Suuri kysymys: Kuinka monta lasta on tarpeeksi?

Toiveet lapsien määrästä voivat parisuhteessa törmätä rajustikin. Sinä haluat kolme lasta, kun kumppanillesi riittää yksi.

16.9.2013 11:07

Parisuhteessa perheenlisäykseen ja lapsilukuun liittyvät toivomukset eivät aina mene yksiin. Osa toiveista voi jäädä myös toteutumatta. Miten päästä umpikujasta eteenpäin?

Kysymykset perheenlisäykseen liittyen saattavat ihmisen iästä ja elämäntilanteesta riippuen tulla ajankohtaiseksi hyvinkin pian seurustelun aloittamisen jälkeen.

Vaikka yhteinen kanta perheenlisäykseen löytyisi, voi erimielisyyksiä tulla toivotun lapsiluvun suhteen. Parisuhteessa nämä toiveet voivat törmätä rajustikin.

– On syytä huomioida, että kyse on nimenomaan toiveista. Toki voi toivoa sitä mitä toivoo, mutta elämä ei aina mene toivomusten mukaan. Myös oma mieli voi muuttua lapsiluvun suhteen suuntaan tai toiseen monien asioiden seurauksena. Mikäli asia kuitenkin aiheuttaa ongelmia parisuhteessa, on siitä keskusteltava rehellisesti ja reilusti toista osapuolta pakottamatta ja painostamatta, Väestöliiton erityistason seksuaaliterapeutti Maaret Kallio toteaa.

Ainokainen vai ydinperhe?

Jotkut ihmiset toivovat yhtä lasta, toiset taas suurperhettä: oma tausta esimerkiksi ainoana lapsena saattaa vaikuttaa toivottuun lapsilukuun.

– Nämä ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä asioita. Omat toiveet saattavat ajan saatossa myös muuttua esimerkiksi iän ja sen hetkisen parisuhteen mukaan: tietyssä parisuhteessa ajatus lapsesta voi tuntua kaukaiselta, kun taas toisessa luontevalta asialta, Kallio toteaa.

Vauvan syntymä aiheuttaa murrosta parisuhteeseen. Vaativa vauva-aika voi verottaa omia tai suhteen voimavaroja niin, että toiveet useammasta lapsesta unohtuvat – ainakin hetkeksi.

Tilanne voi toki kääntyä myös toisinpäin ja ensimmäisen lapsen myötä toiveet useammasta heräävät, vaikka alunperin ajatuksena olisikin ollut vain yksi lapsi. Ensimmäisen lapsen tuomia muutoksia itsessä ja parisuhteessa on vaikea ennustaa etukäteen.

Kieltäytymisen taustalla monia syitä

Vaikka parisuhteissa painotetaankin kompromissien tärkeyttä, lapsiluvun suhteen niitä ei voi tehdä. Siksi osapuolten mahdolliset erimielisyydet lasten lukumäärän suhteen jäävät usein tasolle, jossa toinen haluaisi useamman lapsen ja toinen ei.

Osapuolten olisi tärkeä avata syitä ja perusteluja ajatustensa takana: miksi toisen tai useamman lapsen haluaisi, miksi taas ei.  Kieltäytyminen saattaa johtua useista eri syistä, kuten omasta lapsuudesta tai parisuhteen muuttuneesta tilasta. Pariskunnan olisi hyvä purkaa ja pohtia näitä asioita yhdessä.

– Taustalla voi olla esimerkiksi pelko siitä, miten parisuhde kestää toisen lapsen. Jos ensimmäisen lapsen kanssa on ollut rankkoja hankaluuksia, suhteen toinen osapuoli voi tuntea jääneensä perheen ulkopuolelle tai kokea voimiensa loppuneen. Myös raskaaksi tulossa, raskaudessa tai synnytyksessä on saatettu kokea vaikeita tilanteita, mitkä vaikuttavat haluun toivoa lisää lapsia, Kallio toteaa.

Kyse voi olla myös isommista asioista: toisesta lapsesta kieltäytyvä kumppani saattaa esimerkiksi pohtia, haluaako olla kyseisessä suhteessa. Myös tästä asiasta on puolison kanssa keskusteltava, vaikka sen tietäisikin häntä loukkaavaan. Vain niihin asioihin voidaan vaikuttaa yhdessä, mitkä ovat molempien tiedossa.

Älä pakota ja painosta

Joskus toisen tai useamman lapsen halu saattaa kasvaa niin suureksi, että perheenlisäystä kaipaava osapuoli lupaa kantaa kaiken vastuun syntyvästä lapsesta. Tämä ratkaisu on kuitenkin epäreilu niin kumppania kuin syntyvää lasta kohtaan: lapsella on oikeus molempiin vanhempiin.

Vaikka nainen kantaa vauvan kehossaan, ei nainen kuitenkaan aina ole lisää lapsia suhteeseen haluava osapuoli – myös miehellä saattaa olla toiveita lapsiluvun suhteen. Tällaisessa tilanteessa naisen mielipide on painavampi, koska kyse on hänen vartalostaan. Toisaalta naisen on myös siksi helpompi käyttää erinäisiä konsteja esimerkiksi ehkäisyn suhteen.

– Tällaiseen peliin lähtiessä kannattaa miettiä, mikä on arvokasta: parisuhde, jo olemassa oleva perhe vai oman toiveen täyttyminen, Kallio huomauttaa.

Joissain tapauksissa suhteen toinen osapuoli voi vastoin omaan tahtoaan suostua useamman lapsen hankintaan. Tämä saattaa johtaa perheestä vetäytymiseen ja myöhemmin esimerkiksi pettämiseen.

Tosin tilanne, jossa kumppani ei ole kaikin tavoin useampaa lasta vastustanut, voi tulevaisuudessa muuttua hyväänkin suuntaan: toisen lapsen kanssa voi olla helpompaa, kuin mitä esimerkiksi esikoisen kanssa on aikanaan ollut.

Istu alas ja keskustele

Useamman lapsen toive ja parisuhteen ristiriidat asian suhteen voivat tuottaa myös surun ja katkeruuden tunteita: miksei oma puoliso suostu, vaikka muiden puolisot suostuvat?

– Halu toiseen tai useampaan lapseen voi olla oikeasti iso, vaikka parilla olisi jo ennestään lapsia. Omasta toiveestaan luopuminen saattaa kaivertaa pitkään ja se voi olla pienen surutyön paikkakin. Tätä surua ei aina osata arvostaa ja kunnioittaa, Kallio huomauttaa.

Jos erimielisyys lapsiluvun suhteen aiheuttaa ristiriitoja, parin on tärkeä keskustella siitä kunnolla. Asia on iso molemmille osapuolille ja siksi sitä ei uskalleta ottaa kunnolla esille: asia jää niin sanotulle heittelytasolle toiveiden toteumattomuudesta. Tämä ei johda hyvään lopputulokseen.

– Olisi tärkeää, että asiasta puhuttaisiin rauhassa myös toisen osapuolen toiveita ja ajatuksia kuunnellen. Näin selviäisivät asiaan liittyvät kysymykset ja tunteet. Asiaa voi pohtia myös ammattilaisen kanssa, jos tilanteesta ei pääse omin voimin eteenpäin, Kallio toteaa. Lähde: Rakkaudeksi.fi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?