Seksi & Parisuhde

Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala on kolmatta kertaa naimisissa – itsekkyys lopetti aiemmat liitot

Julkaistu:

Ensitreffit alttarilla
Ensitreffit alttarilla -ohjelman pastori Kari Kanala on kolmatta kertaa naimisissa. – On ollut vaikeaa huomata olevansa tosi itsekäs ihminen monin tavoin. En ole kyennyt aina ajattelemaan toisen kannalta.
Tv:stä tuttu pappi Kari Kanala sai maistaa julkisuutta jo lapsena. Hän oli kauppa-Pentin poika pienessä pohjalaisessa kylässä Halsualla. Lähes kaikki kunnan 1 300 asukasta tunsivat hänet.

– Olin 12-vuotiaasta asti töissä isän kauppakioskissa. Se on määrittänyt minua paljon. Äijät heitti tikkaa kaupan seinään. Keräsin tikat. Äijät kiroili. Opin kiroilemaan.

– Sieltä on tullut palvelemisen ajatus. Opin kysymään, mitä saisi olla. Kristillinen kirkko usein unohtaa, että ihmisiä pitää kuulla. Opin myös, että asiakkaiden puheet tulee pitää omana tietonaan.


Ihmisten katseisiin tottunutta Kari Kanalaa ei harmita, että hänet tunnistetaan nykyään suuremmissakin ympyröissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu pastori kulkee kadulla liperit kaulassa. Se rohkaisee. Hänelle on helppo tulla juttelemaan.

– Tänne tullessakin pari tyyppiä pysäytti. Se on kivaa.

Ohjelman myötä Kanalan elämä on tullut entistäkin kiireisemmäksi. Turkulainen pastori on yksi Ensitreffit alttarilla -ohjelman kolmesta asiantuntijasta. Viime syksynä ensimmäistä kertaa nähdyn ohjelman toinen tuotantokausi pyörähti käyntiin syyskuussa

Tiistai-iltaisin AVA-kanavalla nähtävässä ohjelmassa asiantuntijat valitsevat kolme paria, jotka menevät naimisiin ensitreffeillä.

– Viime syksynä sain palautetta, että miten pappi voi olla mukana tuollaisessa sarjassa ja eikö ole moraalitonta mennä naimisiin heti.

– Joku kertoi häpeävänsä puolestani. Häpeä on sellainen tunne, että sitä ei voi kokea kuin omasta puolestaan.

 

Parisuhteen tärkein neuvo on: tunne itsesi. Tämä vanha Antiikin neuvo on tosi tärkeä. Kun tuntee itsensä, pystyy menemään toisten nahkoihin ja olemaan empaattinen.

Viime kauden osallistujista enää yksi pari on yhdessä. Kari Kanala ei tunne siitä syyllisyyttä. Parisuhde on aina kahden kauppa. Asiantuntijoiden tehtävä ohjelmassa on antaa pitkospuut soiden ylittämiseen ja keskusteluapua.

– Ajattelen, että kävi miten kävi, ohjelmaan osallistuminen on ollut pareille suuri prosessi.

– Parisuhteen tärkein neuvo on: tunne itsesi. Tämä vanha Antiikin neuvo on tosi tärkeä. Kun tuntee itsensä, pystyy menemään toisten nahkoihin ja olemaan empaattinen.


Murrosiässä Kari Kanalalla oli vaikeaa. Hän oli lyhyt kaveri, rohkea mutta kuitenkin ujo. Yhtenä kesänä hän polki 370 kilometriä Halsualta Lahteen tytön perässä, mutta ei saanut sanottua, että on ihastunut.

Seuraavana kesänä hän polki Ouluun. Ihastuksen kohde oli vaihtunut, mutta nuori mies ei edelleenkään saanut sanaa suustaan.

– Näissä asioissa olin tosi ujo. En ajatellut, että pääsisin helpommalla lähettämällä tytölle kirjeen. Tykkäsin polkea. Nukuin Lahteen mennessä yön maitolaiturilla. Se oli intohimoista hommaa.

– Olen nykyään rohkeampi. Kun tulee tietoiseksi itsestään, voi kertoa tunteistaan.

 

Jalkapallo, Jeesus ja juusto. Se on lyhyt luonnehdinta minusta.

Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä. 48-vuotias Kanala on ollut monessa mukana: viisi ja puoli vuotta merimiespappina Hampurissa ja Lontoossa, hän on järjestänyt Elvis- ja metallimessuja ja ehtoollisia rockfestareilla sekä dj-keikkoja Pastori Kanalan pyhäkoulu -nimellä.

Hän on myös tehnyt maailmanympärimatkan, opiskellut vuoden Yhdysvalloissa Gettysburgin luterilaisessa seminaarissa, ollut töissä Palloliitossa ja tehnyt opettajan sijaisuuksia.

