Ikä ei ole vain numero: "Hän sai minut koukkuun menemällä naimisiin"

Julkaistu:

Iso ikäero ei ehkä haittaa suhteen alussa, mutta myöhemmin siitä voi tulla taakka. Lukijat kertovat.
Alussa kaikki on kuin unelmaa. Mies on aikuinen. Nainen on nuori ja raikas. 20 vuoden ikäero ei näy missään.

Sitten vuodet vierivät ja miehestä tulee taakka. Hän on naisen mielestä sisuksiltaan kuin vanhaa tanssimusiikkia. Nainen haluaisi elää, mutta mies ei jaksa enää mitään. Yhteinen tekeminen ei kiinnosta, nukkumassa pitää olla yhdeksältä ja elämään ei mahdu kuin arki ja sohva.

Näin kirjoitti nimimerkki Katkera ämmä Ilta-Sanomien nettikeskustelussa. Otsikon "Kadun, että otin vanhemman kumppanin" alle tuli yli 300 kommenttia.

Suuri ikäero näkyi parisuhteessa suurina tunteina - pettymyksenä, turhautumisena ja usein myös seksinpuutteena. Ajatusmaailma oli sittenkin liian erilainen. Toinen ei enää halunnut lapsia eikä jaksanut kulkea iltariennoissa. Ongelmia saattoi syntyä myös, jos toinen jäi vuosia aiemmin eläkkeelle.

Ikäero näkyy vahvasti arjessa, kertoo IS:n haastattelema 30-vuotias
Eliisa, joka on naimisissa yhdeksän vuotta vanhemman miehen kanssa. He ovat olleet yhdessä reilut neljä vuotta.

- Suhteen alussa ikäero tuntui vain hauskalta. Mies oli luotettava, kokenut ja maailmaa nähnyt. Hän tuntui turvalliselta.

- Muistan kuinka puolustelin, että ikä on vain numeroita. Ajan kanssa tajuaa, että ajatusmaailma on niin eri. Haluaisin käydä illalla tuulettumassa, mutta mies vastaa, että minua ei kiinnosta. Tai sitten hän ehdottaa, että menisimme jommankumman vanhemmille. Se ei ole ensimmäinen asia, joka tulee piristyksestä mieleen.

- Jos pukeudun vähän nuorekkaammin farkkuhameeseen ja legginseihin, hän sanoo, ettei tarvitse pukeutua tuolla lailla.

Eliisan ja hänen miehensä uusioperheessä on kaksi kouluikäistä lasta miehen edellisestä liitosta.

- Kun menimme naimisiin, mieheni oli sitä mieltä, että tehdään yhteinen lapsi. Nyt hän on tullut toisiin ajatuksiin, koska hänellä on jo lapsia. Hän välttelee puhumista aiheesta ja alkaa pitää mykkäkoulua, jos otan asian puheeksi.

- Koen, että minua on jymäytetty. Hän sai minut koukkuun menemällä naimisiin.

Vaikka Eliisasta tuntuu, että suhteella ei ole tulevaisuutta, hän haluaisi vielä yrittää. Aviomiehessä on paljon hyvää. Hän on hellä ja huumorintajuinen.

- On silti vaikea antaa anteeksi, että hän on pettänyt lupauksen yhteisestä lapsesta. Olen tutustunut uuteen mieheen, joka haluaisi kanssani lapsen. Jos tilanne ei muutu, lähden hänen matkaansa.

Eliisan nimi on muutettu.

Iso ikäero on harvinaisuus

  • Vuosina 2006-2012 isojen ikäerojen avioliitot ovat hiukan lisääntyneet.
  • 2012 yli 20 vuoden ikäero oli 0,46 prosentilla aviopareista. 2006 vastaava luku oli 0,38 prosenttia.
  • Vuoden 2012 lopussa Suomessa oli yhteensä 1000003 avioparia. Keskimääräinen ikäero on 3,4 vuotta.
  • Mies on puolisoista vanhempi 67 prosentissa avioliitoista. Noin joka viidennessä liitossa vaimo on vanhempi. 12,4 prosenttia aviopareista on syntynyt samana vuonna.
Lähde: Tilastokeskus

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt