Miten eron jälkeen pääsee eteenpäin? 10 toimivaa vinkkiä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miten eron jälkeen pääsee eteenpäin? 10 toimivaa vinkkiä

Voiko exän kanssa pysyä ystävänä? Vai kannattaako ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä?

20.2.2013 13:51

Miten päästä sinuiksi erokipujen kanssa? Listasimme Naisen erokirjasta 10 parasta neuvoa. 1. Oma itseluottamus kuntoon. Eron jälkeen on tärkeää keskittyä omaan itsetuntoon. Oman itseluottamuksen rakentaminen on palkitsevaa ja se luo myös vilpittömän pohjan uudelle tasa-arvoiselle ihmissuhteelle.

2. Tunnista miehen tapa käsitellä tunteitaan. Nainen reagoi miehen pidättyneeseen käytökseen kysellen. Miehinen vastaus on yleensä, että mikään ei ole vialla tai, että asia ei liity naisen tekoihin millään tavalla. Yleensä taustalla on kuitenkin asia, josta mies ei halua nyt puhua tai kenties hän ei edes välitä tiedostaa koko ”ongelmaa”.

Naisen erokirjan (Otava 2012) mukaan naisen tulisi antaa miehelle tilaa ja jättää kyseleminen, jotta mies ei kokisi oloaan painostetuksi. Naisen pitäisi siis myös malttaa ja kontrolloida käyttäytymistään miehen tunteiden peräämisessä. Eritoten kunnioittaa toisen omaa tapaa puhua ja käsitellä arkoja asioita. Kirjan on kirjoittanut psykoterapeutti, kirjailija ja luennoitsija Rachel A. Sussman.

3. Oma menneisyys ja käyttäytyminen. Omaa menneisyyttä analysoimalla löytää helposti yhteisiä tekijöitä entisten kumppaneiden välillä. Näiden yhtäläisyyksien tiedostaminen helpottaa uuden elämän rakentamisessa.

4. Mutta myös kumppanin menneisyys Usein nainen etsii syitä pelkästään itsestään ja omista teoistaan. Naisen erokirjan avaa käyttäytymismalleja, jotka ovat voineet saada alkunsa miehen menneisyydestä. Erokirjan johdattamana voi löytää vastauksia parisuhteessa koetuille vastoinkäymisille. Erokirja antaa myös valmiuksia tulevien tilanteiden varalta. 5. Eron aiheuttamien kipujen hyväksyminen. Ero on pieni kuolema; se vaatii ja vie energiaa. Voimakkaiden kipujen vallatessa mielen on tärkeää tiedostaa, mistä paha olo johtuu ja hyväksyä se. Hyväksyminen helpottaa eteenpäin kulkemista. Hyvä esimerkki löytyy ahdistuksen tunteen katkaisemisesta.

Murehtimiselle voi asettaa aikarajan, jonka jälkeen lähtee esimerkiksi kaveriseuraan tai urheilemaan. Ajatuksiin saa palata siis myöhemmin, jos se enää tuntuu tarpeelliselta.

6. Vanhasta suhteesta irti päästäminen vahvistaa. Meillä on tapana ripustautua vanhoihin asioihin ja tapoihin. Tutut tunteet ja uskomukset tekevät irti päästämisestä entistä pelottavampaa. Tässä vaaditaan rohkeutta ja kärsivällisyyttä, sillä pelottavien tunteiden alta paljastuu vapautumista ja vapautta – oman itsensä rakastamista.

7. Voimmeko pysyä ystävinä? Naiset yrittävät pysyä usein ystävinä liian varhain entisen kumppaninsa kanssa. Erokirjan mukaan naisen aivot irtautuvat rakkaussuhteesta hitaammin kuin miesten. Suhteen läpikäyminen ja irtautuminen usein hankaloituvat, jos entinen kumppani on vielä osa omaa elämää. 8. Mitä enemmän otat etäisyyttä exään sitä paremmin toivut Elämän jatkaminen helpottuu lähes poikkeuksetta, kun suljet entisen kumppanisi pois ”näkyvistä”  –  Facebookista, puhelimen yhteystiedoista ja esimerkiksi Skypestä. Tämän ei tarvitse olla lopullista, sillä jonain päivänä voitte vielä ystäviä – jos sitä vielä silloin haluat.

9. Siirtymäsuhde voi auttaa Toiset naiset voivat löytää näistä lohdun. Kevytsuhde saattaa auttaa päästämään irti menneisyydestä.

10. Mitä haluat uudelta kumppanilta? Kun olet vahvistunut, toipunut ja kehittynyt, pidä mielessä tärkeä asia: Mitä sinä etsit tällä kertaa? Pysy rehellisenä itsellesi. Kuka onkaan se erityislaatuinen tyyppi, joka ansaitsee rakkautesi?

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?