Näissä kaupungeissa on eniten sinkkunaisia ja -miehiä – katso oman kotikuntasi tilanne!

Jos haluaa löytää kumppanin, miesvaltaiselta paikkakunnalta kannattaa muuttaa viimeistään kolmekymppisenä, sanoo tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

8.8.2015 9:00 | Päivitetty 8.8.2015 10:49

Uudessakaarlepyyssä on poikkeuksellisen paljon yksin asuvia nuoria miehiä verrattuna yksin asuviin naisiin.

Pohjanmaalla sijaitsevassa kaupungissa asuu yksin vain 25 nuorta (20–29-vuotiasta) naista. Samanikäisiä yksin asuvia miehiä on 118, ilmenee Tilastokeskuksen tilastosta.

Uudenkaarlepyyn kunnanhallituksen puheenjohtaja Maria Palm yllättyy tiedosta.

– Täällä on paljon nuoria pareja, hän sanoo IS:lle.

Tilaston tiedot ovat viime vuodelta. Kaikki yksin asuvat eivät tosin ole sinkkuja. Seurustelusuhteita ei tilastoida.

Tilastossa on paikkakuntia, joissa sukupuolijakauma on vieläkin suurempi kuin Uudessakaarlepyyssä. Nämä paikkakunnat ovat kuitenkin sen verran pieniä, että muutama ihminen riittää keikauttamaan tilastoa.

Palmin mukaan Uudenkaarlepyyn epäsuhtaista sukupuolijakaumaa ei selitä ainakaan muuttotappio, sillä väkiluku (7 537) on pysynyt kaupungissa jo vuosia samalla tasolla.

Työttömyysprosentti on 4,6, mutta paikkakunnan työpaikat maataloudessa, turkistarhauksessa ja hiomapaperitehtaassa voivat Palmin mukaan viehättää enemmän nuoria miehiä kuin naisia.

Varsinaiseksi syyksi miesvaltaisuuteen Palm arvelee koulutusta. Tuntuma on, että Uudenkaarlepyyn lukiossa opiskelee enemmän tyttöjä kuin poikia.

– Lukion jälkeen tytöt menevät opiskelemaan Vaasaan, Turkuun ja Helsinkiin. Pojat jäävät.

Naiset muuttavat, miehet käyvät armeijan

Tutkimustulokset vahvistavat Marja Palmin havainnon ylioppilastyttöjen katoamisesta Uudestakaarlepyystä ja monilta muilta paikkakunnilta.

– Sinkkujen määrän epätasapaino eri kunnissa liittyy pääasiassa opiskelumuuttoon, kertoo tutkija Lassi Lainiala Väestöliiton Väestöntutkimuslaitokselta.

Lainialan mukaan nuoret naiset muuttavat pois paikkakunnalta samaan aikaan, kun samanikäiset miehet suorittavat ase- tai siviilipalvelusta.

Tämän vuoksi monilla paikkakunnilla on erityisen paljon 20–24-vuotiaita miehiä, koska kaikilla miehillä ei ole armeijan tai siviilipalveluksen jälkeen opiskelupaikkaa, mihin mennä.

Kartalta näet eri kuntien nais- tai miesvaltaisuuden. Pinkit kunnat ovat naisvaltaisia, sinisissä miehiä on naisia enemmän. Mukaan on laskettu 20–29-vuotiaat yksin asuvat. Kuntaa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot.

Naiset kouluttautuvat korkeammalle kuin miehet

Lassi Lainialan mukaan joidenkin paikkakuntien miesvaltaisuutta voimistaa naisten korkea koulutustaso. Naisten suorittamien korkeakoulututkintojen määrä ohitti miesten korkeakoulututkinnot 1990-luvulla.

Monet opiskelualat ovat mies- tai naisvaltaisia, jolloin nuorten naisten ja miesten määrä vaihtelee paikkakunnittain.

– Esimerkiksi Lappeenranta voimakkaasti miesvaltainen ja Helsinki naisvaltainen noissa (nuorissa) ikäryhmissä.

Lainialan mukaan uusi ilmiö on, että muuttoliike isompiin kasvukeskuksin on parhaillaan tasaantumassa.

– Sinkkutalouksien epäsuhta ei ole ainakaan lähivuosina juurikaan kasvamassa, hän sanoo.

Jos et löydä kumppania, muuta viimeistään 30-vuotiaana

Lassi Lainiala kertoo olleensa esittelemässä kesällä Oxfordin yliopistossa alustavia tutkimustuloksia kumppanin löytämisestä.

Tutkimuksen mukaan miehillä, jotka ovat jääneet paikkakunnalle, jossa on vähän nuoria sinkkunaisia, on hankaluuksia löytää avo- tai aviopuoliso elämänsä aikana.

Kumppanitta jääminen tapahtuu siitäkin huolimatta, että sukupuolijakaumat tasoittuvatkin vanhemmissa ikäryhmissä.

Rajapyykki poismuutossa kulkee Lainialan mukaan 30 ikävuodessa.

He, jotka olivat muuttaneet voimakkaasti miesvaltaiselta paikkakunnalta 30 ikävuoteen mennessä, onnistuivat löytämään kumppanin (avo- tai avioliitto) yhtä hyvin kuin muutkin.

– Eli mikäli kumppania ei tahdo löytyä niin muuttaminen kannattaa, Lainiala sanoo.

Katso oman kuntasi sinkkutilanne taulukosta

Yksin asuvia perheeseen kuulumattomia 20-29-vuotiaita vuonna 2014. Lähde: Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?