Päihdeterapeutti paljastaa: "Alkoholistinaisilla on yksi yhteinen tekijä"

Muuttuuko ihmisarvo tekemisten kautta, jos esimerkiksi elää yleistä moraalia vastaan? Entä muuttuuko arvostus?

30.10.2013 11:22

Ainakin alkoholiongelmaisten naisten kohdalla näin tapahtuu.

Jokaisella ihmisellä on aina sama arvo ja yhtäläiset ihmisoikeudet. Ihmisoikeudet ovat yhteiskunnan takaamia laillisia oikeuksia. Toisinaan kuulee jopa sanottavan, ettei ole elämää, jos ei ole ihmisarvoa.

Lakkaa helposti olemasta, jos tuntee, ettei itsellä ole mitään arvoa. Ihmisarvoa kuvataan myös käsitykseksi mikä ihmisellä on itsestään.

Muuttuuko ihmisarvo tekemisten kautta, jos esimerkiksi elää yleistä moraalia vastaan? Entä muuttuuko arvostus?

Ainakin alkoholiongelmaisten naisten kohdalla näin tapahtuu. Päihdeongelmaiset naiset tuovat tämän kokemansa muutoksen usein esiin.

Kun nainen sairastuu alkoholismiin…

Naisilta edellytetään tai ainakin toivotaan, että tyydyttää ensisijaisesti toisten tarpeet. Jatkuvasti tehdessään muiden vaatimusten mukaisesti, naisesta alkaa tuntua, ettei hän ole tärkeä.

Hänellä ei ole itseisarvoa. Hän on arvokas vain täyttäessään muiden tarpeita.

Alkoholi tuottaa helposti välitöntä nautintoa. Jatkuessaan sen käyttö kuitenkin muuttuu pakonomaiseksi, ja siitä on vaikea päästä irti. Myös masennus ja muut ongelmat usein lisääntyvät.

Alkoholistiongelmaiset naiset, jotka hakevat apua, ovat yleensä noin 35–60-vuotiaita. He ovat hyvin erilaisia, mutta yksi yhteinen tekijä toistuu usein. He ovat kokeneet lapsuudessaan hyvin vaikean, traumaattisen kokemuksen, kuten vanhempien avioeron, vanhemman alkoholismin, seksuaalisen hyväksikäytön tai väkivaltaa.

Näillä kokemuksilla on ollut merkittävä vaikutus heidän kehittymiseensä. He ovat saattaneet kaiken tavoin miellyttää vanhempiaan saamatta hyväksyntää. Heidän itsetuntonsa ei ole päässyt kasvamaan, koska he eivät ole saaneet rakkautta.

Naisistuessaan he huomaavat, että alkoholi lievittää ahdistusta ja masennusta, turruttaen samalla tunteet.

Alkoholistinaisen ihmisarvo

Miehen juominen hyväksytään usein, mutta naisen päihtymys herättää inhoa, vihaa, sääliä. Naisen katsotaan alkoholisoituessaan helposti rikkovan yhteiskunnan myyttejä; äiti- ja naiskuvaa.

Naisen katsotaan luopuvan yleisestä yhteiskunnan käyttäytymisestä. Häntä ryhdytään usein tarkastelemaan seksuaalisuuden kautta. Nainen saa esimerkiksi helposti huoran maineen.

Tyypillisesti alkoholistinaiset kertovat, kuinka he syyllistävät ja häpeävät itseään juomisensa takia. Jotta he kestäisivät tunteensa, he ovat valmiina tekemään mitä tahansa. Se ilmenee varsinkin parisuhteessa alistumisena, suorittamisena ja miellyttämisenä.

Yleensä mies ottaa eron nopeammin juovasta naisesta, kun taas naiset voivat katsoa vuosikymmeniä juovaa miestä. Mies kokee miehisyytensä kadonneen koska ei pysty määräämään ja hallitsemaan vaimoaan.

Alkoholistiongelmaisen naisen itsetunto

Useat alkoholiongelmaiset naiset kertovat tuntevansa itsensä B-luokan kansalaiseksi. Heitä saa käyttää hyväksi monin tavoin. Hei eivät osaa sanoa ei.

Naiset uskovat tyypillisesti, että kaikki vika on heissä: huono, ei osaa mitään ja ei ansaitse parempaa elämää. Osa naisista erakoituu ja juo yksikseen, itsesäälissä rypien.

Seksuaalisuus ja naiseus ovat hukassa. Pohjalla olevat naiset eivät edes ymmärrä, mitä ihmisarvo tarkoittaa, koska he eivät ole koskaan saaneet kokea sitä.

Toipuminen ja ihmisarvo

Hoitoon hakeutuessaan naiset valittavat unettomuutta, masentuneisuutta, mutta alkoholista ei puhuta ollenkaan. Tai jos alkoholi tule puheeksi sitä vähätellään.

Kun naisalkoholisti myöntää ongelmansa ja lähtee hakemaan apua alkoholiriippuvuuteensa, saattaa suhtautuminen muuttua jopa kielteiseksi. Monet naiset ovat kertoneet leimautuneensa loppuiäkseen kerrottuaan alkoholismistaan.

Hakiessaan esimerkiksi apua muuhun sairauteen jopa kymmenen vuoden raittiuden jälkeen saatetaan epikriisissä mainita alkoholistinainen, joka sanoo olleensa kymmenen vuotta raittiina.

Naisen raitistuessa hän on uhka heille, jotka vielä käyttävät alkoholia. He eivät tiedä kuinka olla naisen kanssa, koska aikaisemmin he ovat voineet hallita naista tuomitsemalla ja syyllistämällä. Hyvin usein ns. ystävyyssuhteet katkeavat naisen raitistuessa.

Raitistuessaan naiset alkavat hiljalleen arvostaa itseään ja samalla heidän ihmisarvonsa kasvaa itseä arvostavaksi. Ei tarvita hyväksyntää muilta, eikä tarvitse miellyttää ketään.

He oppivat rakastamaan itseään ja ottamaan vastuun omasta elämästään. Tätä ihmisarvoa kukaan ei voi ottaa pois, sillä se on naisessa itsessään.   Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti. Hän on työskennellyt päihdeterapeuttina päihdeongelmaisten naisten kanssa 15 vuoden ajan.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?