Mieti nämä asiat ennen uusperheen perustamista - 6 tärkeää seikkaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Mieti nämä asiat ennen uusperheen perustamista - 6 tärkeää seikkaa

Uusperheen elämä vaatii pitkää pinnaa ja aitoa aikuisuutta. Pahimmat törmäyskurssit voi kuitenkin välttää – ota kuusi askelta helpompaan elämään.

­

1.3.2013 15:31

1. Älä kiirehdi

On ihan viisasta harkita, milloin ja miten kertoo uudesta ihastuksesta. Mieti ensin: onko suhde hetken huumaa vai vakavampi juttu? Missä vaiheessa lapsi tai lapset ovat omassa eron jälkeisessä surutyössään? Entä exä?

Ja mihin sinulla on kiire? Voit nauttia kahdenkeskisestä ajasta uuden kumppanin kanssa kaikessa rauhassa ja kertoa lapsille, että hän on hyvä ystäväsi. Tunnista virheesi edellisessä suhteessasi ja mieti, mitä voit tehdä välttääksesi samojen virheiden ja tapojen toistumista uudessa perhekuviossa.

2. Rakenna hyvä suhde toisen lapsiin

Älä ryntää bonusvanhemmaksi lasten elämään, vaan anna heille aikaa sopeutumiseen. Siihen voi mennä vuosiakin. Tosin uusperheessä ei voi vain oleilla olematta roolimalli ja kasvattaja. Varaudu siihen, että lapset kapinoivat lähes poikkeuksetta perheen uusia tulokkaita vastaan.

Alkuvuosina uusperheessä yleensä rytisee, kun kukin perheenjäsen hakee omaa paikkaansa. Myös exät ja sukulaiset saattavat olla kärkkäitä hämmentämään uusperheen soppaa.

Jos lapsen kapinointia ja siihen liittyviä aikuisten tunteita ei pystytä käsittelemään aikuismaisesti, seurauksena on väistämättä parisuhteen ongelmia. Paras suhde lapsiin syntyy tutustumalla, kuuntelemalla ja luottamusta hakemalla. 3. Puhu lapselle! Älä suostu mutinaan, vaan juttele lapselle niin paljon ja kauan, että kommunikoinnistanne tulee luontevaa. Kun näytät, että oikeasti välität ja tykkäät lapsesta, lapsi alkaa tykätä takaisin.

Uudella kumppanilla on oikeus kasvattaa, vaikka yhteisen kasvatustyylin hakemisessa voikin olla paljon säätämistä ja keskusteltavaa. Ne linjat löytyvät puhumalla ja toisen näkökulmia arvostamalla. Puhumisen ei kuitenkaan pitäisi jäädä pelkän valittamisen tasolle. Jos valitat, anna samalla edes yksi ratkaisuehdotus. 4. Hankkikaa uusi yhteinen koti

Muuttaminen asuntoon, jossa puoliso on asunut aiemmin vanhan perheensä kanssa, voi olla virhe. Vanhaan kotiin liittyy paljon muistoja. Helpointa olisi aloittaa puhtaalta pöydältä uudessa asunnossa.

Jos se ei ole mahdollista tai muuten järkevää, vanhassa kodissa kannattaa ainakin tehdä sisustusremontti niin, että esimerkiksi vanhempien makuuhuoneesta tulee lastenhuone.

5. Varo leirejä

Kerran viikossa on hyvä istua kumppanin kanssa rauhassa ja suunnitella seuraavan viikon aikataulut: harrastukset, muualla asuvien tulemiset ja lähtemiset – sekä kahdenkeskinen aikuisten aika. Sekä lapset että aikuiset tarvitsevat tasapuolisesti huomiota. 6.  Älä käytä energiaa exän haukkumiseen

Haukkuminen tuo kotiin negatiivista energiaa ja se on haitallista lapselle. Lapsen pitäisi saada elää ilmapiirissä, jossa hänen toisesta, toisaalla asuvasta vanhemmastaan puhutaan perusarvostavasti. Älä utele lapselta exäsi asioita, saati solvaa häntä.

Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko entisen parisuhteen kaikkein ikävimpiä muistoja ja exän heikkoja puolia vuodattaa uudelle kumppanille. Yhteydenpito toisen exän kanssa on helpompaa, jos ei ole kuullut aivan kaikkea toisen masennuksista ja seksielämästä.

Mervi Juusola

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?