8 tylyä tapaa, joilla vanhemman uusi rakas on esitelty: ”Isäkandidaatteja alkoi ravata niin, ettei luvuissa pysynyt mukana” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

8 tylyä tapaa, joilla vanhemman uusi rakas on esitelty: ”Isäkandidaatteja alkoi ravata niin, ettei luvuissa pysynyt mukana”

Aina uuden kumppanin esittely lapsille ei mene kuin elokuvissa.

Miten tämä nyt meni? Perhepalapeli saattaa tuntua lapselle oudolta. Kuvituskuvan poika ei liity artikkeliin.­

25.1.2016 12:55

Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa kertoi hiljattain IS:ssä, että karmein tapa esitellä lapsi avioeron jälkeen vanhemman uudelle kumppanille on heittää hänet arvaamatta lapsen elämään.

– Kamalin tapa esitellä uusi kumppani lapsilleen on se, että kun lapsia menee hakemaan toisen vanhemman luota, autossa istuukin uusi aikuinen: ”Tässä on äidin tai isän uusi kumppani. Nyt lähdetään yhdessä mökille viikoksi.” Näitäkin kuitenkin tapahtuu.

Ja kuka sä olet? Uuden kumppanin esittely on hyvä alustaa lapsille etukäteen.­

Parempi tapa on jutella asiasta lasten toisen vanhemman kanssa, kun suhde uuteen on vakava. Lupaa ei tarvitse kysyä, mutta asiasta on reilua kertoa. Lapsille asiasta on myös reilua kertoa etukäteen ennen tapaamista.

– Silloin lapset saavat aikaa valmistautua. Ja samalla aikuinen voi siivota monta jännitettä lapsen mielestä sanomalla, että teidän äitinne tai isänne tietää tästä, ja hänelle on ok, että te tapaatte.

Joskus vanhemmat eivät oman onnensa keskellä ymmärrä ottaa lapsia huomioon.­

Lue loput neuvot täältä.

Kaikki eivät kuitenkaan osaa kertoa asiaa näin rakentavasti. Lukijat kertovat ikävät kokemuksensa uusperheen uusista jäsenistä.

1. Luin äidin uudesta suhteesta Facebookista

”Ei mitään puhuttu etukäteen, ei sanaakaan. Ja sitten on yhtäkkiä uusi mies autossa odottamassa tai uusi nainen ruokapöydässä syömässä.

Ja parashan oli, kun sain tietää äitini uudesta miesystävästä Facebookin kautta. Oli todella hienoa lukea ”äitini on parisuhteessa henkilön X kanssa" ilman mitään varoitusta tai sanaakaan asiasta etukäteen.

2. "Makkarista pölähti alaston uusi kumppani"

”Vein lasta sovitusti isälleen aika pian erilleen muuton jälkeen. Kukaan ei tullut aukaisemaan ovea ja se ei ollut lukossa, joten menimme sisälle, niin makkarista pölähti alaston uusi kumppani. Lapsi ei ollut kovin innoissaan.

Seuraava isän kumppani esiteltiin autossa samalla kun lapsi vietiin reissuun isän uuden kumppanin sukulaisiin. Eipä ollut lapsi tästäkään innoissaan.

Saati sitten kun kumppani muutti saman katon alle ilman, että lapselle tästä ennakkoon mitään mainittiin. Uusin kumppani myös inhoaa minua ja on lapselle vihainen, jos lapsi puhuu minusta.

Ei olla tekemisissä, kun en lastakaan enää heidän kotiin edes pihalle voinut viedä ilman uuden kumppanin draamaa.

Uusi kumppani ei myös hyväksynyt, että isä hakee lapsen minun luotani. En antanut periksi, kun pieni lapsi vielä, niin ei häntä yksinkään voi mihinkään jättää.”

