Pukkaako riitaa? 6 vinkkiä parempaan parisuhteeseen

Julkaistu:

Parien ongelmat kärjistyvät usein vuodenvaihteen pitkien vapaiden aikaan. Asiantuntijan mukaan suhde on hyvä katsastaa vuosittain niin kuin autokin.
Parien välit kiristyvät usein vuodenvaihteen vapaina, vaikka silloin pitäisi nimenomaan viettää "laatuaikaa". Loma-aikoihin ja juhlapyhiin kohdistuu usein valtavia odotuksia, jotka ovat täynnä tunnelatausta. Psykoterapeutti Sirkku Ruutu antaa vinkit, joilla suhdesoppa ei kuohu yli äyräiden.

1. Yritä välttää kriisi ennakoimalla

Paras tapa on ehkäistä tilanteiden kärjistymistä. Eli puhua jo etukäteen asioista, jotka ovat ongelmallisia ja miettiä niihin molempia puolisoja tyydyttävät ratkaisut. On hyvä antaa toiselle ikään kuin etukäteen avaimet riidan lieventämiseksi. Näin voidaan luoda yhdessä niin sanotut parisuhteen pelisäännöt.

2. Jos tilanne kärjistyy, ota aikalisä

Jos kuitenkin riidat kärjistyvät, voi olla hyvä ottaa pieni aikalisä. Se voi tarkoittaa, että puolisot rauhoittuvat ensin omilla tahoillaan suurimmasta tunnemyrskystä ja palaavat puhumaan asiasta, kun tunnetila on neutraalimpi. Kun luottamus ihmisten väliltä rikkoutuu, yhtä rikkomusta vastaan tarvitaan kuusi myönteistä korjaavaa kokemusta ennen kuin luottamus palautuu aiemmalle lähtötasolle.

3. Mieti, mistä asioista kannattaa nostaa meteli

Pariskuntien on hyvä keskustella siitä, mitkä kummallekin ovat niitä kynnyskysymyksiä. Mistä en pidä mutta voin joustaa? Mistä en voi tinkiä? Mitä haluan ylläpitää ja vaalia parisuhteessa? Yleisenä ohjenuorana voisi sanoa, että fyysistä väkivaltaa ei pidä sietää. Jos jompikumpi joutuu olemaan koko ajan varpaillaan eikä uskalla olla oma itsensä, hälytyskellojen tulisi soida.

4. Älä anna raivolle valtaa

Tutkimusten mukaan ihmisellä on alle sekunti aikaa tietoisesti päättää tunnetila, johon hän lähtee mukaan. Jos antaa suuttumukselle vallan, keho alkaa erittää adrenaliinia, jonka neutraloimiseen menee huomattavasti enemmän aikaa kuin sen synnyttämiseen. On hyvä muistaa, että mikään tilanne ei sinänsä aiheuta meissä raivoa, vaan toisen ihmisen tarkoitusperät ja se, miten tulkitsemme tilanteen.

5. Suhtaudu itseesi huumorilla

Itseään ei tarvitse ottaa niin vakavasti, vaan on hyvä opetella myös nauramaan itselleen ja päästämään irti omista myrkyllisistä ajatuksistaan. Se vaatii sitoutumista ja sinnikästä tahtoa, mutta on mahdollista.

6. Älä uhkaile kevyesti erolla

Hylkäämisellä uhkaileminen romuttaa väistämättä parisuhdetta. Ne pariskunnat, jotka uhkaavat erolla toistuvasti, todennäköisimmin myös eroavat.

7. Pohtikaa yhdessä suhteenne tilaa

Suhteen välitinpäätös kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa. On hyvä tapa rauhoittaa vaikka kokonainen viikonloppu asialle. Voi viedä lapset hoitoon ja lähteä johonkin neutraaliin ympäristöön esimerkiksi luonnon keskelle.

Keskittykää kokonaan puolisoon ja keskustelkaa asioista, joiden toivotaan jatkuvan parisuhteessa. On hyvä antaa myönteistä palautetta puolisolle siitä missä tämä on onnistunut. Tuokaa myös esille ne muutostoiveet, joihin kumpikin haluaisi kehitystä seuraavan vuoden aikana. Käykää läpi asioita, jotka tuottavat hyvinvointia parisuhteeseen ja perheeseen.

Valituksen aiheet kannattaa muuntaa toiveiksi, jotteivät ne kuulosta syyttelyltä, koska syyttävä puhe sulkee enemmän kuin avaa.

Tehtävä pareille

1. Kirjatkaa ylös asiat, joihin voitte itse vaikuttaa parisuhteessasi.

2. On hyvä muistaa, että omiin asenteisiin, ajattelutottumuksiin ja uskomuksiin oman toiminnan ohella voi aina vaikuttaa.

3. Tee lupaus itsellesi ja puolisollesi mihin aiot panostaa. Sitoudu siihen kovalla tahdolla ja sinnikkäästi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt