Suomalaismiehet rehellisinä haluttomuudesta: "Se on sitten heti vehkeissä kiinni" - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Suomalaismiehet rehellisinä haluttomuudesta: "Se on sitten heti vehkeissä kiinni"

Kun mies on haluton seksiin, nainen alkaa helposti etsiä vikoja itsestään. Usein ongelman syyt ovat kuitenkin ihan muualla.

Miesten haluttomuudesta on vasta viime vuosien aikana alettu kunnolla puhua. Kuvituskuvan henkilöt eivät liity artikkeliin.­

1.2.2014 6:05

"Olen yli viisikymppinen, hyväkuntoinen, punttisalilla käyvä mies. Peli toimii, ja olen pitkässä parisuhteessa. Naiseni on maailman kaunein, näyttelijättären näköinen, tumma, akateeminen, älykäs, kiinnostunut seksistä... paras nainen, joka miehellä voi olla. Mutta kun minua ei kiinnosta hänen kanssaan. Tarjolla olisi, mutta kun ei, niin ei. Löytyykö tähän nyt jotain neuvoa?"

Nimimerkki Ranteet auki kiteyttää IS:n netissä yleisen ongelman. Naisen haluttomuus seksiin on jo pitkään ollut tuttu puheenaihe, mutta miehen haluttomuus yhtä lailla tavallista. Vain vaietumpaa.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoo, että miesten haluttomuutta on käsitelty usein myös hänen vastaanotollaan.

- Asiasta uskalletaan vasta nyt puhua enemmän, sillä aiemmin on ollut myytti, että miehet haluavat aina, Ranta sanoo.

Nyt tärkeän aiheen on nostanut tapetille esimerkiksi Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva tuore Ei kiitos -elokuva. Mikä on taustalla, kun mies ei halua?

1. Riidat

"Pihtaan joo. Muijasta ovat kadonneet kaikki viimeisetkin naiselliset piirteet. 40 kun kilahti mittariin, niin siitä tuli kailottava kana, joka juoruaa ja vääristelee asioita, on kaikkitietävä, ainakin omasta mielestään...

Ei paljon kiinnosta. Olen pyytänyt läheisyyttä, ja se on sitten heti vehkeissä kiinni. Kerran ihanasta naisesta kuoriutui inhoamani ihminen. Olen avioeroa päättänyt hakea. Tunteet ne on äijälläkin." Väestöliiton psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen kertoo, että miehen haluttomuuden taustalla on usein isoja pettymyksiä ja loukkaantumisia. Tällöin haluttomuus ei ole riitojen syy, vaan seuraus.

Kun mies kieltäytyy seksistä, nainen alkaa usein etsiä vikoja itsestään. Teija-Liisa Ranta korostaa, että useimmiten ongelma löytyy jostain paljon syvemmältä.

- Terapiassa yleensä aloitetaan selvittämällä taustat. Joillain pareilla tunne- ja vuorovaikutustaidot eivät välttämättä toimi, ja se aiheuttaa ongelmia. Joskus taustalla voi olla vanhakin kitka, jota edelleen kostetaan toiselle tiedostamatta, Ranta sanoo. 2. Arjen paineet "Kyllä haluttomuutta esiintyy. Varsin usein se liittyy työntäyteiseen arkeen. Kun rojahtaa työpäivän jälkeen väsyneenä kotiin, ei seksi ole ensimmäisenä mielessä. Ei edes toisena.

Ensimmäisenä täytyy saada ruokaa. Sen jälkeen ilta täyttyy tv:n katselusta ja tyhjänpäiväisestä netissä roikkumisesta. Välillä joutuu herättelemään tosissaan itseään. Hei, minullahan on puoliso. Hänellä on tarpeita.

Niin on minullakin, mutta olen yksinkertaisesti liian väsynyt tekemään meistä onnellisia myös makuuhuoneessa. Outoa, koska aiemmin halujen heräämiseen riitti, kun näki naisten polkupyörän."

On elämänvaiheita, joissa muut asiat ajavat seksin ohi.

- Vaikeuksia voi olla työelämässä, stressin takia tai vaikka harrastuksissa. Jos ei pysty vaikka stressin takia keskittymään rentoutumiseen, saattaa tulla erektio-ongelmia. Se taas aiheuttaa haluttomuutta tai jopa masennusta, Mika Lehtonen sanoo.

- Jos yrittäjämies tekee töitä 13 tuntia päivässä työpaikalla, tulee kotiin ja pitää vielä sähköpostitkin hoitaa, siinä ei seksi välttämättä kiinnosta.