– Ajattelin, että jos haluaa papiksi, pitää olla ensin elämänkokemusta, Kari Kanala perustelee.

Pitkäaikaiselle Arsenal-fanille työ Palloliitossa oli täydellistä elämää. Hän sai tiedottaa jalkapallosta.

– Jalkapallo, Jeesus ja juusto. Se on lyhyt luonnehdinta minusta, juustojen ystäväksi tunnustautuva Kanala kertoo.

Tällä hetkellä hän pelaa Riverside Gladiatorseissa Turun rokkareiden kanssa.

– Olen aina pyrkinyt nollaamaan tilanteen pelaamalla futista. Kahteen tuntiin en ajattele muuta kuin mihin syötän.


Vuodet Yhdysvalloissa avasivat uuden maailman. Suvusta on aiemminkin lähdetty Amerikkaan.

– Elämää ei voi hallita eikä varman päälle voi elää. Varman päälle ottaminen olisi minulle takertuvaa elämää. On tärkeää olla epävarma. Se tarkoittaa, että voi kyseenalaistaa oman elämänmuotonsa ja esimerkiksi sen, että tavaraa kertyy, Kanalaa naurattaa.

Turun-asunnossa on noin tuhannen cd-levyn ja vinyylilevyn kokoelma. Kenkiäkin on ihan liikaa.

– Osa kavereista kutsuu minua Imeldaksi, Kanala viittaa Filippiinien entisen yksinvaltiaan leskeen, jolla oli tuhansien kenkäparien kokoelma.

Laulajista Kate Bush on hänen suuri suosikkinsa.

– On erittäin suuri harmi, etten saanut Britannian-keikalle lippua. Kate Bush ei vedä varman päälle.

Kanala tykkää ihmisistä, joissa on intohimoa.

– En oikein luota ihmisiin, joilla ei ole intohimoja. On tärkeää, että jotkut asiat menevät vähän överiksi. Tykkään ihmisistä, joissa on paloa.

Nuorena Kari Kanalalla oli ristiriitainen olo. Kioskissa oli kivaa, mutta toisaalta nuori mies janosi kaupungin sykkeeseen ja meininkiin.

Vuonna 1999 Kanala teki maailmanympärimatkan silloisen vaimonsa kanssa, joka oli valokuvaaja. He tienasivat matkarahoja tekemällä juttuja Sana-lehteen.

– Se oli hieno vuosi. Oli mielenkiintoista huomata, että ihmisten perustarpeet ovat samat kaikkialla.

– Matkakumppanina varmaan otin asiat liian rennosti. Ajattelin, että kyllä jokin yöpaikka aina löytyy. Varmaan olin aika huoleton. Halusin nähdä raunioita ja kiviä. Minua on aina kiinnostanut historia.

Kanala luki jo yhdeksänvuotiaana Raamatun. Omat vanhemmat eivät olleet lukuihmisiä. Kotona oli vain vihkiraamattu ja almanakka.

– Siksi muistan vieläkin nimipäivät hyvin.


Koululaisena pienen kylän poikaa kiinnostivat näytteleminen, historia ja jalkapallo.

Rippikoulussa Kari Kanala tutustui pappi Risto Seppälään. Seppälä kohteli nuoria vertaisenaan ja antoi paljon tilaa heidän mielipiteilleen. Huumorintajuinen ja humaani mies vaikutti paljon siihen, että Kanala opiskeli papiksi.

– Risto sanoi, että sinusta voi tulla vaikka mitä, mutta jos sä unohdat olevasi kauppa-Pentin poika, sä et ole koskaan onnellinen

Kanala ei ole unohtanut juuriaan. Hän puhuu lapsuudestaan lämpimästi. Nelihenkisessä perheessä ei juurikaan riidelty. Ilmapiiri oli turvallinen.

– Sain kotoa sitoutuneen parisuhteen mallin. Isä puhui kunnioittavasti äidistä.

 

Ihastun aika helposti, mutta en helposti rakastu.

Kari Kanala on kolmatta kertaa naimisissa. Ensimmäiseen avioliittoon hän sanoo olleensa henkisesti liian nuori. Toisen avioliiton aikana hän asui vaimonsa kanssa Hampurissa ja teki liikaa töitä.

– Se oli uusi paikka, uusi duuni ja minulla oli iso into tehdä. Ehkä sen jälkeen olen myös oppinut delegoimaan.

Nykyisen vaimonsa kanssa Kanala on ollut naimisissa viisi vuotta. Millakin on pappi. Sen takia yhteisiä vapaapäiviä ei oikein löydy.

He tapasivat baaritiskillä. Oli kirkon neuvottelupäivät Tampereella.

