Näin miehen penis muuttuu iän myötä – 20, 30, 40, 50 ja 60!

Viime viikolla kerroimme vaginan ikämuutoksista, nyt on peniksen vuoro. Lue ja opi!

30.9.2015 12:11

Miehen penis ei säily järkähtämättömänä vaan muuttuu iän myötä niin ulkonäöltään kuin toiminnoiltaankin. Muutokset alkavat hiljalleen ja ovat yksilöllisiä. Neljänkympin jälkeen miesten testosteronitasot laskevat hiljalleen ja yhtä aikaa laskee myös libido. Eniten penis kokee muutoksia keski-iän ja 50 ikävuoden tuolla puolen.

Moni mies harrastaa seksiä kuitenkin joko yhdessä kumppanin kanssa tai omin käsin pitkälle vanhuuteen saakka. Suomalaistutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaista vain kymmenesosalla ei ollut ollut yhdyntöjä vuoden sisällä ja seitsemänkymppisilläkin luku oli vain kolmasosa.

20-vuotias: Täydessä mitassa

Peniksen kasvu loppuu keskimäärin viisi vuotta murrosiän alkamisen jälkeen ja 17–22-vuotiaalla se on täydessä mitassaan. Erektio saattaa yllättää mitä mielikuvituksellisimmissa paikoissa ja orgasmit ovat vahvimmillaan ja intensiivisimmillään.

Rakastellaan missä vaan... parikymppisillä seksihalut ovat huipussaan.

Teksasin yliopiston tutkimuksen mukaan peniksen kosketusherkkyys alkaa kuitenkin laskea jo 25 vuoden jälkeen ja laskee jyrkimmin 65–75-vuotiailla.

30-vuotias: Kuumin himokausi on ohi

Seksuaalinen halu tasoittuu. Erektiot tulevat varmasti, mutta aiempaa harvemmin, eivätkä enää yllätä. Kunnollisen seisokin saamiseksi moni kolmekymppinen vaatii jo kosketusta, kun parikymppiselle riittää pelkkä ajatus. Peniksellä kestää myös aiempaa kauemmin palautua orgasmin jälkeen pelikuntoon

40-vuotias: Kivekset kutistuvat

Kivekset alkavat kutistua neljänkympin jälkeen. Valtavasta muutoksesta ei ole kyse. Kolmikymppisellä niiden halkaisija saattaa olla kolme senttiä, kun se kuusikymppisellä on kutistunut kahteen senttiin.

Nelikymppisten erektiot eivät enää yllätä ja haluista on lähtenyt terävin kulma.

Erektio ei enää pomppaa nelikymppisellä niin korkealle kuin aiemmin, vaan sen kulma laskee. Peniksen puhti voi myös loppua kesken petileikkien ja orgasmit hiipuvat.

Yli 50-vuotias: Nyt tapahtuu ja paljon!

Muutoksia tulee viidenkympin jälkeen paljon ja ne jakautuvat seuraaville vuosikymmenille.

Tiesitkö, että miehilläkin on vaihdevuodet? Ne vaivaavat joka viidettä keski-ikäistä. Miesten vaivat eivät tule äkkiä, vaan kehittyvät 10–15 vuoden aikana hitaasti. Vaihdevuosien aikaan testosteronin tuotanto laskee, mutta sukupuolihormonien väheneminen on merkittävää vasta 50 ikävuoden jälkeen. Vaihdevuosioireita ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, ärtyneisyys, uniongelmat, väsyminen, hikoilu, kaljuuntuminen.

Siinä missä nuoren miehen veitikka pomppaa touhuihin kuin citypupu puskasta, niin ikääntyvän elin tarvitsee aikaa. Ikääntyessä erektio syntyy hitaammin, mutta peniksen jäykkyys katoaa nopeammin. Vanhenevalla miehellä siemennesteen määrä vähenee ja orgasmi vaimenee, koska siemensyöksyn aikaansaavien lihasten supistuksen heikkenevät.

Terskan väri muuttuu myös miehen ikääntyessä. Se menettää hiljalleen purppuraisen värinsä. Muutos johtuu siitä, että verta kulkeutuu ja pakkautuu penikseen yhä vähemmän. Peniksen ympärilläkin tapahtuu. Miehen karvoitus harvenee ja testosteronin vähentyessä peniksestä ja sen ympäristöstä tulee hiljalleen karvaton kuin teinillä.

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin! Ikääntyvä mies voi kokea kokovartalo-orgasmin, kun nuoret kollit tuntevat sen usein vaan sukupuolielimissään. Seksielämä kannattaa pitää tasaisena, sillä säännölliset yhdynnät suojaavat erektiokykyä.

Yli 60-vuotias: Senttejä lähtee sieltä, mistä ei toivoisi

Monet miehet lihovat ikääntyessään ja samalla penis alkaa näyttää pienemmälle. Sentit vähenevät kyllä myös kirjaimellisesti. Muutos ei ole dramaattinen, mutta se on huomattava.

Useimpien miesten mielestä pahin tapahtuu, kun penis saattaa lyhentyä ikääntyessä sentillä tai parilla.

Kolmikymppisenä viisitoista senttiä pitkä penis saattaa olla seitsemänkymppisenä kaksitoistasenttinen. Koon muutos johtuu testosteronitasojen laskusta ja siitä, että penikseen virtaa aiempaa vähemmän verta.

Yli kuusikymppinen ei joudu erektionsa vuoksi noloihin tilanteisiin samalla tavalla kuin parikymppinen, koska spontaanit erektiot vierailevat enää harvoin ja kiihottuminen vaatii todellista käsityötä.

Lähteet: Invalidiliitto: Mies, ikä ja seksi, Webmd.com, Duodecim, Health24.com, Medicaldaily.com, Privategym.com, Huffington Post.

Osaatko mitata peniksesi oikein? Katso ohjeet yllä olevalta videolta! Vertailukelpoinen mittaustekniikka oli tarpeen, kun Lontoon King’s College teki jättitutkimusta peniksen pituudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?