Miksi toisten rakkaus kestää? Tämä on onnen kaava - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miksi toisten rakkaus kestää? Tämä on onnen kaava

Toisten suhteet tuntuvat kestävän kaikki kuopat ja kumpareet, kun taas toiset kaatuvat ensimmäiseen lätäkköön.

14.2.2013 15:29

Miksi jotkut parit ovat tyytyväisempiä yhdessäoloonsa kuin toiset? Sopivatko he vain paremmin toisilleen? Onko heillä samat ongelmat ja ärsytyksen aiheet kuin muillakin pareilla, mutta he vain osaavat käsitellä niitä paremmin? Psykologian tutkijat ovat selvittäneet vuosikymmenten ajan onnellisen suhteen kaavaa.

1. Muista hyvät hetket

Eräässä tutkimuksessa haastateltiin kahtasataa paria. Haastatteluissa nousi esille yksi tapa, joka selvästi lisäsi parisuhteen sujuvuutta ja tyytyväisyyttä.

Näillä pareilla oli riitoja ja vaikeuksia niin kuin muillakin, mutta vaikeinakin aikoina he muistelivat suhteensa hyviä ja onnellisia hetkiä. He eivät laskeneet päässään yhteen ikäviä muistoja ja pettymyksiä, vaan hetkiä, joista he olivat iloinneet ja nauttineet yhdessä. 2. On tyhmää taistella aina samoista asioista

Tyytyväiset parit tuntuvat tietävän, että tietyistä asioista riiteleminen kuluttaa vain hermoja ja energiaa. Yleensä jokaisessa suhteessa on asioita, joista ei koskaan päästä yksimielisyteen.

Tämä johtuu siitä, että olemme erilaisia. Toisen mielestä likaisten sukkien paikka on lattialla ja toinen taas haluaa ehdottomasti nostaa ne tuolille tai viedä pyykkikoriin. Järkeä voi käyttää monella eri tavalla, eikä yksi järjenkäytön tyyli ole huonompi toista. 3. Samaan aikaan vuoteeseen - ja ruokakauppaan

Parien onnellisuustutkimuksessa nousi esille myös muutama arkinen rutiini: tyytyväiset parit käyvät yhdessä ruokakaupassa ja menevät illalla vuoteeseen samaan aikaan.

Parisuhteen hoitamiseen ei tarvita välttämättä kynttiläillallisia - vaikka nekin tietenkin tekevät hyvää. Samalla tavoin suhdetta voi hoitaa pohtimalla yhdessä pakastealtaan luona, mitä tänään laitetaan ruoaksi ja sanomalla toiselle vuoteeseen mennessä hyvää yötä.

4. Kosketus on tärkeää

Jokainen tarvitsee kosketusta, vauvasta vanhuusikään. Ilman sitä ihminen alkaa voida huonosti. Jo vuonna 1938 Standfordin yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa todettiin, että jokapäiväisellä hellällä koskettamisella on vaikutusta parisuhteen tyytyväisyyteen.

Tyytyväiset parit nauttivat molemmat fyysisestä läheisyydestä, mikä ei aina tarkoita seksiä tai muutakaan eroottista vihjailua. Nämä parit nauttivat sekä seksistä että hellyydestä. Heillä on myös tapana istua lähekkäin. Se, miten pari asettuu sohvalle istumaan tai löhöämään, kertoo paljon suhteen tilasta ja hyvinvoinnista.

5. Vahvista empatiaa

Tunnekeskeisen pariterapian uranuurtaja, psykologi Sue Johnson on työskennellyt satojen parien kanssa. Hänen mielestään yksi hyvän parisuhteen ominaisuus on herkkyys ja myötätunto toisen haavoittuvuutta kohtaan.

Monet riidat johtuvat siitä, että toinen ei tunne itseään kuulluksi, arvostetuksi ja huomioiduksi. Parhaiten sujuvat ne suhteet, joissa osataan olla empaattisia ja huomaavaisia toista kohtaan. 6. Kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen

Professori John Gottmanin mukaan onnelliset parit tietävät, milloin kannattaa pitää mölyt mahassa. Jokaista arvostelevaa ja kriittistä ajatusta ei tarvitse laukoa ääneen.

Mervi Juusola

Lähde: Psychologies

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?