Seksi & Parisuhde

Tiesitkö, miten rakkaus muuttaa aivoja? Lääkäri vääntää rautalangasta

Julkaistu:

Rakkauden lovessa
Ihmisen aivot uusiutuvat jatkuvasti. Uusien hermosoluyhteyksien lisääntyminen ja häviäminen ovat selviytymisen, oppimisen ja kehittymisen elinehto.
Hermosolujen määrä vähenee sikiökaudelta, kun kehityksen aikana turhiksi koetut hermosoluyhteydet karsitaan. Virikkeet ja harjoittelu kuitenkin ohjaavat tiettyjä yhteyksiä säilymään ja vahvistumaan. Ensimmäisinä elinvuosina ihminen käy läpi eri herkkyyskausia joiden aikana tiettyjen taitojen oppiminen on helppoa ja tehokasta. Esimerkiksi lapsena koettu hellyys ja turva vahvistavat kiintymisessä tärkeässä asemassa olevia hermoverkostoja, jotka auttavat myöhemmin elämässä kiintymissuhteiden muodostamista.

Herkkyyskauden päättyessä aivojen muovautuvuus kyseistä taitoa säätelevillä alueilla vähenee, mutta kuitenkin jatkuu. Kokemukset, toiminnat ja jopa ajatukset muovaavat jatkuvasti aivojamme. Kun harjoitamme runsaasti jotakin asiaa vahvistuvat kyseistä toimintaa hermottavat yhteydet.

Alustavissa tutkimuksissa on huomattu rakastumisen lisäävän aivojen muovautumista. Rakastunut saattaa näin omaksua uusia tapoja ja kykyjä hyvin tehokkaasti. Ennen konsertteja ja teatteria vieroksunut henkilö saattaa rakkauden inspiroimana alkaa viihtyä konserteissa ja konservatiivisesta viulunsoittajatytöstä saattaa muovautua heavy rock- ja urheiludiggari.


Rakastuminen vaikuttaa myös voimakkaasti rakkauden aivokarttaamme. Rakkauden kohteen piirteet ihon- ja hiustenväristä luonteeseen, vartalon muotoon ja harrastuksiin jättävät muistijälkiä, jotka vaikuttavat myös tuleviin valintoihimme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivojen muovautuvuus on tavallaan kaksiteräinen miekka. Muovautumisen aikana sopiva ympäristö ja stimulaatio voivat edistää terveyttä ja oppimista sekä fyysistä ja henkistä kehitystä. Negatiiviset ajatukset ja virikkeet voivat taas samassa tilassa lisätä alttiutta niin psyykkisille kuin fyysisille sairauksille ja estää yksilöllistä kehittymistämme.

Parhaimmillaan rakastuminen nostaa meitä nopeasti uusille tasoille ja auttaa pääsemään vanhoista haitallisista tavoista eroon. Elinvoimamme lisääntyy ja kukoistamme. Pahimmillaan toksinen riippuvuussuhde tai epätoivoinen rakkaus voivat vetää meitä pimeille poluille, altistaa huonoille tavoille, painaa itsetunnon alas vuosiksi ja lisää niin henkisiä kuin fyysisiä kiputiloja.


Äidinrakkaus on esimerkki rakkauden ehkä puhtaimmasta muodosta. Ennen syntymää itsensä mahdolliseksi epäkypsäksi ja sopimattomaksi äidiksi itsensä tunteva henkilö saattaa tuntien ja päivien aikana kypsyä huolehtivaksi äidiksi ja oppia kuuntelemaan ja aistimaan herkästi uuden tulokkaan tunteita ja tarpeita.

Äitiys muovaa usein aivoja tehokkaasti ja univelan aiheuttamasta tilasta huolimatta aivoihimme muodostuu usein runsaasti hyödyllisiä hermoyhteyksiä.

Rakastuminen siis avaa meille mahdollisuuden kasvuun ja uusiutumiseen sekä saattaa ohjata meitä poluille joille emme muuten eksyisi. Rakkaudella on myös kyky parantaa ja sen voima on määrittämätön.

Emilia Vuorisalmi on helsinkiläinen lääkäri, äiti ja yrittäjä, joka on perehtynyt rakkauteen tieteen näkökulmasta kirjassaan Sekaisin LOVEsta. Emilian mielestään tiede on seksikästä ja hän uskoo, että tiedon ja ymmärtämisen kautta on mahdollista lisätä onnellisuutta arjessa.

Vapaa-ajallaan Emilia on rohkea heittäytyjä, joka nauttii perheestään ja saa energiaa liikunnasta, luovuudesta ja hyvästä ruuasta. Välillä pitää myös saada huutaa ääni käheäksi Helsinki Seagullsien kotimatseissa.

Seuraa Emiliaa Instagramissa täällä ja Twitterissä täällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt