Nainut mies elää pitempään - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Nainut mies elää pitempään

Elinajan pitenemisellä on suuri vaikutus siihen, asutaanko elämän loppupuolella yksin vai jonkun muun kanssa.

Naisten elinajanodote on huomattavasti korkeampi kuin miehillä.­

9.12.2013 20:23

Puoliso pidentää miesten elinikää. Naimisissa oleva mies voi odottaa elävänsä 80-vuotiaaksi saakka, mutta eronneen miehen elinajanodote jää 73 vuoteen. Leskimiehen odotettu elinikä on puolestaan 74 vuotta.

Näin kirjoittavat Tilastokeskuksen yliaktuaari Timo Nikander ja erikoistutkija Marjut Pietiläinen Hyvinvointikatsaus -lehden verkkosivuilla.

Elinikä on pidentynyt viime vuosikymmeninä etenkin siksi, että vanhempien ikäryhmien kuolleisuus on laskenut. Nykyisin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta saavuttaa 60 vuoden iän. Reilut kuusi kymmenestä taas elää 80-vuotiaaksi.

Naisten elinajanodote on huomattavasti korkeampi kuin miehillä. Vaikka kummankin sukupuolen kuolevuus on alentunut, yltää vain noin puolet miehistä 80 vuoden ikään. Naisista yhtä pitkään elää lähes kolme neljästä.

Tämän vuoksi hyvin monet vanhojen ikäryhmien naisista jäävät leskeksi ja asuvat yksin. Naisten yksin jäämisen ajankohta on kuitenkin siirtynyt myöhäisemmäksi, koska miesten elinikä on pidentynyt kuolevuuden alentuessa.

Erityisesti naimisissa olevat miehet elävät pitempään, koska avioliiton voidaan nähdä tutkimuksen mukaan "suojaavan" miehiä ennenaikaiselta kuolemalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?