Tiesitkö? 4 hormonia, jotka vapautuvat sekä urheillessa että rakastuessa

Mitä yhteistä on joukkueurheilulla ja rakastumisella? Lääkäri, kirjailija Emilia Vuorisalmi vastaa.

9.10.2015 18:58

Viime sunnuntaisen korisliigakauden avaavan tapahtuman Super Sunnuntain jälkihöyryissä olen taas pohdiskellut joukkueurheilun ja rakkauden yhtäläisyyksiä hormonitasolla. Joukkuepelissä ja rakastuneena pystymme saamaan suuren annoksen hyvän olon hormoneja samassa paketissa.

Hikisenä tiiviissä ympyrässä pelikavereihin nojailu saa vapauttaa runsaasti oksitosiinia.

Rakastuneena dopamiinia erittyy, jotta pystymme keskittämään energiamme rakkauden kohteen voittamiseen. Kun kohde on valloitettu dopamiini auttaa meitä perheen perustamisessa ja mahdollisten esteiden ja haasteiden ylittämisessä.

Urheilussa puolestaan dopamiinia erittyy aina, kun pääsemme lähemmäs asetettua tavoitetta. Jokainen maali, voitto ja eteneminen kohti itselle ja joukkueelle asetettua tavoitetta aiheuttaa aivoissa dopamiinipiikin.

Joukkuepeliin kuuluu usein fyysinen kontakti, pelikavereiden halailu ja selkään taputtelu.

Parisuhteessa puolisolta saatu arvostus ja kunnioitus vapauttaa serotoniinia ja luo meille hyvää oloa ja levollisuutta. Joukkueeseen kuuluminen sekä valmentajalta ja muilta pelaajilta saatava arvostus ja kunnioitus auttavat samaisen hormonin eritystä niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Myös fanien ja organisaation tuki ja kiitos lisäävät serotoniinivirtaa ja hyvää oloa.

Parisuhteessa oksitosiinia vapautuu seksin ja orgasmin lisäksi suudellessa, halatessa ja esimerkiksi puolison jalkoja hieroessa. Joukkuepeliin kuuluu usein fyysinen kontakti, pelikavereiden halailu ja selkään taputtelu. Hikisenä tiiviissä ympyrässä pelikavereihin nojailu saa vapauttaa runsaasti oksitosiinia ja lisää luottamuksen- ja yhteenkuuluvuudentunnetta tiimin sisällä.

Rakastumisen huumavaiheessa myös endorfiinien sekä katekoliamiinien eli adrenaliinin ja noradrenaliinin eritys on usein kiihtynyt ja saatamme tuntea itsemme voittamattomiksi. Huippu-urheilijalla sama hormonicocktail virtaa pelin aikana ja auttaa huippusuoritukseen pääsemistä ja peittää mahdollisia kiputiloja.

Niin parisuhteessa kuin joukkueen sisällä nauraminen ja positiivinen fiilis nostattaa endorfiinitasoja.

Uran tai rakkauden loppuminen huipulla saattaa aiheuttaa voimakkaan hyvän olon hormonien laskutilan. Hyvinvoiva parisuhde puskuroi näin uran loppumisen aiheuttamilta vieroitusoireilta ja joukkueurheilu puolestaan auttaa sydänsurujen keskellä.

On hyvä huomata, että lopulta kaikki mitä teemme vaikuttaa aivokemiaamme ja samat molekyylit ja lainalaisuudet pätevät joukkueurheilun lisäksi myös muissa työympäristöissä, harrastuksissa ja ihmissuhteissa.

Näin voit lisätä hyvän olon hormonien virtaa arjessasi:

1. Dopamiini: Aseta tavoitteita joita kohti kiipeät ja pysähdy juhlistamaan välietappeja.

2. Serotoniini: Ympäröi itsesi ihmisillä joilta tunnet saavasi arvostusta ja kunnioitusta. Ole ylpeä saavutuksistasi.

3. Oksitosiini: Kosketa, kiitä ja hymyile. Halaa aina kun mahdollista ja vaikkapa hieman pidempään kuin ehkä normaalisti tekisit.

4. Endorfiini: Liiku ja naura aina kun mahdollista.

Emilia Vuorisalmi on helsinkiläinen lääkäri, äiti ja yrittäjä, joka on perehtynyt rakkauteen tieteen näkökulmasta kirjassaan Sekaisin LOVEsta. Emilian mielestään tiede on seksikästä ja hän uskoo, että tiedon ja ymmärtämisen kautta on mahdollista lisätä onnellisuutta arjessa.

Vapaa-ajallaan Emilia on rohkea heittäytyjä, joka nauttii perheestään ja saa energiaa liikunnasta, luovuudesta ja hyvästä ruuasta. Välillä pitää myös saada huutaa ääni käheäksi Helsinki Seagullsien kotimatseissa.

Seuraa Emiliaa Instagramissa täällä ja Twitterissä täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?