HS: Erot pitkistä avioliitoista ovat kasvussa: "Parin tulee ajoissa rakentaa itselleen oma elämä" - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

HS: Erot pitkistä avioliitoista ovat kasvussa: "Parin tulee ajoissa rakentaa itselleen oma elämä"

Pitkistä avioliitoista erotaan entistä enemmän.

Julkaistu: 12.8.2014 9:50

Pitkään naimisissa olleiden parien erot ovat viimeisen 15 vuoden aikana lisääntyneet selvästi, uutisoi Helsingin Sanomat tänään. Erikoista tästä tekee sen, että samana aikana eronneisuus muissa ikäryhmissä ei ole kasvanut samassa suhteessa.

- Iäkkäämpien parien eronneisuus on noussut hitaasti mutta selkeästi pitkällä aikavälillä. Tämä näkyy jo 45-vuotiaista eteenpäin. Eroaminen näissä ikäryhmissä on perinteisesti ollut harvinaista, kertoo yliaktuaari Timo Nikander Tilastokeskuksesta Helsingin Sanomille. Ikääntyneiden parien eroihin ei ole yhtä syytä. Ihmiset ovat terveempiä ja viriilimpiä entistä pidempään, joten he odottavat myös suhteeltaan laatua. Jos laatua ei ole, eroamisesta on tullut hyväksyttävää myös vanhemmille pareille.

 Parin tulee ajoissa rakentaa itselleen oma elämä, jossa on omia juttuja ilman lapsia.

Ongelmana on, että kun iäkkäämmät parit kaipaavat parisuhdeneuvontapalveluita, vaihtoehdot ovat vähissä. Kynnys hakea apua voi myös olla korkea iäkkäämmillä pariskunnilla kuin nuorilla. Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on huomannut, että moni pari ei ole lainkaan valmistautunut elämänmuutokseen, jonka tyhjentyvä pesä tai eläkkeelle jääminen tuovat.

Vaaranen neuvoo pariskuntia valmistautumaan jo etukäteen siihen, että jonain päivänä lapset lentävät pesästä.

- Parin tulee ajoissa rakentaa itselleen oma elämä, jossa on omia juttuja ilman lapsia.

Vaarasen mukaan parit tekevät sen virheen, etteivät harjoittele yhdessäoloa, kunnes koti on yhtäkkiä hiljainen. 

Mistä apua parisuhteeseen?

Tampereella toimii Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella yli 60-vuotiaille suunnattu Parisuhdepysäkki, jossa saa henkilökohtaista neuvontaa. Palvelu on ollut Helsingin Sanomien mukaan tänä kesänä erityisen kysytty.

Väestöliitolla on Helsingissä Senioriklinikka, joka auttaa seksuaaliterveyteen liittyvissä ongelmissa.

Onko sinulla kokemuksia erosta pitkän liiton jälkeen? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?