10 merkkiä, joista tunnistaa toimivan parisuhteen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

10 merkkiä, joista tunnistaa toimivan parisuhteen

Kaikki tietävät pareja, joista paistaa kauas, että nuo kaksi kuuluvat kyllä yhteen. Mutta mikä heidät on sitonut yhteen niin lujasti?

2.7.2016 18:32

Paria saattaa lähentää vaikka jalkapallon katsominen tai yhdessä matkustaminen, mutta onnellinen voi olla, vaikka toinen olisi ihan erilainenkin.

Listasimme seksiä lukuun ottamatta kaikki tärkeät asiat, jotka sitovat onnellisia pareja yhteen.

1. Vaikeista asioista keskusteleminen

”Suhdettamme vahvistaa se, että puhumme kaikesta, erityisesti vaikeista ja ahdistavista asioista toisillemme suoraan. Meidän on helppoa kertoa toisillemme, jos jokin suhteessa tai ylipäätään elämässä aiheuttaa päänvaivaa.

Aina omista ankeutuksista ei kuitenkaan kykene aloittamaan keskustelua. Siksi olemme luvanneet ottaa aina puheeksi, jos toinen käyttäytyy kummallisesti. Kun kaikesta pystyy juttelemaan, asiat eivät jää vaivaamaan eivätkä ongelmat kasva kohtuuttomiin mittasuhteisiin.”

Nainen, 25

2. Yhteiset arvot

Vastakohdat viehättävät, sanotaan. Kansasin yliopiston tänä vuonna ilmestyneen tutkimuksen mukaan ihmiset kuitenkin tuntevat vetoa samanlaisia tyyppejä kohtaan.

”Minulle on kaikkein tärkeintä, että ajattelemme isoista asioista samalla tavalla. Esimerkiksi oma perhe on molemmille älyttömän tärkeä, ja poliittiset mielipiteemme ovat samanlaisia. Arvot ovat sata kertaa tärkeämpi juttu kuin vaikka se, että toinen olisi yhtä siisti kuin itse.” ´

Nainen, 28

3. Lapset

Usein sanotaan, ettei jälkikasvua kannata hankkia laastaroidakseen suhdetta. Se pitää varmasti paikkansa, mutta vanhemmuus voi silti vahvistaa suhdetta.

”Lapset sitovat tiiviimmin kuin mikään muu. Ketään ei kiinnosta meidän lasten kuulumiset niin kuin meitä, kukaan muu ei halua lapsillemme niin hyvää kuin me.”

Nainen, 42

4. Huumorintaju

Hekotatteko samoille jutuille? Vuonna 2013 ilmestyneen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 75 prosenttia onnellisista pareista nauraa yhdessä vähintään kerran päivässä.

5. Tahto olla yhdessä

”Vaikeina hetkinä ajattelen, etten halua erota. Haluan, että suhteemme kestää. Tämä ajatus toimii, koska mitään isoja ongelmia ei ole: ei päihteitä, väkivaltaa, turvattomuutta.

Tämä on ihminen, jonka kanssa haluan vanheta, ajattelen. Hän kestää tulevan heikkouteni ja minä hänen.”

Nainen, 42

6. Vaikeuksien voittaminen

Esimerkiksi kaukosuhde voi parhaimmillaan vahvistaa suhdetta, vaikkei erossa oleminen olisi helppoa.

”Rakastuin keväällä poikaan ja olin lähdössä elokuussa vuodeksi vaihtoon Jenkkeihin. Alun perin meidän oli tarkoitus erota kesän lopulla, mutta eihän siinä niin käynyt. Parin kuukauden seurustelun jälkeen vietimme 11 kuukautta erossa. Skypetimme ehkä kymmenisen kertaa, muuten emme nähneet kertaakaan. Vaihdon loppua kohti etäännyimme, mutta päätimme pysytellä yhdessä ja odottaa kotiinpaluutani. Suhde kesti lopulta viisi ja puoli vuotta.

Vaikeinakin aikoina meitä auttoi se, että olimme päättäneet sitoutua toisiimme. Selvisimme tuosta vuodesta, miksemme muustakin. Vaikkemme ole enää yhdessä, olen onnellinen, että kävimme yhdessä tuon kaiken läpi.”

Nainen, 23

7. Samanlaiset rakkaudenosoitukset

Kukaan ei ole ajatustenlukija, joten toiselle on hyvä näyttää, että välittää.

”Me osoitamme hellyyttä samoilla tavoilla: sanoin ja fyysisellä läheisyydellä. Olisi tosi outoa, jos toinen ei tykkäisi sanoa vähän väliä 'minä rakastan sinua' tai pitäisi kosketusta sekä seksiä että muuta läheisyyttä, tärkeänä.”

Nainen, 28

8. Tutut harrastukset

Yhteiset kiinnostuksen kohteet liimaavat usein yhteen.

”Meitä lähentävät nyt käynnissä olevat jalkapallon EM-kisat – yhteistä tekemistä on parhaillaan jopa kolmen ottelun verran päivässä. Ja jos on tylsä matsi, voi vaikka nukkua sylikkäin.”

Nainen, 27

9. Yhteinen elämäntyyli

”Ryhdyimme yhdessä vegaaneiksi, ja ruokavaliosta on tullut yhteinen projektimme. Nykyään teemme yhdessä paljon ruokaa ja juttelemme aiheesta. Lisäksi metsästämme rafloja, joista saa hyvää vegaanisafkaa. Viime aikoina olemme myös yrittäneet saada käsiimme nyhtökauraa. Se on ollut kuin aarteenmetsästystä, jossa yritämme päästä samaan päämäärään. Viestittelemme jopa työpäivän aikana siitä, mistä tällä kertaa nyhtistä voisi saada.”

Nainen, 25

10. Vapaus rakastaa omalla tavallaan

”Me emme ole samanlaisia matkustajia, eikä meillä ole yhteisiä harrastuksia. Suhdettamme on eniten vahvistanut yhteinen ajatus siitä, ettei tarvitse olla niin kuin käsketään tai oletetaan. Emme ole Hollywood-elokuvassa eikä rakkausromaanissa. Meidän ei tarvitse pitää kädestä kiinni, koska leffoissa tehdään niin, tai tanssia hitaita keikan vikan biisin aikana, koska se on normien mukaan romanttista. Meidän ei tarvitse mennä naimisiin, koska olemme kohta kolmekymppisiä ja olemme olleet pitkään yhdessä. Me voimme matkustaa erikseen ja mennä eri bileisiin. Jokainen rakkaus on omanlaisensa.”

Nainen, 27

Lue lisää

Maaret Kallio: Tällainen on riittävän hyvä parisuhde

Olet aivan käsittämättömän seksikäs” ja 9 muuta lausetta, jotka kumppanisi oikeasti haluaa kuulla

Näin säilytät intohimon pitkässä suhteessa – psykoterapeutti neuvoo

Mikä sinua ja kumppaniasi sitoo yhteen? Kerro tarinasi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?