Nuoruuden rakkauden perään ei kannata haikailla – ”Edustavat mielessämme vaihetta, jolloin itse oli nuori ja kaunis”

Ei ole tavatonta miettiä, olisiko rakkaudessa sittenkin pitänyt valita toisin.

1.2.2016 14:44

Nuoruuden ihastukset ovat voimakkaita, koska ne edustavat vaihetta, jolloin elämä oli helppoa ja hulvatonta. Niihin liittyy suuria tunteita ja toiveita, jotka eivät ehtineet koskaan laimeta arjen realismiksi.

– Ne edustavat mielessämme jotain ihanaa – vaihetta, jolloin itse oli nuori ja kaunis ja maailma avoin, sanoo erikoispsykologi ja psykoterapeutti Nina Pyykkönen.

Usein vanhat ihastukset kummittelevat elämän kriisivaiheissa. Kun avioliitto tuntuu onnettomalta, mieli muistaa sen tyypin 10 tai 20 vuoden takaa. Se olisi varmasti parempi kuin tämä nykyinen.

– Kun sitä vertaa omaan keski-ikäiseen maailmaansa, jossa kaikki tuntuu niin harmaalta, kontrasti on suuri. Käydään töissä, tullaan kotiin ja siellä odottaa puoliso, joka ei nyt niin kummoinen olekaan.

Ihastukset tuntuvat täydellisiltä

Kummittelemaan jäävät usein ihastukset, jotka eivät ehdi koskaan edetä suhteeksi. Ne tuntuvat täydellisiltä, koska todellisuus ei ehtinyt tulla vastaan ja latistaa haaveita.

– Rakastuminen on oikeastaan ihan hullu tila, jossa ihmisen realiteetin taju häilyy. Silloin ei tunneta ihmistä vielä oikeasti, vaan ihastutaan omaan toiveeseen täydellisestä kumppanista, Pyykkönen kuvailee.

Kun suhde etenee, viat ja puutteetkin paljastuvat. Kuva toisesta muuttuu realistiseksi.

– Valtavista ihastumisista tai voimakkaita tunteita herättävistä kohtaamisista jää puuttumaan se vaihe, jossa toisen oppii tuntemaan todellisena. Se jättää mielikuvitukselle tilaa ajatella, että tuo olisi ollut täydellinen. Parasta, mitä minulle voi tapahtua.

Mitä tehdä, jos huomaa jääneensä kiinni menneeseen?

Vuosien taakse haikailusta tulee haitallista, kun menneisyyden ihminen nähdään ratkaisuna kaikkiin ongelmiin. Elämä olisi upeaa, jos vain olisin saanut tuon ihmisen!

– Kypsä ihminen miettisi, mitä omassa suhteessa tapahtuu, mitä kaipaa ja mitä voi itse tehdä sen eteen, sen sijaan, että haikailee 20 vuoden taakse, Nina Pyykkönen sanoo.

Haikailusta voi päästä yli, kunhan myöntää tunteensa ja miettii, mistä ne kertovat. Koen kaipuuta, mutta miksi?

– Kannattaa kysyä itseltään, mikä ihme saa minut hakemaan ratkaisua suhteesta, josta ei koskaan tullut mitään. Jokin syyhän siihen on.

Tärkeintä on tajuta, että tunne on oikea ja olemassa, mutta sen sisältö tuskin vastaa todellisuutta.

– Se ajatus, että tässä on ratkaisu kaikkiin ongelmiini, ei äärimmäisen suurella todennäköisyydellä ole totta. Ihmisen mieli ei ole millään tavalla luotettava, ja siksi sen kanssa on käytävä jatkuvaa sisäistä keskustelua.

Lue myös:

Tutkimus paljasti: tämä on parisuhteen kuuminta aikaa (ei, se ei ole ensimmäiset kuukaudet)

Salamarakkaus syttyi Twitterissä – Anna jätti entisen elämänsä

Ihastuitko toiseen? Tästä syystä se voi olla hyvä asia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?