– En tiennyt, että hän oli pappi. Kun juttelimme vähän lisää, ajattelin, että olipa kiinnostava tyyppi.

– En muista, mistä puhuimme. Muistan vain sen fiiliksen, että vau. Ihastun aika helposti, mutta en helposti rakastu. Rakastaminen on niin paljon enemmän. Rakastuminen on ihana tunne, mutta rakastaminen on paljon palkitsevampaa.

Kari Kanalan mielestä naisessa on tärkeintä huumorintaju ja hyvyys. Että hän haluaa ihmisille hyvää. Naisesta pitää olla myös vastusta, ja hänellä pitää olla vahva oma tahto.

– Ajatus siitä, että on löytänyt kumppanin, on iso armo. On tärkeää muistaa Raamatun lause: Rauta rautaa hioo, ihminen toistansa.

– Tahdon on tärkeä sana. Pitää osoittaa rakkaudentekoja. Rakkaudessa nousee kaksi sanaa yli muiden: Kiitos ja anteeksi. Kun mokaa, tulee pyytää anteeksi. Siihen liittyy ajatus, että vanhoja ei muistella. Vielä tärkeämpää on kiitollisuus siitä, että saa olla juuri tämän ihmisen kanssa.

 

Sanon varmaan viikoittain, että rakastan sua.

Nykyisessä parisuhteessaan Kari Kanala on alkanut tehdä ruokaa. Se on hänen rakkaudentekonsa. Hän kokkaa usein pastaa ja kalaa. Kalan hän hakee Turun Kauppahallista.

–  Paistan kaikenlaista, ei kovin terveellisiä juttuja ollenkaan. Arjen teot ovat toisen huomioimista ja tärkeitä sanoja, kuten ne kiitos, anteeksi ja rakastan sua.

– Sanon varmaan viikoittain, että rakastan sua.


Ammattiauttajakin tekee toki virheitä rakkaudessa. Avoimesti elämästään jutteleva mies vastaa nopeasti ja empimättä – kuin ihminen, joka on menneisyytensä käsitellyt – kysymykseen, mikä on ollut suurin virheesi rakkaudessa.

– Olen joskus pitänyt toista itsestäänselvyytenä. En ole tehnyt riittävästi arjessa. En ole osannut toisen huomioimista ja toisen nahkoihin menemistä.

– On ollut vaikeaa huomata olevansa tosi itsekäs ihminen monin tavoin. Olen hakenut parisuhteessa liikaa omaa etua enkä ole kyennyt aina ajattelemaan toisen kannalta.

Kari Kanala on kissaihminen. Hänellä oli lapsena monta kissaa. Millan mukana elämään tuli ”pikkukoira”, valkoinen länsiylämaanterrieri.

– Muistan sellaisen hetken, kun kuulin isäni kuolleen. Koira tuli lähelle. Se vaistosi suruni, ja oli siinä vieressä niin kauan, kunnes lopulta itkin.

Isän kuoleman jälkeen Kari Kanalalla on ollut huoli siitä, miten äiti pärjää omakotitalossa. Viime helmikuussa äidille järjestyi asunto kirkonkylältä.

Äiti oli kolme vuotta isän omaishoitaja. Se oli yksi syy, miksi Kari Kanala palasi ulkomailta Suomeen.

– Halusin olla lähempänä Halsuaa, että pystyisin vähän tukemaan äitiä.

 

Omat elämäntapani eivät aina vastaa arvojani. Pitäisi välillä ajatella enemmän muita ihmisiä kuin itseä.

Armo. Kari Kanala ottaa kristinuskon ydinsanoman monta kertaa esiin. Hän arvostaa vihreitä ajatuksia ja ekologiaa, mutta ei aina elä arvojensa mukaan. Hän esimerkiksi ajaa autoa ja syö lihaa.

– Omat elämäntapani eivät aina vastaa arvojani. Pitäisi välillä ajatella enemmän muita ihmisiä kuin itseä.

Toisaalta Kanala osaa olla armollinen itselleen. Hän tilaa lounaaksi leivitetyn kalan, vaikka on juuri kutsunut itseään vanhaksi äijäksi, joka ”rapisee ja lihoo”.

– Olisi tavattoman tärkeää, että kirkosta heijastuisi huumori ja positiivinen asenne elämään. Olen saanut paljon palautetta siitä, että hymyilen. Otamme usein itsemme liian tosissamme.

– Jos osaisimme asettua toisen ihmisen aseman, emme olisi niin kovia vaikkapa turvapaikanhakijoille. Olemme kaikki muukalaisia, mutta muukalaisia voi yhdistää vieraanvaraisuus. Jope Ruonansuun sanoin: Aattelepa omalle kohdallesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt