Näin suomalaiset hellittelevät: "Oi oma haisulini, gasellivarsani ja kultahippuni!" - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Näin suomalaiset hellittelevät: "Oi oma haisulini, gasellivarsani ja kultahippuni!"

Julkaistu: 14.2.2014 12:37

Kulta, rakas, nuppu, pupu... Rakkaalla on monta nimeä. Jotkut hellittelevät nimillä niin sukulaisia, ystäviä kuin työkavereitakin. Voiko hellittely mennä yli, niin että ärsyttää?

Kysyimme Almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelmalta, miten suomalaiset hellittelevät toisiaan.

- Jos minun pitäisi nimistöntutkijana arvata, mikä on Suomen yleisin rakastavaisten käyttämä hellittelynimi, sanoisin että se on kulta ja sen muunnelmat. Sana kulta on sisällöltään ja äännerakenteeltaan sellainen, että siitä on helppo muodostaa erilaisia hellittelymuotoja. Kullan eri muotojen jälkeen tulevat ehkä rakas ja muru eri muunnelmineen.

Saarelman mukaan aiheetta ei ole tutkittu tilastollisesti, mutta siitä on tehty selvityksiä, joissa on ilmennyt että hellittelynimiä on suomalaisessa nimistössä ainakin neljänlaisia:

1. Rakastavaisten hellittelynimiä muodostetaan lisäämällä rakastetun nimeen päätteitä kuten -i, -u, -kki, -kka, -li, -iini, -liini, -ainen, -ska ja -nen. Esimerkiksi:

Anna > Anniainen, Annu, Annukka, Annuliini, Annuska, Annuskainen, Ansku, Anskuliini.

Emilia > Emppu, Emppuli, Emppunen, Emppulainen, Emppuliini, Emmukka, Emmukainen, Emminkäinen

Näihin voidaan lisätä myös erilaisia hellittelysanoja: Annikulta, Annumussukka, Emppupupuliini

2. Toinen tapa on hellittelynimet, jotka sisältävät tunteita tai rakastettua kuvaavan sanan. Esimerkiksi:

aarre, baby, beibe, hani, hanibani, hanihöppänä, hanihupsu, hanipupsi, hanipöö, hunaja, kultaisin, kultapieni, kultipulti, kultarakas, kullannuppu, kullanmuru, kultahippu, kultanössykkä, kultapuppana, lutunen, muru, murunen, murukka, musmus, rakas, rakkaani, raksu, raksupoksu, typy ja cheri. 3. Käytössä on myös erilaiset eläinten nimet:

Esimerkiksi: pupu, pupuliini, pupupupunen, hanipupu, kultapupu, marsu, murmeli, murmelssoni, misu, misuliini, mursu, pentu, tipu, tiikerini, tikru, possu, tyttöpeura, gasellivarsa, leijona, peto, eläin, nallekarhu, nallukka ja vompatti. 4. Lisäksi käytetään hassuja ja kuvailevia nimiä.

Esimerkiksi:

höpönassu, höppänä, söpelö, söpöliini, peikko, tähtisilmä, prinsessa, kuningatar, pumputti, enkeli, bella, nöpö, karju, köntys, pörrökkä, pörröhalikarhu, pampulainen, pömppänä, pumpula, haisuli, kaunotar, ihana, prinssi, päivänsäteeni, kuningas, takkutukka, peikkokuningatar, peikonpoika, kimpale, rutale, pimppinella, ihraseni ja jäppinen. Millä nimellä sinä kutsut rakkaita ihmisiä? Kerro oma suosikkihellittelynimesi kommenttikentässä.

Vai ärsyttääkö siirappinen hellittely sinua? Harrastavatko ystäväsi sitä niin liiallisesti, että ympärillä olevia jopa nolottaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?