Tällainen on todellisuudessa suomalainen poikamies – ”Vähän koulutetut miehet jäävät vastoin tahtoaan parisuhteen ulkopuolelle” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tällainen on todellisuudessa suomalainen poikamies – ”Vähän koulutetut miehet jäävät vastoin tahtoaan parisuhteen ulkopuolelle”

Uudessa Suomen Bachelor - tosi-tv-sarjassa komea poikamies etsii morsianta. Millaisia ovat tosielämän poikamiehet?

Suomalaispoikamiesten elämä ei taida todellisuudessa näyttää ihan tältä.

20.3.2016 18:22

Tällä viikolla Nelosella alkoi Suomen Bachelor -tosi-tv-ohjelma, jossa mainosalalla työskentelevä 37-vuotias Juha Rouvinen etsii sitä oikeaa.

Tosielämä on kuitenkin kovin toisenlaista. Joillekin yksineläminen on oma valinta, mutta useimmille vastentahtoinen asiantila. Ilta-Sanomat selvitti kymmenen faktaa suomalaisista poikamiehistä.

1. Noin joka kymmenes vastaantuleva mies on poikamies. 20-vuotiaista miehistä 90 prosenttia elää poikamieselämää. Siitä luku laskee niin, että 30 ikävuoden jälkeen neljä miestä kymmenestä on sinkkuja.

2. Useimmiten poikamies on Helsingissä asuva nuori mies. Suhteellisesti eniten naimattomia miehiä on kuitenkin maaseutumaisissa kunnissa, erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa on väestöllisesti vaikea löytää kumppania. Nuoret vapaat naiset lähtevät ikäluokkansa miehiä useammin opiskelemaan kaupunkeihin ja miehet jäävät tyhjentyville kotiseuduilleen töihin.

3. 30–49-vuotiaissa on yksineläviä miehiä noin 150 000 ja yksineläviä naisia noin 85 000. Vasta 55 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä yksinelävien naisten osuus kasvaa miesten osuutta suuremmaksi.

4. Naimattomia miehiä on kutsuttu paitsi poikamiehiksi myös vanhoiksipojiksi, aikamiespojiksi, peräkammarin pojiksi ja nykyään sinkuiksi. Osa termeistä on sävyltään halveeraavia.

– Mieluummin olen onnellinen yksin kuin onneton parisuhteessa, sanoo Juha Rouvinen, Bachelor Suomi -ohjelman poikamies.

5. Valtaosa yksinelävistä miehistä on tilanteessa vastoin tahtoaan. Vain noin 15 prosentille poikamiehen elämäntyyli on oma valinta; karkeasti yleistäen isoissa kaupungeissa asuville. Kaupungeissa on naisia on paljon, eikä osa miehistä osaa päättää, milloin on hetki mennä kimppaan. Omaan vapauteen tottunut ei helposti taivu parisuhteen rajoituksiin.

6. Vapaaehtoisesti sinkkuelämän valitsevien korkeaa osuutta kaupungeissa saattaa selittää työ- ja suorituskeskeinen elämäntyyli, joka ei anna tilaa aikaa vievälle parisuhteelle. Naisten koulutustason kasvu ja miesten vähenevä kiinnostus kouluttautumiseen vaikeuttaa parisuhteiden muodostumista, koska naiset haluavat mielellään vähintään yhtä koulutetun miehen kuin itse ovat. Vähän koulutetut miehet jäävät vastoin tahtoaan parisuhteen ulkopuolelle.

7. Hankalimmassa asemassa ovat nuorena sairauseläkkeelle joutuneet miehet ja työttömät miehet, joiden on vaikea löytää kumppania. Parisuhteen päättymisen jälkeen naiset löytävät kumppanin noin vuotta kahta nopeammin kuin sinkuksi jääneet miehet.

8. Yksin elävien miesten määrä kääntyy nousuun 45. ikävuoden jälkeen, kun kolmekymppisenä solmitut avo- tai avioliitot alkavat päättyä eroihin. Niin sanotusti toisella kierroksella olevat miehet nostavat sinkkujen määrää 50–60-vuotiaiden ikäluokassa.

9. Syrjäisillä seuduilla asuvilla mahdollisuudet kohdata naisia ovat kaupunkilaisia heikommat. Ennen vanhaan maatilan tai yrityksen periminen takasi kumppanin löytymisen, mutta nykyisin perintötilalle jäävä päätyy poikamieheksi veljiään todennäköisemmin.

10. Poikamiesten ja yksinelävien naisten määrä on kasvanut jo 15 vuotta hitaasti, mutta vakaasti. Sinkkujen määrä nousee väestössä keskimäärin prosentin vuodessa.Lähteet: Väestöliiton tutkijan Lasse Lainialan haastattelu, Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?