Tuore tutkimus: Ihmissuhteet ja lohturuoka linkittyvät toisiinsa odottamattomalla tavalla

Julkaistu:

Lohturuoka
Tutkimuksen mukaan lohturuoat ovat usein sellaisia ruokia, joita olemme saaneet lapsina huoltajiltamme.
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan niin kutsutulla lohturuoalla on linkki ihmissuhteisiimme. Tutkimuksesta kertoi Science Daily -tiedejulkaisu.

Tutkimustulokset auttavat ymmärtämään paremmin sitä, miten sosiaaliset tekijät vaikuttavat syömiskäyttäytymiseemme. Lohturuoat ovat usein sellaisia ruokia, joita olemme saaneet huoltajiltamme ollessamme lapsia.

– Positiivinen suhde ruoan laittajaan johtaa siihen, että löydät tästä ruoasta lohtua tuntiessasi olosi yksinäiseksi tai torjutuksi, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, psykologi Shira Gabriel.

Lohturuoalla onkin selvä yhteys sosiaalisiin suhteisiin.

– Lohturuoka on erityisen houkuttelevaa silloin, kun tunnemme olomme yksinäiseksi tai torjutuksi. Tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi syömme lohturuokia silloinkin, kun olemme dieetillä tai emme ole erityisen nälkäisiä, Gabriel jatkaa.

Lohturuoka voi olla myös terveellistä

Jo nimi kertoo, että lohturuoaksi mielletyt välipalat tuovat syöjälleen ainakin hetkellisesti paremman olon. Yleensä lohturuoan ajatellaan olevan rasvaista ja hiilihydraattipitoista.

Tutkimuksen mukaan lohturuoka saattoi kuitenkin olla myös terveellistä ruokaa. Psykologi Shira Gabriel totesi, että suurelle osalle tutkittavista lohturuoat olivat sellaisia, joita olivat syöneet lapsuudessaan. Mitä ahdistuneempi tai yksinäisempi tutkittava henkilö oli, sitä enemmän hän nautti lohturuoistaan.

Lohturuoat voivat tutkimuksen mukaan todella tuoda hyvän olon tunnetta ahdistavalla hetkellä. Hyvän olon tunteen tavoittelu voi kuitenkin joissain tapauksissa olla tuhoisaa ruokavaliolle, jos lohturuoat tarkoittavat vain sokeripitoisia tai rasvaisia ruokia.

Lähteet: Science Daily, Sciencedirect.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt