Hynttyyt yhteen? Näistä asioista suhteessa pitäisi puhua ennen muuttoa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Hynttyyt yhteen? Näistä asioista suhteessa pitäisi puhua ennen muuttoa

Tai jos olette jo ehtineet kantaa tavaranne saman katon alle, tarkista, tuliko parisuhteenne suuri muuttokeskustelu käytyä huolellisesti.

­

21.1.2016 13:55

Unelmien koti meille kahdelle löytyi, ihanaa! Pitää irtisanoa vanhat asunnot, hankkia muuttolaatikot ja miettiä, kumman leivänpaahdin yhteiseen keittiöön valitaan… Sekä miljoona muuta asiaa.

Lisäksi on tietysti parisuhde, joka saattaa jäädä kaiken muun säätämisen jalkoihin. Monelle suomalaiselle parille yhteen muuttaminen on kuitenkin merkittävin tapa sitoutua, sillä yhä useampi pari elää avoliitossa eikä välttämättä edes aio mennä naimisiin tai hankkia lapsia.

Yhteinen koti muuttaa suhdetta väistämättä jollakin tapaa, joten joistakin asioista kannattaa keskustella jo etukäteen. Ja voi parisuhteesta toki keskustella, vaikka muuttolaatikot olisi purettu jo aikaa sitten.

1. Muuton syy

Onko yhteinen koti uudenlaisen sitoutumisen merkki? Vai haluatteko säästää asumiskustannuksissa? Mitä yhteen muuttaminen ikinä tarkoittaakaan teille, on kiva, jos molemmat ovat sen merkityksestä kartalla, muistuttaa parisuhdeterapeutti Stan Tatkin Selfin jutussa.

2. Tulevaisuudensuunnitelmat

Yhteisen kodin perustaminen on hyvä tilaisuus varmistaa, että haluatte suhteeltanne samoja asioita. Esimerkiksi siitä, haluaako lapsia, voi olla hyvä puhua, vaikka asia ei olisi vielä ajankohtainen. Katso täältä, mitkä seitsemän asiaa toisesta olisi hyvä tietää vakavassa suhteessa.

3. Riitelytavat

Useimmilla pareilla on tiettyjä aiheita, joista syntyy kiistoja, ja kaavoja, joiden mukaan riidat kulkevat. Kun tiedostatte omat kuvionne, osaatte ehkä myös välttää turhia riitoja ja analysoida käytöstänne. Jos esimerkiksi erilainen siisteyskäsitys aiheuttaa jatkuvasti kränää, miettikää, missä asioissa kumpikin voisi joustaa.

4. Joukkuepeli

Elämässä tulee aina eteen vaikeita paikkoja, ja yhdessä asuessa näkee toisen myös hänen heikkoina hetkinään. Suhteessa on tärkeää tuntea, että toinen on aina puolellasi. Selfin jutussa pariterapeutti kehottaa miettimään, miten pariskunnat toimivat kriisitilanteissa. Tuetteko toisianne? Kun pelaatte samassa joukkueessa, selviätte vaikka mistä.

5. Työnjako

Jotkut siivoavat vuoroviikoin, toiset yhdessä. Monilla pareilla toimii jako omiin töihin: esimerkiksi yksi imuroi, ja toinen pyyhkii pölyt ja siivoaa vessan. Silloin ei tarvitse kinastella, kuka hoiti viimeksi minkäkin homman. Omia töitä voi myös vaihdella välillä. Yhteen muuttaminen on täydellinen tilaisuus päästä eroon omista inhokkihommista! Kun kotityöt on jaettu selvästi ja reilusti, niistä riitelyyn ei tarvitse hukata aikaa ja energiaa. Molemmista reilu työnjako johtaa myös parempaan seksiin.

6. Käytännön raha-asiat

Sopikaa, mitkä menot ovat yhteisiä ja mitkä omia. Etenkin jos toinen tienaa selvästi enemmän kuin toinen, on hyvä miettiä, missä suhteessa yhteiset menot jaetaan. Tasan vai tulojen suhteessa?

Selkeät käytännöt auttavat arjessa. Hoidetaanko päivittäiset menot omilta tileiltä vai yhteiseltä, niitä varten tarkoitetulta? Ratkaisuja on monia. Kun asiasta on puhuttu, kenenkään ei tarvitse ryhtyä marttyyriksi.

7. Talous pitkällä tähtäimellä

Myös pitkän tähtäimen raha-asioista on hyvä puhua suoraan. Kertokaa avoimesti velasta ja omaisuudesta. Miettikää, pitäisikö teidän käydä pankissa juttelemassa yhteisistä raha-asioista. Alkaisitteko esimerkiksi säästää asuntosäästötilille tai rahastoon asunnon ostoa varten? Tai perustaisitteko kassan yhteisiä reissuja varten?

8. Suhteen hoitaminen

Yhteinen aika voi olla kortilla, vaikka asuisikin yhdessä. Jos elätte kiireistä elämänvaihetta, kannattaa pohtia, milloin ja miten järjestätte yhteisiä hetkiä (siivouspäivää ei lasketa) ja pidätte romantiikkaa yllä. Voisitteko esimerkiksi mennä kerran viikossa treffeille?

Lue myös:

Etkö ole varma parisuhteestasi? Kysy itseltäsi kaksi kysymystä

Salamarakkaus syttyi Twitterissä – Anna jätti entisen elämänsä

16 helppoa ja toimivaa vinkkiä: näin piristät parisuhdettasi

Miehet siivoavat tahallaan huonosti välttyäkseen kotitöiltä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?