Seksiä ilman kondomia? Nämä ovat vaihtoehtosi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Harrastitko suojaamatonta seksiä? Näin siinä voi käydä - ”Ei kannata missään nimessä luottaa”

Tyypillisimmillään suojaamattoman seksin harrastaminen tarkoittaa uudehkon kumppanin kanssa peiton alle kömpimistä – joko ilman kondomia tai sitä väärin käyttäen. Mitä sitten, jos näin käy?

18.6.2015 15:26

Jos käy syystä tai toisesta niin ikävästi, että harrastaa suojaamatonta seksiä, viisainta ja vastuullisinta on minimoida mahdolliset ikävät jälkiseuraamukset.

Kuten mitä todennäköisimmin jo tiedät, suojaamaton seksi altistaa sekä seksitautitartunnoille että miehen ja naisen välisessä seksissä ei-toivotulle raskaudelle. Tyypillisimmillään suojaamattoman seksin harrastaminen tarkoittaa sitä, että harrastetaan seksiä uudehkon kumppanin kanssa joko ilman kondomia tai sitten kondomia käytetään väärin – tai se menee rikki.

 Seksitaudit voivat tarttua, jos esimerkiksi spermaa, esiliukastetta, emättimen eritteitä tai verta pääsee kumppanin limakalvolle.

On hyvä ymmärtää, että seksitaudit voivat tarttua, jos esimerkiksi spermaa, esiliukastetta, emättimen eritteitä tai verta pääsee kumppanin limakalvolle (joita on sukupuolielinten lisäksi muun muassa suun ja peräaukon alueella) tai avoimiin haavoihin.

Niinikään naisen kuukautiskierron niin sanottuihin varmoihin päiviin tai siihen, ettei mieheltä erittyvässä esiliukasteessa ole siittiöitä, ei kannata missään nimessä luottaa, mitä tulee raskauden ehkäisyyn.

Mikäli on syytä epäillä ei-toivotun raskauden alkamista, apteekista saa ilman reseptiä tällä hetkellä kahtakin erilaista jälkiehkäisyvalmistetta, joista toista voi käyttää jopa viisi vuorokautta suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

 Seksitautitesteihin ei kannata rientää heti seuraavana päivänä, koska mahdollisesta tartunnasta riippuen niiden toteamiseen menee aikaa viikosta jopa kuukauteen.

Jälkiehkäisyn kuvitellaan joskus aiheuttavan voimakasta pahoinvointia, mutta moisesta uskomuksesta saa syyttää valmistetta, jota ei ole enää markkinoilla – tästä syystä jälkiehkäisyä ei siis kannata vältellä. Myös kuparikierukkaa voidaan käyttää jälkiehkäisymenetelmänä. Apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltä saa tarvittaessa lisätietoa jälkiehkäisyn käytöstä.

Seksitautitesteihin ei kannata rientää heti seuraavana päivänä, koska mahdollisesta tartunnasta riippuen niiden toteamiseen menee aikaa. Se, että paikat tuntuvat aroilta heti suojaamattoman seksin jälkeen, johtuu monesti ihan mekaanisesta ärsytyksestä.

Seksitautitesteihin on suositeltavaa mennä aikaisintaan viikko sen jälkeen, kun on harrastunut suojaamatonta seksiä. Luotettavan hiv-testin saadakseen pitää odottaa vähintään kuukausi. Seksitaudit eivät suinkaan aina oireile, joten sen perusteella ei voi päätellä, onko saanut tartunnan vai ei. Lisäksi ne tarttuvat eteenpäin, vaikka eivät oireilisikaan.

Seksitautitesteissä kannattaa siis ehdottomasti käydä, mikäli vähänkään epäilee voineensa saada tartunnan. Julkisella puolella, kuten terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla, seksitautien tutkimus ja hoito ovat ilmaisia. Apua saa luonnollisesti myös yksityiseltä puolelta.

Katumukseen ei ole pilleriä, joten seuraavassa osassa käsitellään suojaamattoman seksin harrastamisesta mahdollisesti seuraavan morkkiksen käsittelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?