Nuori sinkkutyttö testasi uuden eliittiseuraa lupaavan nettideittipalvelun - lue, miten kävi!

Nettideittipalvelu Eliittikumppania mainostetaan paljon. Onko se vain eliitille? Ja mikä on eliittiä Suomessa? IS testasi.

1.10.2013 13:08

Olen yliopisto-opiskelija, nuori nainen ja sinkku. Tapaisin mielelläni jonkun mukavan tyypin. Katselin huvittuneena nettideittipalvelu Eliittikumppanin mainoksia. Palvelu yrittää löytää Sen Täydellisen Kumppanin entistä vaativimmille sinkuille.

Millainen kumppani oikein on eliittiä? Mainoksissa poseeraavat asiallisesti pukeutuneet kirurgit ja asianajajat. Olenko itse eliittiä? Tuskin. Päätän kuitenkin kokeilla onneani. Eliittikumppaniin rekisteröitymistä mainostetaan "ensimmäisenä askeleena kohti tasapainoista ja pitkäaikaista parisuhdetta". Sivulle on koottu ohjeita menestykseen. Eliittikumppanilla on rakkauden kaava. Toimiiko tuo kaava?

  Vanhemmat ihmiset tietävät tarkkaan, mitä etsivät suhteessa

Suomen maajohtaja Jussi Korhonen vakuuttaa, että palvelu on onnistunut tavoitteessaan. Deittipalvelu on toiminut maassamme yhdeksän kuukautta. Tuona aikana kuulemma jo 3000 paria on ilmoittanut löytäneensä toisensa.

- Suomessa palvelun käyttäjät ovat keskimäärin 35-vuotiaita, Korhonen kertoo.

- Vanhemmat ihmiset tietävät tarkkaan, mitä etsivät suhteessa ja mitä eivät halua. Voidaan lähteä liikkeelle suorista kysymyksistä. Esimerkiksi tupakointi ja lapsitoive ovat monille ratkaisevia. Monet palvelun käyttäjät ovat jo toisella kierroksella, toteaa Pohjois-Euroopasta vastaava johtaja Sibylle Regli.

Palveluun voi rekisteröityä ilmaiseksi. Pitää vain jaksaa vastata 280 kysymykseen. Kysytään, olenko seksikäs, rakastettava, hyveellinen, menestyvä. Miten voi määritellä olevansa rakastettava ja menestyvä? Tiedustellaan tupakointi- ja alkoholitottumuksista sekä lapsista ja tuloista.

Eliittikumppani lupaa etunimeni olevan "ehdottoman luottamuksellinen". Kaikki esiintyvät siis etunimellään, joka näytetään vain tieteellisillä menetelmillä valituille kumppaniehdokkaille. Vaikuttaa minusta vähän hankalalta.

- Neljä askelta on esimerkiksi hyvä niille, jotka eivät ole ennen olleet deittipalvelussa. Palvelu on selkeä, ja auttaa ujojakin ihmisiä lähestymään toisiaan, Korhonen perustelee palvelun jäykkyyttä.

Korhosen mukaan "pitkäaikaisesti harmonisen suhteen takaa parin yhteensopivuus demografisten tekijöiden, persoonallisuuden sekä hakukriteereiden suhteen".

- Ihmiset, jotka ajattelevat samoin ja joilla on samanlaiset päämäärät, onnistuvat suhteessaan, hän selventää.

Rajoitettu saatavuus ärsyttää

Minä taidan ajatella aika eri tavalla kuin useimmat muut Eliittikumppanin rakkaudenetsijät. Kumppaniehdokkaideni lista on nimittäin nopeasti valmis. Niitä on vain seitsemän. En pääse vapaasti selaamaan ja katsomaan, keitä muita palveluun on rekisteröitynyt. Pian valkenee, että vain Premium-jäsenenä voisin käyttää kaikkia palveluita, kuten kirjoittaa viestejä ja katsella valokuvia. En voi oikeastaan tehdä yhtään mitään maksamatta. Päädyn hankkimaan Premium-jäsenyyden kuukaudeksi.

