9 varoitusmerkkiä kertovat, että parisuhde ei toimi

Tietyt merkit parisuhteessa voivat kieliä siitä, että kaikki ei ole niin kuin pitäisi.

Parisuhteessa eläminen ei ole aina ruusuilla tanssimista. Kuvituskuva.

12.4.2015 10:23

Ei ehkä kannata vielä allekirjoittaa eropapereita, jos ärsyynnyt esimerkiksi kumppanisi syömisäänistä tai siitä, että hän ei koskaan petaa sänkyä aamulla. Mutta milloin tietää, että oman parisuhteen ongelmat eivät ole enää ihan normaalin rajoissa?

Prevention.com -sivusto haastatteli aiheeseen liittyen parisuhteisiin erikoistuneita psykiatreja ja psykoterapeutteja.

– Pienet ärsyttävät asiat ovat täysin normaaleja missä tahansa ihmissuhteessa, eivätkä indikoi sitä, että kestääkö suhteesi vai ei, sanoo psykiatri Melissa Cohen.

Sen sijaan alla listatut parisuhteen ominaispiirteet voivat kertoa vakavammista ongelmista suhteessa.

Konfliktitilanteet herättävät kriittisyyttä ja halveksuntaa

Huonosti voivassa parisuhteessa konfliktitilanteet johtavat nopeasti siihen, että pienet epäkohdat tai unohdukset johtavat toisen persoonan tai luonteen halveksumiseen pienillä eleillä. Silmien pyöritteleminen ja oman loistavuuden korostaminen eivät ole kestävän parisuhteen avaimia. Jos kumppanisi on luvannut tyhjentää tiskikoneen, voit muistuttaa häntä siitä ilman sivuhuomautuksia tai mainintaa siitä, kuinka sinä teet aina kaikki kotityöt.

Cohen suosittelee tasapainottamaan negatiivisuuden kierrettä positiivisilla kommenteilla. Jos huomaat sanovasi kumppanillesi rumasti jostain, pakota itsesi sanomaan sen jälkeen muutama positiivista kommenttia jostain muusta. Varmasti löydät kumppanisi toiminnasta jotain positiivista, eikö niin?

Luottamuspula

Pahin parisuhteen tuhoaja on menetetty luottamus. Jos toinen puolisoista on tavalla tai toisella pahasti pettänyt toisen luottamuksen, tulee varmasti kestämään aikaa, ennen kuin asiat korjaantuvat.

– Joskus luottamuksen rikkoutumista ei voi enää korjata, sanoo Prevention.comin haastattelema psykoterapeutti, Tina B. Tessina.

Jos molemmat ovat halukkaita silti jatkamaan parisuhdetta, pettäjän tulee tässä kohtaa hyväksyä, että joutuu luopumaan yksityisyydestään vähäksi aikaa. Vain yltiörehellisyys ja avoimuus voi tasapainottaa suhteen takaisin uomiinsa.

Kosketukset puuttuvat

– Koskettaminen on yhteyden ja intiimin romantiikan rakennuskivi parisuhteissa, sanoo Cohen.

– Onnelliset pariskunnat koskettavat toisiaan usein, mutta todellinen mittari terveelliseen parisuhteeseen on, että kuinka usein puolisot vastaavat toistensa kosketukseen koskettamalla heitä takaisin, Cohen jatkaa.

Mitä vastavuoroisempaa läheisyys ja hellyys on, sitä tyydyttävämpi koko parisuhde on molemmille osapuolille.

Kehonkieli voi myös kertoa jotain parisuhteen tilasta. Jos parisuhteen molemmat osapuolet nojautuvat poispäin toisistaan ja istuvat kädet tai jalat ristittyinä, se voi kertoa, että suhde ei voi hyvin.

Liikaa draamaa

Arvattavasti ei ole hyvä merkki, jos pariskunta riitelee jatkuvasti. Liika draama ei ole kenellekään hyväksi. Väkivalta on ehdoton merkki siitä, että suhde tulisi päättää nopeasti, varsinkin, jos perheeseen kuuluu lapsia.

Toisaalta aggressiivisen riitelyn merkkejä ovat myös kiroilu, nimittely, huutaminen, nyrkin puiminen ja esineiden heittely. Kumppanien tulisi opetella kommunikoimaan rauhallisemmin tai sitten vaihtoehtona on, että he eivät kerta kaikkiaan sovi toisilleen.

Tunteet minimissä

Draamailijoiden vastakohtana on pariskunta, jotka eivät oikeastaan koskaan riitele tai muutenkaan osoita suuria tunteita. Itkeminen ja huutaminenkin ovat parempia vaihtoehtoja kuin se, että molemmat vain istuvat hiljaa ja käyttäytyvät jääkylmästi toisiaan kohtaan.

Tunnekylmyys viittaa yleensä siihen, että toinen kumppani tai molemmat kumppanit ovat jo päättäneet, että suhteen eteen ei ole enää mitään tehtävissä. Tunteita ei tietenkään voi pakottaa. Jos mikään parisuhteessa ei herätä minkäänlaisia tunteita puoleen tai toiseen, kannattaa ehkä harkita eroa.

Suhteen ulkopuolinen sitoutuminen

Joskus parisuhteen ongelmat ovat syy siihen, että toinen kumppaneista sitoutuu tiukasti johonkin parisuhteen ulkopuoliseen asiaan. Tällainen ulkopuolinen asia voi yhtä hyvin olla ystävyyssuhteet, niin kutsuttu kolmas pyörä, vaativa työ tai harrastukset. Joissain tapauksissa entinen parisuhde voi häiritä uutta suhdetta. Näin käy helposti varsinkin silloin, kun entisillä kumppaneilla on yhteisiä lapsia ja he ovat sitä kautta paljon tekemisissä keskenään.

Parisuhteen ulkopuoliset tekemiset ovat ehdottomasti tarpeellisia, eikä esimerkiksi harrastuksista kannata sinänsä huolestua. Huolestua kannattaa, jos kumppani ei halua kertoa kotona mitään parisuhteen ulkopuolisesta elämästään.

Mielenkiinto on lakannut

Istutte ravintolapöydässä tai kotona illallisella, mutta kumpikaan ei kysy tai puhu mitään. Tällaisessa parisuhteessa voi tuntua siltä, että kaikki on hyvin, koska suuria riitoja tai erimielisyyksiä ei ole.

– Pariskunta vain lakkaa jakamasta sisäistä maailmaansa toistensa kanssa. Kun he lakkaavat olemasta ystäviä keskenään, parisuhde ei voi kasvaa, Cohen sanoo.

Empatiakyky puuttuu

Huonosti voivassa parisuhteessa on tyypillistä, että empatia ja myötätunto toista kohtaan lakkaa täysin. Tämä johtaa siihen, että molemmilla on yksinäinen ja loukattu olo suhteessa. Kumppanit ovat joskus toisilleen tahallaan ilkeitä aiheuttaakseen toiselle yhtä huonon olon kuin mistä itse kokee kärsivänsä.

Motivaation puute

Jos toinen parisuhteen jäsenistä ei oikeasti halua tehdä mitään suhteen eteen, on selvää, että suhde ei ole muuttumassa ainakaan parempaan suuntaan. Joskus eroa pelätään niin paljon, että mieluummin pysytään suhteessa välinpitämättömällä asenteella.

– Kysyn vastaanotollani pariskunnalta ensimmäiseksi, että haluavatko he tätä parisuhdetta. Tämä kysymys tuo yleensä totuuden esiin, Tessina sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?