Parisuhdeterapeutti: Tämä auttaa selviämään erosta kunnialla - yksi ominaisuus! - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Parisuhdeterapeutti: Tämä auttaa selviämään erosta kunnialla - yksi ominaisuus!

Julkaistu: 12.11.2013 16:47, Päivitetty 12.11.2013 16:57

Hylätty saattaa kokea suurta raivoa ja fyysistä kipua. Kuinka siitä selvitään?

Hylätyksi tuleminen on luultavasti vaikein tunne, jonka ihminen joutuu kokemaan. Lopulta jokainen menettää ihmissuhteita: tulee ero tai läheinen kuolee. Hylkäämisen tunteen kokee myös silloin, jos saa potkut töistä tai ei saa opiskelupaikkaa.

Perhetragedioiden taustalta löytyy lähes aina ero tai toisen puolison aikomus erota. Parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaa tietää, että perhesurma voi tapahtua ilman varoitusmerkkejä. Hylätyksi tai petetyksi tuleminen voi olla hengenvaarallinen tilanne. Se saattaa aiheuttaa ihmisessä niin suurta vihaa ja raivoa, että se purkautuu joko itsetuhoisena käytöksenä tai toiseen ihmiseen fyysisenä tai henkisenä väkivaltana.

- Normaalielämässä ei tiedä mitään siitä vihasta, joka erotilanteessa voi nousta, Kiianmaa toteaa.

Erosta ei tarvitse selvitä yksin

Vihan tunnistaa vain toinen ihminen, joka on kokenut saman. Omien tunteiden kanssa olisi hyvä olla sinut. Joskus ihmiset, jotka ovat tottuneet toimimaan hyvin rationaalisesti alkavat toimia tuhoisasti, kun vaikea tunne ottaa ylivallan järjen tieltä. Hylätyksi tulemisesta syntyvän vihan ja raivon voi purkaa terveellä tavalla.

Kiianmaan mielestä ensimmäinen asia on hyväksyä tilanne: olen nyt vihainen, se on luonnollinen ja hyväksyttävä tunne ison menetyksen jälkeen. Asian ja tapahtuneen voi kertoa luotettavalle ihmiselle. Hän voi olla ystävä tai ammattilainen, joka kuuntelee ja ymmärtää.

- Meillä vallitsee liiaksi kulttuuri, jossa yritetään selvitä yksin, eikä pyydetä apua vaikeassa tilanteessa, Kiianmaa pahoittelee.

Vaikeat tunteet voi kirjoittaa päiväkirjaan. Tai kohteelle voi kirjoittaa kirjeen, kunhan ei lähetä sitä.

- Eri ihmisille sopivat erilaiset asiat. Toinen voi mennä kuntosalille hakkaamaan nyrkkeilysäkkiä tai lyömään tennispalloa ja kuvitella siihen exän pään. Pääasia on, ettei vihan purku vahingoita ketään.

Kiianmaan mukaan on paljon ihmisiä, jotka eivät selviä hylätyksi tulemisen kokemuksista. Tästä tyypillisin esimerkki on, että eroa ei käsitellä, vaan siirrytään suoraan uuteen suhteeseen. Samat ongelmat jatkuvat. Kiianmaan mielestä tämä selittää uusperheiden erojen korkean määrän.

- Käsitellyn eron tunnistaa siitä, että itsetuntemus on lisääntynyt ja ihminen kokee olevansa aivan eri ihminen ja elävänsä aivan eri elämää kuin ennen eroa.

Yksi ominaisuus auttaa selviämään parisuhteen loppumisesta

Hylätyksi tuleminen on ihmiselle erityisen vaikeaa, koska yhteys toisiin on biologinen perustarve. Pieni vauva ei selviä ilman läheisyyttä ja rakkautta, syliä. Läheisen ihmisen menettäminen järkyttää vahvasti turvallisuuden tunnetta ja aiheuttaa tutkitusti jopa fyysistä kipua. Pelko menettämisestä saattaa ilmetä mustasukkaisuutena tai kontrolloimisena, joka melko todennäköisesti johtaa ennen pitkää eroon.

- Terve itsetunto auttaa selviämään vaikeista tunteista paremmin. Tällä tarkoitetaan sitä, että on sinut itsensä kanssa ja hyväksyy omat puutteet ja vahvuudet. Kenelläkään ei ole niin hyvä itsetunto, etteikö sitä voisi parantaa.

Kiianmaa antaa lasten kasvattajille yhden ratkaisevan vinkin hylätyksi tulemisen tunteiden käsittelyyn myöhemmin elämässä.

- Antakaa lapselle kokemus siitä, että hän tulee kuulluksi ja nähdyksi, hänen ajatuksensa ja toiveensa ovat tärkeitä. Meillä annetaan liian paljon kiitosta vain suorituksista. Ihminen itsessään on tärkeä.

- Aikuisen on hyvä miettiä, kuka olen ja mitä haluan. Toteutanko ympäristön asettamia odotuksia vai elänkö omien toiveideni ja halujeni viitoittamaa tietä. Elämä johon itse on tyytyväinen, auttaa selviämään vaikeista tilanteista. Usein ero tulee tilanteessa, jossa toinen puolisoista lähtee etsimään itseään ja toinen ei halua muuttua. Sanna Hovi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?