  Monet ovat kiireisessä työelämässä. Heillä ei ole aikaa klikkailla ja selailla luetteloita ihmisistä sen oikean löytämiseksi.

Ehdokkaani vaikuttavat tylsiltä. Johtajia, asiantuntijoita, diplomi-insinöörejä. Niin vähän oletinkin - yhteiskunnan eliittiä. Regli painottaa, että ideana ei ole houkutella palveluun "parempia ihmisiä", vaan sellaisia, jotka ovat etsimässä tositarkoituksella. Tosin yli 70 prosenttia rekisteröityneistä on korkeasti koulutettuja.

- Ei tarvitse olla tohtorin titteliä. Mutta palvelun korkea laatu houkuttelee korkeasti koulutettuja.

Se, mitä minä pidän kankeutena, on toisten mielestä hyvää palvelua. Korhosen mukaan käyttäjien aikaa säästetään sillä, että palvelu ehdottaa suoraan sopivia ehdokkaita.

- Monet ovat kiireisessä työelämässä. Heillä ei ole aikaa klikkailla ja selailla luetteloita ihmisistä sen oikean löytämiseksi, Korhonen sanoo.

Löytyykö rakkaus eliitistä?

Pikku hiljaa kumppaniehdokkaideni määrä kasvaa. Kuukauden aikana ehdokkaita ehtii olla kolmisenkymmentä. Yritän olla aktiivinen eliittikumppanini etsinnässä. Aluksi lähettelen valmiiksi laadittuja kysymyksiä. Jonkun hymynkin taidan lennättää. Äh. Kyllästyn ja alan kirjoittaa suoria viestejä.

Kiehtovalta vaikuttaisi tyyppi, joka ilmoittaa ammatikseen muusikon. Mieheltä tulee automaattiviesti, jossa kerrotaan, että hän ei voi vastata viestiin, koska ei ole maksanut jäsenyydestään.

Toinen yritys. Eläinlääkäri Mikko, 32, Helsingistä vastaa viestini tutustumisehdotukseen yksinkertaisesti "ei kiitos". Tylsää meininkiä. Sami, 26, Vantaalta puolestaan on avoin keskustelija, jonka kanssa emme kuitenkaan ole kiinnostuneita toisistamme. Hän ei aluksi ilmoita tarkkaa ammattiaan.

- Ilmeisesti se olisi kuitenkin tässä palvelussa keskeisiä tekijöitä, Sami pohtii.

Kysyn, miksi hän liittyi Eliittikumppaniin.

- Mielenkiinnosta. Tämä on kuitenkin aika hintava ja profiloi itsensä ammattimaiseksi. Tuntuisi, että porukka on liikenteessä tosillaan. Ehkä perinteinen spämmi-porukka on karsiutunut pois.

Sami ei ole vielä keskustelumme aikaan käynyt treffeillä.

- Mutta vaikuttaisi toimivalta. On jonkin verran viestiä lähetelty, varmaan lähiaikoina tulee käytyä treffeillä tätä kautta, hän uskoo.

" Juotko useinkin arkisin?"

Sitten vaikuttaa lupaavalta. Juha, 26, Espoosta vastaa viestiin heti, ja tuntuu siltä, että saattaisimme olla edes hieman samalla aaltopituudella. Vaihdamme puhelinnumerot ja sovimme tapaamispaikaksi Espoon.

Bussissa alkaa jännittää. En ole ikinä ollut nettideiteillä. En ole ylipäänsä koskaan käynyt treffeillä miehen kanssa, jota en ole aiemmin jotain kautta jo tavannut.

Yritän jäädä oikealla pysäkillä pois Juhan ohjeistuksen mukaan. Hän liikkuu yleensä autolla, joten ei muista pysäkin nimeä. Tietenkin valitsen väärin. Istuskelen bussipysäkillä vartin verran. Juha soittaa.

