Naisen orgasmi on ollut tutkijoille mysteeri – nyt alkuperälle löytyi ehkä selitys - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Naisen orgasmi on ollut tutkijoille mysteeri – nyt alkuperälle löytyi ehkä selitys

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.8.2016 18:09

Naisen orgasmi on mietityttänyt monia evoluutiobiologeja ja tutkijoita. Mistä se on jäänne?

Tutkijat ovat jo aikojen alusta hämmästelleet naisen orgasmin biologista tarkoitusta. Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet naisen orgasmin juuret, muun muassa The Guardian kertoo.

Naisen orgasmi on mietityttänyt lukuisia tutkijoita, koska sillä ei varsinaisesti ole biologista tarkoitusta lisääntymisen suhteen – kuten esimerkiksi miehillä on. Kun mies saa heteroseksissä orgasmin, siittiöt saavat lähtölaukauksen matkalle kohti munasolua. Nainen voi kuitenkin hedelmöittyä myös ilman orgasmia.

Naisen nautinnon huipentuma saattaa tutkijoiden mukaan olla jäänne menneisyydestä, jolloin hormonituotanto kriittisellä hetkellä saattoi olla merkittävä tekijä lisääntymisen kannalta. Naisen orgasmi ja hormoniaalto ovat siis ehkä jäänne miljoonien vuosien takaa.

Mihaela Pavličev sekä Günter Wagner Yalen yliopistosta kuvailevat JEZ-Molecular and Developmental Evolution -julkaisussa, että – toisin kuin ihmisillä – monilla nisäkkäillä munasolu irtoaa parittelun yhteydessä. Näillä lajeilla klitoris sijaitsee syvemmällä naaraan sukuelimissä, jolloin laukeaminen on helpompaa. Miljoonia vuosia sitten näin on saattanut olla myös ihmisillä.

Pavličevin ja Wagnerin mukaan evoluution saatossa, kun ovulaatio on erkaantunut seksistä, on naisen orgasmi muuttunut lisääntymisen näkökulmasta hyödyttömäksi. Tämä osittain selittäisi sen, miksi kaikki naiset eivät saa orgasmia yhdynnän aikana.

Muita vaihtoehtoja ei voida poissulkea

Tutkijat eivät kuitenkaan voi poissulkea muita mahdollisia syitä naisen orgasmiin. Esimerkiksi muiden lajien naaraiden orgasmeista tiedetään hyvin vähän.

– On ollut paljon keskustelua, voisiko sen (orgasmin) tehtävä liittyä läheisyyteen tai vastaavaan, joten emme voi poissulkea muita mahdollisia merkityksiä, Pavličev sanoo.

Biologi ja professori Elisabeth Lloyd Indianan yliopistosta sanoo tutkimustulosta mielenkiintoiseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että orgasmin takana ei välttämättä ole pitkä kehitys.

– Orgasmi tuntuu olevan merkityksetön – lukuun ottamatta nautintoa, tietenkin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö orgasmi olisi tärkeä, sillä ei vain ole merkitystä evoluution kehityksen kannalta, Lloyd painottaa.

Tuoreimmat osastosta