Seksi & Parisuhde

Kumppanina kaunotar: "Kiihotun huomatessani jonkun miehen katselevan sillä silmällä avovaimoani"

Julkaistu:

Kaunotar ja kulkuri
Miksi kaunotar valitsee taviksen? Miehen motiivi on selvä: upea nainen lisää hänen statusarvoaan muiden miesten silmissä. Toisaalta mies kokee joutuvansa puolustamaan suhdettaan muilta kosijoilta.
- Kaunis, iätön rakkaani herättää aina toisten miesten mielenkiinnon iästä riippumatta. Hänellä on varattu niin sanottu hevoshaka, minne ihailijat joutuvat armotta. Olen onnellinen, että saan kulkea rakkaani rinnalla ylpeänä siitä, että hän on kelpuuttanut minut elämäänsä, Jochen miettii.

Jochen osallistui Ilta-Sanomien nettisivuilla keskusteluun, jossa miehet pohtivat millaista on elämä todella hyvännäköisen naisen rinnalla. Vaikka upeasta kumppanista oltiin pääsääntöisesti ylpeitä, on kaunottaren kanssa elämisessä kääntöpuolensa - välillä huonommuuden tunne ja mustasukkaisuus voivat kaihertaa mieltä.

- Vielä nelikymppisenäkin saa nuoria uroksia karjaista kauemmaksi. Eivät he toki silloin vaivaa, kun liikun vaimoni kanssa, mutta autas kun vaimoni on jossain yksin! Hän toki nauttii huomiosta, ja tavallaan minäkin nautin - toisten kateudesta! Mustasukkaisuus on vaivani. Vaimoni tietää sen, ja minäkin tiedän, ja siksi yritän olla epäilemättä ja luottaa vaimooni. Ruusukin kuihtuu, jos liikaa rutistaa, Gregor pohtii.

 

"Kun näkee ruman miehen kauniin naisen kanssa, ensimmäiseksi tulee mieleen, että miehellä on rahaa tai valtaa, jolla hän kompensoi."
- Markus J. RantalaParisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen Väestöliitosta toteaa, että miehellä on usein sisäinen ristiriita, jos hänen puolisonsa on huomattavan upea.

- Mies on onnistunut saamaan kaunottaren, mutta joutuu vaalimaan ja suojelemaan liittoaan kilpailijoilta. Visuaalinen tyydytys on miehille tärkeää. Näin hän antaa myös itsestään signaalin muille miehille: minulla on nyt tällainen saalis, Vaaranen kuvailee.

Hänen mukaansa kyseessä on miesten välinen kilpailu, jossa erilaiset ulkoiset merkit ovat keskeisessä roolissa.

- Evoluutiopsykologiassamme on jo se, että mies etsii statusta vahvistavaa kumppania, nainen taas jälkeläisilleen turvaa. Perinteisesti nainen valitsee kumppanin, joka tarjoaa suojaa hänen oletetuille jälkeläisilleen. Komistus ei välttämättä silloin ole vakain vaihtoehto.

Miesten mielenkiintoa herättävä hottis vaatii kumppaniltaan hyvää itsetuntoa.

- Voitaisiin myös kysyä, miten nainen on saanut niin viisaan ja luonteeltaan vahvan miehen rinnalleen?

Evoluutiopsykologilla, dosentti Markus J. Rantalalla on ilmiöön hieman erilainen näkökulma. Hänen mukaansa itsetunto on parisuhteenmuodostuksen kivijalka.

 

Visuaalinen tyydytys on miehille tärkeää. Näin hän antaa myös itsestään signaalin muille miehille: minulla on nyt tällainen saalis
- Heli Vaaranen- Kysynnän ja tarjonnan laki johtaa yleensä siihen, että pariskuntien markkina-arvot ovat suurin piirtein samanarvoiset. Niin suhde on onnellinen. Mutta jos kauniilla naisella on huono itsetunto, hän saattaa kelpuuttaa itselleen omaa todellista markkina-arvoaan alemman miehen.

- Tämä luonnollisesti aiheuttaa miehissä pelon siitä, että joku toinen vie naisen häneltä. Hän voi käyttäytyä mustasukkaisesti, Rantala analysoi.

Pahimmassa tapauksessa osa miehistä saattaa kohdella kaunotartaan huonosti pitääkseen tämän itsetunnon alhaalla.

- Laskevat itsetuntoa väkivallalla, verbaalisella ja fyysisellä. Mies kuvittelee alitajuisesti, että kun naisen itsetunto on entistä huonompi, hän ei ehkä lähde suhteesta niin helposti.

Kun katsoo pariskuntia, yleensä he ovat Rantalan mukaan puoleensavetävyydeltään samalla tasolla.

- Kun näkee ruman miehen kauniin naisen kanssa, ensimmäiseksi tulee mieleen, että miehellä on rahaa tai valtaa, jolla hän kompensoi.

