Vantaalaisille helpotusta - klamydiatesti ilmestyi nettiin

Vantaan kaupunki ottaa käyttöön uuden klamydian ja tippurin leviämistä torjuvan palvelun. Erityisesti nuorille suunnattu palvelu kiinnostaa jo muuallakin.

Vastaus tulee tekstiviestinä.

17.5.2014 22:26

Perjantaista lähtien käytössä ollut maksuton verkkopalvelu tuo helpotusta niille, jotka epäilevät sairastavansa klamydiaa tai tippuria.

Palvelussa asiakas kirjautuu järjestelmään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmentein. Tämän jälkeen hän saa ohjeet näytteenottopaketin tilaamisesta kotiinsa.

Näytteenotto tapahtuu kotona kuvallisen ohjeistuksen avulla. Valmiin näytteen asiakas postittaa laboratorioon kuoressa, jonka postimaksu on maksettu etukäteen.

Kun tulos valmistuu, siitä tulee tieto tekstiviestitse. Tuloksen asiakas pääsee tarkastamaan verkosta.

- Jos testitulos on negatiivinen, homma päättyy siihen, eikä missään vaiheessa ole nähty yhtään terveydenhuollon ammattilaista. Jos se on positiivinen, siellä on tärkeänä komponenttina suora hoitoonohjaus, eli puhelinnumero Vantaalle sille taholle, johon tulee ottaa yhteyttä, kertoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta.

Vaikka taudinkantaja ei ottaisikaan yhteyttä, kulkevat tiedot myös Vantaan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jokirannan mukaan potilaaseen pystytään tällöin ottamaan jälkikäteen yhteyttä jotta hän saa sen hoidon, minkä hän tarvitsee.

Kynnys matalammaksi

Toistaiseksi palvelu on ainoastaan vantaalaisten käytössä. Jokirannan mukaan kiinnostusta sitä kohtaan on osoitettu jo muuallakin.

- Jos palvelu pystytään tekemään entistä paremmin, kohdistamaan sitä niille, jotka ovat ehkä hankalasti saavutettavissa nykyisillä palveluilla ja saadaan samalla säästöjä, niin sehän on win-win-tilanne, Jokiranta sanoo.

Palvelun avulla voi testata sukupuolitaudeista klamydiaa ja tippuria. Ensin mainittu on erittäin yleinen ja jälkimmäinen on lisääntynyt viime vuosina erityisesti nuorten keskuudessa.

15 vuotta täyttäneille avoin palvelu on suunnattu muun muassa nuorille ja nuorille aikuisille.

– Päätimme kokeilla palvelua, koska joillakin asiakasryhmillä, kuten nuorilla, saattaa kynnys terveysasemalla asiointiin olla seksitautiepäilyssä korkealla. Ja yhtä lailla uusi toimintatapa palvelee myös niitä asiakasryhmiä, joiden on päiväsaikaan vaikea irrottautua esimerkiksi työpaikalta lääkärin luo ja laboratorioon, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungin tiedotteessa.

Jokirannan mukaan kotona tehdyn testin luotettavuuteen voi luottaa. Kyseessä on sama testi, jota myös lääkärit käyttävät. Jos näytettä ei jostakin syystä saada testattua, saa asiakas pyynnön tilata uusi näytteenottopaketti.

Vantaan kaupungin ja Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:n yhteistyönä kehiteltyä, Osoitteessa Telelab.fi sijaitsevaa palvelua tullaan markkinoimaan muun muassa oppilaitosten ilmoitustauluilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?