Joskus myös perheen pienet lapset vaikuttavat.

- Pelätään, että lapset tulevat ovesta sisään kesken seksin. Ei siitä tule mitään, jos joutuu keskittymään lasten ääniin.

Jos arjen paineet ovat syynä haluttomuuteen, Lehtosen mukaan pitää olla ymmärrys, että tilanne kestää tietyn aikaa. Stressin aiheuttajia pitää myös aktiivisesti käsitellä tai muuttaa.

3. Liian suuret odotukset "Olen mies, jota vaivaa haluttomuus. Epäilisin, että siihen liittyy huono itsetunto, masennus ja liika alkoholinkäyttö. Tavallaan tunnen tämän helpotukseksi, sillä tunne-elämäni on paljon tasaisempaa ilman haluja.

Ei tarvitse pettyä torjutuksi tulemisesta, ei tarvitse tuntea epäonnistuvansa rakastajana. Samaan aikaan sisälläni palaa tuska. Pelkään, että vaimo ei ymmärrä tai ei halua auttaa. Haluaisin, että seksielämämme olisi aktiivisempaa, mutta en voi halujani pakottaa."

Haluttomuus aiheuttaa isoja tunteita: pettymystä, vihaa, surua ja pelkoa, mihin suhde on menossa.

- Jokainen mies haluaa olla naiselleen paras kumppani. Hän haluaisi haluta, muttei halua, Lehtonen sanoo.

Kumppanilla saattaa olla myös käsittämättömiä odotuksia, joita ei pysty täyttämään. Osittain ne voivat olla harhaa. Miehetkin voivat luoda itselleen vääränlaisia kuvia.

- Yksi esimerkki on erektiolääkkeiden viihdekäyttö. Tulee pelko, että jos ei enää pysty samaan ilman pilleriä, Lehtonen kertoo.

4. Seurauksena noidankehä

"Tilanne paheni, kun löysin vaimoni treffi-ilmoituksen netistä. Puhuimme asiasta ja ongelma on käsitelty, tai niinhän sitä luulisi. Etsin kotoa merkkejä, onko täällä joku käynyt. Nyt olen entistäkin vaisumpi, eikä seksielämäämme ainakaan paranna se, että en voi luottaa vaimooni."

Jos mies ei pysty seksiin, se voi olla katastrofi parisuhteen kannalta.

- Seksittömyys voi olla suuri loukkaus, vaikkei kyse olisikaan välttämättä siitä, ettei mies haluaisi omaa kumppania, vaan jostakin ihan muusta, Mika Lehtonen sanoo.

Kun kiusalliset tilanteet toistuvat, mies alkaa lopulta välttää tilanteita, joissa joutuisi lähikontaktiin naisen kanssa.

- Miesten ja naisten välisessä haluttomuudessa on erona toki myös se, että jos mies ei halua, hän ei välttämättä edes fyysisesti kykene seksiin. Nainen puolestaan saattaa suostua seksiin, vaikka ei haluaisikaan, Teija-Liisa Ranta toteaa.

Mistä apua?

"Ei tätäkään asiaa varten terapeutteja ja turhanpäiväsiä asiantuntijoita tarvita. Ihmiset ovat erilaisia ja sillä sipuli."

Teija-Liisa Rannan mukaan miehet ovat naisia haluttomampia ratkomaan ongelmiaan terapeutin kanssa.

- Jos nainen on suhteen haluton osapuoli, terapiaan tullaan usein herkemmin. Työkokemuksen perusteella uskon, että tässä on taustalla vanha ajatus siitä, että nainen on miestä varten. Ajatellaan edelleen, että nainen antaa ja mies saa. Pareilla, joissa mies on haluton, kynnys terapiaan on valitettavasti korkeampi.

Ranta korostaa, että ongelman korjaamiseksi parin on löydettävä rauhallinen ja syyllistämätön tapa keskustella asiasta. Terapiassa asiaa käsitellään yhteisenä ongelmana, eikä hoidossa keskitytä vain toisen ongelmaan.

Mika Lehtonen muistuttaa, että haluttomuudesta päästään eteenpäin vasta, kun aletaan etsiä asioita rankan tilanteen taustalta - terapeutin kanssa tai ilman.

- Aika ei ole paras lääke, vaan se, että ihmiset ovat tietoisia siitä, että asioille tehdään jotakin. Tarvitaan yhteistä aikaa, luottamusta, keskustelua, läheisyyden tunnetta ja läsnäoloa. Kursivoidut tekstit ovat IS:n mieslukijoiden kommentteja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?