Rantala kuitenkin huomauttaa, että ulkonäköarvioon vaikuttavat hormonit ja monet muut subjektiiviset tekijät.

- Jonkun naisen mielestä komea mies ei välttämättä ole kaikkien mielestä yhtä komea. Osa naisista myös arvostaa rahaa ja valtaa enemmän kuin toiset.

 

Mies kuvittelee alitajuisesti, että kun naisen itsetunto on entistä huonompi, hän ei ehkä lähde suhteesta niin helposti.
- Markus J. RantalaVaaranen viittaa puolestaan yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka mukaan näyttävä vaimo saa mieheltään helpommin huomionosoituksia kuin tavallisennäköinen.

- Tutkimus korostaa, että mies kokee silloin tehneensä ikään kuin hyvät kaupat. Kaunottaren kanssa naimisissa oleva mies on myös onnellisempi vertaillessaan tilannettaan toisiin miehiin, Vaaranen selvittää.

Psykoterapeutin kokemuksensa perusteella hän on kuitenkin sitä mieltä, että ulkonäkö voi johtaa harhaan.

- Yleisin valitus on, että parisuhteesta puuttuu keskustelu. Kauneus ei tuota sisältöä parisuhteeseen - ja juuri yhteisten asioiden jakamista kaivataan tänä päivänä eniten. Ulkonäkökeskeisyydessä keskitytään pintaan, jolloin suhde ei ole välttämättä tyydyttävä, Vaaranen analysoi.


Lukijat kertovat kokemuksistaan


Olin lyödä miestä, joka kysyi naiseni hintaa
"Seurustelin aiemmin vuosia erittäin kauniin italialaisen mallitytön kanssa. Kun toin hänet Suomeen, päät kääntyilivät joka puolella. Kerran kävi jopa niin, että ravintolassa keskustelu hiljeni kerralla.
Olin ylpeä hänestä muutenkin kuin vain ulkonäön vuoksi. Hänelle löytyi keskustelukumppaneita selvistä suomalaismiehistä, mutta kukaan ei varsinaisesti yrittänyt iskeä häntä. Minusta oli vain mukavaa, että hän viihtyi ja sai keskustella ihmisten kanssa. Ainoastaan kerran Ruotsissa olin lyödä miestä, kun hän tuli kysymään naiseltani, paljonko hän maksaa."
Tarpeeksi itseluottamusta

Muut miehet kuolaavat vaimoni perään
"Kyllähän nuo muut miehet kuolaavat vaimoni perään ja kuulemma ehdottelevatkin sekä lyhyitä että vakavampia juttuja. En ole mustasukkainen. Siinähän kuolaavat. Kivaahan se vaan on, että vaimo ei ole mikään variksenpelätin."
edu666

Mustasukkaisuus pitää jännitettä yllä
"Totta kai olen mustasukkainen näyttävästä ja älykkäästä vaimostani. Miehet yleisesti vähättelevät näitä tunteita pelätessään, että joku tulee ja nappaa puolisomme. Mustasukkaisuus sopivassa raamissa pitää toisaalta suhteen tuoreena ja ylläpitää sukupuolellista jännitettä. Muuten suhde on kuin äidin ja pojan välillä."
Insinöörien tuomio

Kauppareissullakin kysellään kahville
"Tänään viimeksi puolisoa oli kysytty kauppareissulla kahville. Ihan kiva, että kelpaisi muillekin. Itsevarmana miehenä en ole kuitenkaan tästä huolissani."
Ari M.

Vaimoni vetää puoleensa miehiä, koiria ja kissoja...
"Vaimoni ei ole Hollywood-tyylinen "rivikaunotar", vaikka huomiota herättävän hyvännäköinen onkin. Mutta hänen luonteessaan on sellaista magnetismia, joka vetää puoleensa niin miehiä, koiria, kissoja, lapsia, mummoja kuin vaarejakin... Onneksi ei ole tarvinnut olla mustasukkainen, sillä siinä tietyssä mielessä hänelle on olemassa vain minä, ja näin on ollut yli 20 vuotta. Olen onnenpekka - tiedän sen ja arvostan."
Onnenpekka

Olemme molemmat kuumia pakkauksia
"Minun muruni ei ole mustasukkainen enkä minäkään kauheasti hänestä, koska me molemmat olemme kuumia pakkauksia. Luottamus pelaa ja asioista keskustellaan!"
jeps

Kiihotun muiden miesten himosta
"Itse kiihotun aina, kun huomaan jonkun miehen katselevan "sillä silmällä" avovaimoani."
Giggity

Oletko nainen ja miehesi on hyvin komea? Häiritseekö se suhdettanne ja aiheuttaa mustasukkaisuutta? Kerro tuntemuksistasi alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt