Mistä tunnistaa henkisen väkivallan? 12 merkkiä

Henkinen väkivalta on vaikeampi tunnistaa kuin fyysinen väkivalta. Moni pitää sitä kuitenkin jopa raskaampana.

27.1.2016 18:23

Moni ei hae henkiseen väkivaltaan apua, koska se on vaikeampi tunnistaa kuin fyysinen väkivalta eikä se jätä näkyviä jälkiä, kuten ruhjeita tai mustelmia. Henkinen väkivalta on kuitenkin toisen alistamista samalla tavalla kuin käsiksi käyminen.

Toisinaan henkisen väkivallan tekijä kohtelee muita ihmisiä moitteettomasti. Suomen mielenterveysseuran mukaan henkinen väkivalta voi vahingoittaa itsetuntoa ja omanarvontuntoa syvästi ja aiheuttaa masennusta. Moni henkistä väkivaltaa kokenut tuntee syyllisyyttä, pelkoa, ahdistusta ja arvottomuutta. Väestöliiton mukaan moni uhri pitää henkistä väkivaltaa jopa raskaampana kuin fyysistä väkivaltaa.

Toisinaan henkisen väkivallan tekijä kohtelee muita ihmisiä moitteettomasti. Henkistä väkivaltaa voi kokea monessa tilanteessa, mutta usein sitä tapahtuu parisuhteessa ja perheessä. Henkistä väkivaltaa voi kuitenkin kokea myös vaikka työpaikalla.

Näistä merkeistä tunnistat henkisen väkivallan:

Toistuva syyttely

Henkistä väkivaltaa harjoittava puoliso saattaa syyttää kumppaniaan kaikenlaisista ongelmista.

Mitätöinti

Toisen mitätöinti, nimittely, halventaminen ja solvaaminen ovat henkistä väkivaltaa. Erityisen nöyryyttävää on haukkua toista muiden kuullen.

Kontrollointi

Henkinen väkivalta näkyy usein tarpeena kontrolloida uhrin elämää. Se voi näkyä esimerkiksi niin, että lukee luvatta hänen puhelintaan tai sähköpostejaan.

Pelko

Missään suhteessa ei pitäisi joutua pelkäämään toista.

Epätasa-arvo

Jos olet aina altavastaajana, kyseessä voi olla henkinen väkivalta. Kiistat kuuluvat parisuhteeseen, mutta tavallisessa riidassa molemmat voivat tuntea olevansa tasa-arvoisia.

Tahallisuus

Yleensä kun joku on loukannut toista, hän on halukas selvittämään tilanteen. Usein ihminen myös satuttaa toista tajuamattaan ja tahtomattaan. Henkisen väkivallan tekijän käytös taas on tahallista, eikä hän tunne syyllisyyttä teoistaan.

Jatkuva piinaaminen

Henkinen väkivalta esimerkiksi parisuhteessa tai työpaikalla on usein jatkuvaa.

Välinpitämättömyys

Haukkumisen lisäksi henkinen väkivalta voi olla välinpitämättömyyttä toista ja hänen tunteitaan kohtaan.

Aggressiivisuus

Esimerkiksi tavaroiden hajottaminen on henkistä väkivaltaa.

Muista eristäminen

Pahimmillaan henkistä väkivaltaa käyttävä puoliso kontrolloi kumppaninsa menoja ja jopa estää häntä tapaamasta muita. Uhrin elinpiiri kaventuu, kun hän esimerkiksi alkaa vältellä läheisiään, koska pelkää puolison reaktioita tai puoliso on kieltänyt tapaamisen.

Uhkailu

Aina fyysinen väkivalta ei toteudu, mutta pelkkä sillä uhkaaminenkin on vakava asia, jota ei pidä ikinä hyväksyä. Valta on uhkailijalla, ja pelottelu ahdistaa, lamaannuttaa ja masentaa uhria. Toisinaan uhkaileva puoliso on käyttänyt aiemmin suhteessa myös fyysistä väkivaltaa.

Yksinvaltius raha-asioissa

Se, että toisella on kaikki valta rahan suhteen, on myös henkistä väkivaltaa. Puoliso saattaa esimerkiksi päättää yksin kaikista raha-asioista eikä neuvottele niistä toisen kanssa. Tilanne pahenee, jos toinen ei käy töissä. Taloudellista väkivaltaa käyttävä puoliso voi vaikka antaa toiselle nöyryyttävän vähän rahaa, vaatia pikkutarkan selvityksen kaikista menoista tai jättää kumppaninsa kokonaan ilman rahaa.

Esimerkiksi Mielenterveysseura, Nettiturvakoti, ja Naisten linja auttavat parisuhdeväkivaltaa kokeneita.

Lue myös:

Miten perhetragedioilta voitaisiin välttyä?

Narsistin uhri: ”Mieheni valehteli kaiken paitsi nimensä”

Elätkö introvertin narsistin kanssa? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?