10 syytä, joiden vuoksi moni pilaa hyvän parisuhteen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

10 syytä, joiden vuoksi moni pilaa hyvän parisuhteen

Julkaistu: 10.5.2016 19:16

Vanhat traumat ja huono itsetunto mainittu.

Hyvänkin ihmissuhteen voi pilata helposti omilla teoillaan ja ajatuksillaan tai jättämällä menneisyyden ikävät kokemukset käsittelemättä.

Sarah May Bates listasi Hello Giggles -sivuston jutussaan kuusi syytä, miksi ihminen käyttäytyy tuhoisasti romanttisissa ihmissuhteissa.

Näistä syistä toimivakin suhde voi Batesin mukaan kariutua.

1. Menettämisen pelko

Batesin mukaan hylkäämisen pelko on yksi yleisimmistä syistä, jolla ihmissuhteensa voi pilata itse. Jos läheinen on joskus kadonnut elämästä tai päättänyt ihmissuhteen äkisti, menettämisen pelko voi ottaa vallan ja aiheuttaa ahdistusta aina, kun kiintyy uuteen ihmiseen.

Pelko voi näkyä myös niin, että menettää kiinnostuksen kumppaniinsa. Kaava on tuttu: into lopahtaa heti, kun joku tulee liian läheiseksi tai osoittaa rakkautta.

2. Itsensä pitäminen huonona ihmisenä

Tiedättehän: olen niin kamala ihminen, etten ansaitse mitään hyvää. Rooli lapsuudenperheessä tai nuoruuden porukoissa voi jäädä päälle.

3. Menneisyyden haamut

Jos elämässä käy jotain ikävää, kuten odottamaton ero, eikä sitä pysty käsittelemään, kokemus vaikuttaa koko maailmankuvaan. Rakkaudessa se saattaa tarkoittaa sitä, että suuri onni voi tuntua jotenkin väärältä. Kaikki on mahtavasti, mutta jossain kalvaa ahdistus: liian hyvää ollakseen totta, jokin menee varmasti pieleen.

Ihminen saattaa siis tuhota suhteensa vain kontrolloidakseen ahdistustaan. Yksi keino on pitää valta itsellään: jos on joskus kokenut kipeän eron, haluaa ehkä seuraavaksi olla se, joka jättää.

4. Riitaisan suhteen malli

Jos kasvaa epämukavuuden ympäröimänä, siihen tottuu. Kaaosta oppii käsittelemään, ja se tuntuu normaalimmalta tilalta kuin onni ja tasapaino.

5. Huono itsetunto

Heikkoa itsetuntoa ei välttämättä tajua itse, mutta se voi aiheuttaa vahingollista käytöstä ja heijastua parisuhteeseen. Toista on vaikea rakastaa, jos ei rakasta ensin itseään.

6. Trauman aiheuttama stressihäiriö

Jos ihminen on kasvanut ympäristössä, jossa on paljon huolehdittavaa ja pelättävää, hän saattaa oppia "rauhoittamaan" itseään kyseenalaisin keinoin. Esimerkiksi syömishäiriöt, itsetuhoisuus ja omaan kuoreen pakeneminen voivat olla tapoja rauhoittaa stressaantunutta mieltä.

Mutta on niitä muitakin.

Täydensimme listaa:

7. Suhteen muuttuminen itsestäänselvyydeksi

Klassikko. Asiat ovat mukavasti raiteillaan ja kumpikin niin tottunut toiseen, että suhde alkaa kuin huomaamatta tuntua itsestäänselvyydeltä.

8. Kyvyttömyys nähdä kokonaiskuva

Tuntuuko, että olet ihmissuhteen ainoa aloitteentekijä? Toisella on aina muuta juuri silloin, kun sinua huvittaisi tavata? Nokkiinsa ottamalla ja ylpeydellä voi pilata suhteen silloinkin, kun oikeasti kyse on vain erilaisista elämäntilanteista tai kiireestä arjessa.

9. Laiskuus

Suhteen eteen täytyy nähdä vähän vaivaa. Ystävyyskään ei pysy yllä vain Facebook-statuksista tykkäämällä.

10. Entisen suhteen traumat

Nykyinen kumppani on aina eri ihminen kuin edellinen, mutta joskus se unohtuu. Suhde voi kariutua, jos tulkitsee toisen ajattelevan ja toimivan aina juuri niin kuin eksä vastaavassa tilanteessa toimi.

Lue myös:

Se on ohi! 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Oletko suhteessa narsistin kanssa? Tarkkaile näitä merkkejä

10 syytä, miksi ihmiset eivät pidä sinusta

Tunneäly on menestyjän merkki – nämä merkit paljastavat, että sinulla on sitä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?