- Missä olet nyt? Minulla on sellainen punainen huppari, tulen kävellen.

Tunnistan miehen heti. Kättelemme virallisesti.

Menemme kauppakeskuksen ravintolaan kahville, jonka Juha haluaa tarjota. Mies kyselee opinnoistani ja työstäni. Sen jälkeen hän kertoo omista tekemisistään. Juhan työ liittyy energiatekniikkaan. Kommentoin energiapolitiikkaa, mistä seuraa kiusaantunut hiljaisuus. Hän on eri mieltä.

  Tiedän heti, onko toisen kanssa sellaista kipinää vai ei.

Mies haluaa vaihtaa paikkaa ja johdattaa minut yläkerran baariin, jossa on tunnelmallisia kirjahyllynurkkauksia. Tilaan lasillisen valkoviiniä, Juha ottaa kolaa. Saan maksaa itse, tarjoilu ilmeisesti loppui jo. Kun istuudumme nurkkapöytään, Juha alkaa kysellä alkoholitottumuksistani.

- Juotko useinkin arkisin?

Haloo. Tilasin yhden lasin! Keskustelemme matkailusta, joka kiinnostaa molempia. Nauramme samoille sattumuksille. Kun olemme lähdössä, paljastan kirjoittavani juttua Eliittikumppanista.

Hän kertoo liittyneensä siihen uteliaisuudesta kolmeksi kuukaudeksi. Eliittikumppani on myös hänelle ensimmäinen nettideittipalvelu. Miksi?

- Mainoksia on ollut kaikkialla, ja se kuulosti erilaiselta. Istun paljon tietokoneella, joten ajattelin, että miksikäs ei. En ole ollut kauhean aktiivinen, vaikka olen etsimässä tositarkoituksella.

Ennen minua Juha on tavannut yhden biologinaisen Eliittikumppanin kautta.

- Kävimme kaksi kertaa treffeillä, mutta meillä ei synkannut. Tiedän heti, onko toisen kanssa sellaista kipinää vai ei.

Juha on ollut vuosia sinkku ja viettänyt paljon aikaa töiden, opiskelun sekä salibandyn parissa.

- Oikeanlaista ihmistä on vaikea löytää.

  Meillä on yhteinen ystävä. Hänen ex-tyttöystävänsä.

Samaa mieltä! Mutta me emme niitä kumppaneita taida olla. Kysyn, haluaako hän ehkä nähdä vielä toisen kerran.

- Taidamme olla liian erilaisista maailmoista.

Kävelemme Juhan autolle. Saattaisimme olla kavereita. Matkalla Helsinkiin hän paljastaa jäljittäneensä numeroni ennen treffejämme. Sitten mies oli etsinyt minut Facebookista ja huomannut, että meillä on yhteinen ystävä. Hänen yksi ex-tyttöystävänsä.

- Joo, nyt kun tällä ei enää ole mitään väliä, sinua ei varmaan häiritse, jos nuuskaan, Juha sanoo ja laittaa huulensa alle nikotiinia. Ja häntä oli haitannut viinilasini.

Treffiemme jälkeen Juha on tapaillut juristia. Minä taas olen käynyt Eliittikumppanissa vain pari kertaa katsomassa, olisiko ehdokkaissani jotakuta uutta, kiinnostavaa tyyppiä. Ei ole. Vähän viestittelin kotkalaisen 32-vuotiaan "esimiestehtävissä olevan asiantuntijan" kanssa, mutta ei siitä mitään tullut.

Jatkan "täydellisesti minulle sopivan miehen" etsintää - toistaiseksi jostain muualta kuin Eliittikumppanista. Ehkä oikea eliittiaikani on vasta tulevaisuudessa.

Kumppaniehdokkaiden etunimet on vaihdettu.

Tiina Saari

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?