3. Asiasta ei puhuttu, mutta naimisiin mentiin

”Voi, kunpa silloin olisi ollut edes jonkinlaista neuvontaa, kun äitini alkoi seurustella tulevan isäpuoleni kanssa. Joskus harvoin ’setä’ kävi meillä, mutta lähinnä ulkopuolisilta kuulin, mistä on kysymys. Meillä ei asioista puhuttu.

Menivät sitten naimisiin ja me muutimme isäpuolen luo. Alku oli takkuista, olin hämääntynyt siitä, että vieras mies oli tuppautunut perheeseeni. Mutta edelleenkään ei keskusteltu. No, loppujen lopuksi kävi ihan hyvin, en saanut isää (kuten jotkut sanoivat), mutta hyvän isäpuolen kuitenkin.

Sellaista alkua kuin minulla oli uusperheessä, en toivo yhdellekään lapselle. On se jälkensä jättänyt henkiselle puolelle.”

4. "Mies vain ilmestyi meille"

"Kun vanhempani erosivat aikoinaan, minä olin alle kouluikäinen. Äitini löysi tosi pian uuden miesystävän. Meille ei kerrottu yhtikäs mitään, puhumattakaan, että olisi asiaa valmistettu millään tavalla. Mies vain ilmestyi meille, sen jälkeen mies kävi harva se päivä meillä.

Osa vanhemmista ei eron jälkeen anna lasten olla tekemisissä entisen puolison kanssa.­

Meidät lapset sysättiin milloin minnekkin, että saivat olla rauhassa kahdestaan. Jos emme totelleet äitiä, hän uhkasi lähettä meidät isän luokse. Isä muutti eron jälkeen toiseen kaupunkiin emmekä saaneet olla missään tekemisissä isän kanssa. Äitini kertoi, ettei isä muka välittänyt meistä.

Meitä kiellettiin olemasta yhteydessä isään, aikuisena yritin ottaa yhteyttä isääni heikoin menestyksin. Syytä en saanut koskaan tietää (molemmat vanhempani ovat jo nyt kuolleet). Olisin halunnut tietää, miksi he aikoinaan erosivat ja miksi emme saaneet tavata isää. Kaikki jäi ikuiseksi arvoitukseksi.”

5. Isä kertoi automatkalla kotiin

”Vanhempieni ero oli iso asia minulle, kun olin pieni. Muistan vieläkin sen tunteen, itkun ja surun.

Hirveintä oli, kun isäni vähän lähtönsä jälkeen haki minut luokseen. Sanoi matkalla, että hänen kotonaan on tyttö. Eipä ollut aikaa valmistautua.

Muistan myös äitini itkun, kun kerroin hänelle siitä. Olin 11-vuotias, nyt olen 40. Joitakin asioita ei vaan pysty unohtamaan.”

6. Uusia isäkandidaatteja tuli kuin liukuhihnalta

"Pahinta on, kun eron jälkeen uusia isäkandidaatteja alkaa ravata niin, ettei luvuissa tai nimissä pysy enää mukana.

Koettu on. Lopulta on ihan yksi lysti kenet esitellään. Muutaman viikon päästä sitä ei enää kuitenkaan näe.”

7. Isä esitteli äitipuolen jo ennen eroa

”Kun olin lapsi, niin isäni esitteli minut uudelle ilkeälle äitipuolelle jo ennen vanhempien eroa, ja eron jälkeen äitini toi jokaisen limaisen baarituttavuuden kotiin...

Enemmän aikuisia me lapset siinä tilanteessa olimme ja saimme kärsiä kaikkein eniten ja jopa vuosikausia eron jälkeen. En jostain kumman syystä aio koskaan hankkia lapsia.”

8. En ymmärtänyt, kuka se ihminen oli – sisko kuuli

”Minä en edes ymmärtänyt, kuka se vierailulle etukäteen varoittamatta tupsahtanut ihminen oli. Nimi vain esiteltiin.

Meni pari päivää ja sisko oli kuullut, että on uusi kumppani.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?