4 asiaa, joista voi ennustaa eron jo etukäteen

Kumppanin käyttäytymisestä voi päätellä parisuhteen päättymistä, kertoo Business Insider.

Tutkimusten mukaan tietyt käyttäytymismallit viittaavat suurella todennäköisyydellä eroon, kertoo Business Insider.

21.2.2016 16:28

Jos olet ollut usein tilanteissa, jossa toinen yhtäkkiä vetäytyy puhelimensa kanssa sivuun, asiasta on syytä olla huolissaan. Ero tulee harvemmin eteen täytenä yllätyksenä.

Syytätkö kumppaniasi kaikesta? Välillä kannattaa vilkuilla peiliin, vaikka se sattuisi.

Business Insider kertoo artikkelissa ennusmerkeistä, jotka viittaavat suurella todennäköisyydellä eroon.

Washingtonin yliopiston psykologi ja Gottman Instituutin perustaja John Gottman on tutkimuksissaan havainnut, että tietyt käyttäytymismallit eivät lupaa liitolle pitkää ikää.

Toisen ylenkatsominen ja syyttäminen vievät eron tielle.

Gottman ja Kalifornian yliopiston psykologi Robert Levenson ovat tutkimuksissaan ja tekemiensä lukuisten tuoreiden avioparien haastatteluiden perusteella havainneet nämä käyttäytymismallit, jotka ennakoivat eniten eroa.

1. Ylenkatsominen

Turhautuminen ja negatiivisuus kuuluvat välillä asiaan, mutta halveksunta sekä vihan ja inhon merkit ovat psykologi Gottmanin mukaan myrkkyä liitolle.

2. Arvostelu

Kuten ylenkatsominen niin toisen jatkuva kritisointi on huolestuttavaa. Puolison tai kumppanin tekemisestä tai tekemättä jättämisestä voi sanoa tarpeen tullen, mutta toistuva arvostelu ei lupaa hyvää jatkoon. Se vain ruokkii kasvavaa kaunaa.

Mykkäkoulu ja puheyhteyden katkaiseminen eivät ole reiluja tapoja riidellä.

3. Puolustautuminen

Jos huomaat olevasi usein tilanteessa, jossa kieltäydyt ottamasta vastuuta virheistä, se kertoo ongelmista. Jos kuulet sanovasi usein, ”Se ei ollut minun vikani”, välttelet todennäköisesti vastuuta ja vierität syitä puolisosi harteille.

Tästä käyttäytymismallista pitäisi pyristellä eroon. Psykologi Gottmanin mukaan negatiivisuuteen on helppo oppia, mutta siitä on vaikea päästä eroon.

4. Mutta muista, älä kuitenkaan panikoidu

Ennen kuin lähtee tekemään mielessään mitään lopullisia johtopäätöksiä, on tärkeää tiedostaa, että nämä piirteet ovat silloin tällöin normaalia käyttäytymistä. Rakkaus on ennen kaikkea tahtolaji.

Jos kielteisiä piirteitä esiintyy niin usein, että ne alkavat korvata toimivaa parisuhdetta, silloin pitää alkaa olla huolissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?