Miten ikäero vaikuttaa parisuhteeseen? Katso psykoterapeutin vastaus - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miten ikäero vaikuttaa parisuhteeseen? Katso psykoterapeutin vastaus

Ihmiset kaipaavat parisuhteelta ymmärrystä, arvostusta ja huolenpitoa. Mitä jos elämäsi rakkaus onkin sinua runsaasti vanhempi?

­

13.5.2013 10:44 | Päivitetty 13.5.2013 11:33

Parisuhteen tärkein asia on yhteensopivuus – se, että parisuhteen osapuolet sopivat toistensa kumppaneiksi. Joskus tällainen kumppani saattaa löytyä itseä monta vuotta vanhemmasta ihmisestä.

Parisuhteen osapuolten suurta ikäeroa pidetään usein kohahduttavana. Tämä ajatusmalli juontaa juurensa länsimaisesta kulttuurista, jossa on tapana pariutua samanikäisten ihmisten kanssa – tutkimusten mukaan suomalaisissa parisuhteissa mies on kumppaniaan keskimäärin kolmisen vuotta vanhempi.

Suuri ikäero ei ole ongelma parisuhteessa, jos pari ei itse koe niin ja suhteen molemmat osapuolet ovat täysi-ikäisiä. Ikäero saattaa kuitenkin aiheuttaa suhteeseen omat haasteensa. Toisen lapset, omat lapset?

Elämänvaiheet ja toiveet voivat vaihdella kaikissa parisuhteissa ikäerosta riippumatta. Sen vuoksi jokaisessa parisuhteessa on hyvä keskustella suhteen tulevaisuudesta ja siitä, mitä suhteelta halutaan. Eri-ikäisten kumppaneiden on hyvä huomioida ongelmat esimerkiksi perheenlisäyksen suhteen – etenkin, jos nainen on kumppaniaan vanhempi. Toisella osapuolella saattaa myös ennestään olla lapsia esimerkiksi edellisestä suhteestaan.

Suhteen toisen osapuolen lapset ja heidän suhtautumisensa vanhempansa nuorempaan kumppaniin voivat omalta osaltaan tuottaa ongelmia parisuhteeseen. Mahdollisiin ristiriitoihin auttaa avoin ja rehellinen keskustelu.

– On muistettava, että ihminen rakastuu keneen rakastuu. Olisi kaikkien kannalta hyvä, jos lapset voisivat hyväksyä vanhempansa valinnan, paripsykoterapeutti Anne Kinnunen toteaa.

Läheisten tuki tärkeää

Naiset ihastuvat helposti vanhempaan mieheen, sillä heillä on malttia pysähtyä naisen rinnalle. Kypsempi mies voi olla myös seksuaalisesti harjaantuneempi. Toisaalta asia voi olla myös toisinpäin – jotkut nuoret miehet haluavat ehdottomasti kypsemmän naisen. Iäkkäämmälle osapuolelle nuoremman kumppanin energisyys voi toimia piristeenä.

Huolenaiheita suhteeseen saattaa aiheuttaa esimerkiksi kumppanin vanheneminen. Toisaalta suhdetta voi koetella myös kulttuurierot. Usein ikäero ei ole ongelma suhteen pariskunnalle itselleen, mutta ongelman voi muodostaa osapuolten lähipiiri, kuten ystävät ja sukulaiset. Lähipiirin tuki on merkittävää kaikissa parisuhteissa.

– Suhteen nuorempi osapuoli saatetaan jättää ilman tukea, jos vanhempi osapuoli esimerkiksi sairastuu. Lähipiirin suhtautuminen saattaa olla syyllistävää; ”sen siitä saa, kun otit vanhemman kumppanin”. On muistettava, että läheisten tuki on tärkeää jokaisessa parisuhteessa, Kinnunen toteaa.

Ikäeron piikkiin saatetaan helposti laittaa persoonallisuuden piirteisiin liittyviä asioita. Parisuhteen toinen osapuoli voi olla luonnostaan huimapäisempi, eikä rauhallisempi osapuoli välttämättä uskalla esimerkiksi harrastaa samoja lajeja kuin kumppaninsa – olisi hyvä muistaa, että kyse ei siis välttämättä ole ihmisen iästä vaan perusluonteesta.

Ikäeroa korostetaan liikaa

Aika ajoin ilmestyy tutkimuksia ihanteellisesta parisuhteen ikäerosta. Ideaalia ikäeroa ei kuitenkaan ole olemassa eikä tietyllä luvulla tai muilla ulkoisilla seikoilla voi ennustaa parisuhteen pysyvyyttä.

Kinnusen mielestä ikäeroa korostetaan liikaa.

– Suomessa ihmiset saavat vapaasti valita kumppaninsa. Ikäeroa tärkeämpää on hyvä parisuhde, Kinnunen esittää.

Suuren ikäeron omaavat parit saattavat aiheuttaa ihmettelyä, mutta ihmettelyn taustalla voi olla esimerkiksi kiinnostus.

– Toisaalta pariskuntaa katsotaan pitkään, jos nainen on esimerkiksi huomattavasti pidempi kuin kumppaninsa. Ihmiset ovat jumiutuneita tiettyihin ajatusmalleihin ja siihen, millainen pariskunnan pitäisi olla, Kinnunen kiteyttää.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?