Mikä on seksuaalisen häirinnän raja? Asiantuntijan vastaus ja määritelmä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Mikä on seksuaalisen häirinnän raja? Katso määritelmä

Kaksimielisiä heittoja, tuijottamista ja katseita, silmäiskuja ja koskettelua. Flirttiä vai seksuaalista häirintää?

­

6.11.2012 5:47

Mitä seksuaalisen häirinnän taustalla on ja missä menee seksuaalisen häirinnän raja?

Seksuaalinen häirintä on toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista. Se voi pitää sisällään muun muassa nimittelyä, hävytöntä tuijottamista, erilaisia kommentteja tai härskejä eleitä ja koskettelua.

Flirtti puolestaan on kahden ihmisen välinen kontakti, jossa toinen tekee aloitteen ja katsoo, vastaako toinen flirttiin. Seksuaalisesta häirinnästä on taas kyse silloin, kun huomionosoitukset ovat yksipuolisia.

– Normaali seksuaalinen kanssakäyminen tapahtuu kahden kanssakäymiseen suostuvaisen ihmisen välillä. Häirintä sen sijaan loukkaa toista ihmistä, eikä tapahdu tämän suostumuksella, kertoo Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Jussi Nissinen.

Sexpo on seksuaalista hyvinvointia edistävä säätiö, joka on toiminut jo vuodesta 1969 alkaen. Häiritsijä jatkaa huomatessaan loukanneensa

Joku ihminen voi ottaa huumorilla sellaisia asioita, jotka joku toinen kokee loukkaaviksi. Toisen ihmisen loanheitto voi tuntua yhdestä aivan normaalilta ja sallittavaltakin, kun taas toinen voi traumatisoitua pahastikin samanlaisesta kielenkäytöstä.

– Normaalissa kanssakäymisessä ihmisen huomatessa loukanneensa toista, pyytää hän anteeksi ja lopettaa toimintansa. Seksuaalisesta häirinnästä on kyse vasta sitten, kun loukkaaja jatkaa epäkunnioittavaa käytöstään toista ihmistä kohtaan.

Miksi joku häiritsee toista seksuaalisesti?

Seksuaalinen häirintä voi tapahtua joko tiedostetusti tai sitten tiedostamattomasti, tahattomasti. Näiden kahden välille on hyvä tehdä ero. Tiedostettu häirintä voi johtua esimerkiksi siitä, että häiritsijä on psykopaatti tai vahvasti narsistinen henkilö.

– Kaikilla ihmisillä ei ole herkkyyttä tunnistaa oman käytöksensä seurauksia, jos heille ei ole esimerkiksi lapsuudessa kehittynyt empatiataitoja. Näissä tapauksissa seksuaalinen häirintä on yleensä tiedostamatonta käyttäytymistä, Nissinen selittää.

Joissakin tapauksissa seksuaalinen häirintä on sen sijaan tiedostettua. Häirinnän taustalla voi kyteä esimerkiksi itsetunto-ongelmia. Häiritsevällä käytöksellä ihminen pystyy osoittamaan omaa valtaansa ja joissakin tapauksissa hän saattaa myös saada mielihyvää toista ihmistä loukkaamalla.

– Joidenkin kohdalla omien tunteiden tunnistaminen on heikkoa, jolloin tunteet saattavat kanavoitua seksuaalisuudeksi. Tästä voi seurata itsekontrollin katoamista ja rajojen ylittämistä. Joku saattaa myöhemmin katua tekojaan, mutta katuminen riippuu täysin henkilöstä, Nissinen kertoo.

Seksuaalisen häirinnän määritelmä

Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista. Se voi olla muun muassa nimittelyä, hävytöntä tuijottamista, erilaisia kommentteja tai härskejä eleitä ja koskettelua. Myös seksuaalirikolliset teot, kuten raiskaukset, kuuluvat seksuaalisen häirinnän piiriin.

– Häirintä loukkaa toisen ihmisen koskemattomuutta ja seksuaalista sukupuolta tai seksuaali-identiteettiä. Esimerkiksi homoksi, lesboksi ja huoraksi haukkuminen kuuluu tähän, kertoo Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Jussi Nissinen.

– Häirintä voi tapahtua joko yksilön tai sitten kokonaisen ryhmän, kuten työyhteisön toimesta.

Lähde ja tietoa häirinnän seurauksista Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?