastaa häntä sellaisena kuin hän on. Toista ei voi muuttaa, mutta omaan asenteeseensa voi vaikuttaa.

– Mitä enemmän on itsensä kanssa eksyksissä, sitä hanakammin heittää vastuun toiselle ja ajattelee, että on toisen asia tehdä minut onnelliseksi.

Kun kumpikin ottaa vastuun omasta elämästään, yhteiselokin on onnellisempaa.

– Identiteettikriisi on huonoin syy eroon. Ajatellaan, että oma paha olo paranisi sillä, että vaihdetaan puolisoa tai lopetetaan parisuhde, asiantuntija toteaa.

Vastuu on kummallakin

Tutkimuksissa on saatu selville, että onnelliset parit tekevät yhdessä asioita, mielellään vähän uusia ja jännittäviäkin juttuja. Voi mennä vaikka naapurilähiöön uuteen ravintolaan syömään. Kun kokee uusia asioita yhdessä, tutulta tuntuvan kumppaninkin näkee uudessa valossa.

– Jos molemmat näkevät sen, että esimerkiksi arki on tullut heidän väliinsä, niin silloin pitää ottaa vastuu siitä, että tehdään ja ollaan enemmän yhdessä.

Niillä, jotka siinä onnistuvat, on asiantuntijan mukaan parhaat mahdollisuudet elvyttää suhteensa.

Aina kaikki asiat eivät kuitenkaan ole ratkaistavissa puhumalla, sillä parisuhteessa viestintä on paljon muutakin kuin sanoja. Esimerkiksi tunteita ja kosketusta.

– Voi olla kaksi oikein älykästä ja hyvää ihmistä, jotka haluaisivat saada suhteensa toimimaan, mutta jostakin syystä niin ei vain tapahdu. Myös tosiasioiden myöntäminen on tärkeää.

Lue myös:

Se on ohi! 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Avioero olikin onnistuminen: ”Elämästä tuli kutkuttavan uutta ja pelottavaa”

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Psykologi: Nämä neljä merkkiä ennustavat avioeroa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?