Seksuaaliterapeutti: Mikä sovintoseksissä on hyvää – ja mikä huonoa

Monen mielestä sovintoseksi on keskivertoseksiä kuumempaa ja kivempaa. On kuitenkin myös tilanteita, joissa se tekee pahaa.

11.6.2015 11:22

Kuten nimityskin antaa ymmärtää, sovintoseksiksi kutsutaan seksiä, jota pari harrastaa osana sovinnon tekemistä riideltyään. Monen mielestä sovintoseksi on keskivertoseksiä kuumempaa ja kivempaa, mihin on useitakin syitä.

Osittain kiihkeys selittyy jo sillä ylivirittyneellä tilalla, johon ihmiset päätyvät niin keholtaan kuin mieleltään riidellessään. Sovintoseksi saattaa tuntua erityisen nautinnolliselta ja jopa rauhoittavalta tuon fysiologisen reaktiomyrskyn takia.

Oman henkisen jännitteensä sovintoseksiin voi tuoda myös riidan aiheuttama eron uhka – monesti välienselvittely kun vie ajatukset siihen, mitä tapahtuu, jos erimielisyyksiä ei saadakaan selvitettyä. Menettämisen pelon kohtaaminen voi saada tarramaan kumppaniin sellaisella intensiteetillä, että sovintoseksistäkin kehkeytyy keskivertorakastelua parempaa.

 Menettämisen pelon kohtaaminen voi saada tarramaan kumppaniin intensiteetillä.

Sovintoseksin nautinnollisuudelle on siis selityksensä, mutta on tilanteita, joissa sovintoseksi tekee pahaa suhteelle.

Ensinnäkin on tärkeää, että riidan syistä puhutaan, eikä vain rakastella kumppania hiljaiseksi. Vaikka sovintoseksiä harrastettaisiinkin, on tärkeää, että riitatilanne käsitellään, vaikka sitten hellän hetken jälkeen.

Mikäli toinen osapuoli käyttäytyy riitatilanteissa uhkaavasti tai jopa väkivaltaisesti toista kohtaan, on välttämätöntä olla painamatta sitä villaisella, vaikka hän käyttäytyisi konfliktin jälkeen ihanan lemmekkäästi ja julistaisi ikuista rakkauttaan.

 Hyvälaatuisen jännitteen luomista voi kokeilla kisailemalla.

Omanlaisensa ongelma kehittyy, kun riitoja aletaan haastaa vain sen takia, että niiden seurauksena saadaan sovintoseksiä. Monesti pari alkaa toimia tällä tavoin puolitiedostamattaan, ja hyvä sovintoseksi vain vahvistaa draaman lietsomisen kierrettä. Pahimmillaan elämä voi olla yhtä sotimista ja sovintoseksiä, joten suhteessa olemisesta voi tulla hyvin kuluttava.

Niinikään pahoilla loukkauksilla on tapana jättää jälkensä, harrastettiin sovintoseksiä tai ei, mikä ei sekään tee hyvää suhteelle pidemmän päälle.

Koska sovintoseksin nautinnollisuus johtuu pitkälti jännitteen syntymisestä ja sen laukeamisesta, voi hyvälaatuisen jännitteen luomista kokeilla muilla keinoin. Kannattaa pistää merkille, mikä saa välinne sähköistymään: se kun voi olla jotain niinkin yksinkertaista kuin väittely kummallekin tärkeästä aiheesta tai kisailu tavalla tai toisella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?