Seksi & Parisuhde

Seksihäiriöitä, minäkuvan vääristyminen ja masennus - vältä tämä virhe parisuhteessa

Julkaistu:

Elätkö kumppanisi ehdoilla? Liiallinen miellyttäminen ei välttämättä kannata.
Potentiaalisen kumppanin piirteiden omaksuminen osaksi minäkuvaa ei rajoitu ainoastaan positiivisiin piirteisiin. Myös negatiiviset piirteet omaksutaan helposti – varsinkin, jos kumppani hyväksyy omat negatiiviset ominaisuutensa.

Ihmisillä on tarve antaa itsestään myönteinen kuva muille ihmisille. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme pääsääntöisesti omaksumaan minäkuvaamme ainoastaan positiivisia piirteitä.

Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy. Ihmiset ovat valmiita omaksumaan negatiivisia ominaisuuksia omaan minäkuvaansa, jos he tuntevat jonkinlaista romanttista halua sellaista ihmistä kohtaan, jolla on negatiivisia ominaisuuksia. Näin osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Experimental Social Psychology -tiedejulkaisussa.

Ruusunpunaisten lasin läpi


Tutkimuksessa selvisi, että romanttinen halu aiheutti sen, että tutkimushenkilöt halusivat omaksua potentiaalisten kumppaneiden negatiivisia piirteitä osaksi omaa minäkuvaansa. Tämä kuitenkin tapahtui vain silloin, kun kohde oli esitetty nimenomaan romanttisessa valossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halu tavata kohde suurensi negatiivisten piirteiden omaksumista, mutta jos piirre oli äärimmäisen negatiivinen tai jos se ei ollut olennainen osa potentiaalisen kumppanin minäkuvaa, tutkimushenkilöt eivät omaksuneet sitä.

Tyypillistä suhteen alussa

Toisaalta tulokset eivät ole kovin yllättäviä: kukapa meistä ei olisi mennyt katsomaan huonoa leffaa tai syönyt pahaa ruokaa vain miellyttääkseen potentiaalista kumppaniaan? Tämä johtuu siitä, että ihmisillä on tarve tuoda itsensä esiin positiivisessa valossa.

Kumppania halutaan miellyttää ja hänen tapojaan – negatiivisiakin – halutaan omaksua tarkoituksena viehättää häntä.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan halu miellyttää toista ihmistä on tavallista varsinkin parisuhteiden alussa, kun toista ihmistä ei vielä tunneta kunnolla ja tähän halutaan tehdä vaikutus. Joku voi esimerkiksi muuttaa arvomaailmansa täysin toisenlaiseksi vain miellyttääkseen uutta kumppaniaan.

Voi johtaa oireiluun


Pidempään kestäneenä ainainen toisen ihmisen miellyttäminen voi kuitenkin johtaa siihen, että ihminen kadottaa itsensä.

– Jos ihminen ei saa koskaan sanottua mitä hän itse haluaa ja tarvitsee, hänen itsemääräämisoikeutensa ja oma ytimensä alkaa kärsiä. Tämä aiheuttaa sen, että ihminen alkaa voida huonosti ja äärimmäisissä tapauksissa oireilla jopa fyysisesti, Ranta kertoo.

Tarkkaile tuntemuksiasi


Kun parisuhteen molemmat osapuolet saavat sanoa mielipiteensä sekä ilmaista halunsa ja tarpeensa, suhde on rehellinen. Se, että parisuhteessa uskaltaa olla kahtena erillisenä ihmisenä, on erittäin tärkeää. Itseään ja tuntemuksiaan kannattaakin tarkastella ja miettiä, millä tolalla oma parisuhde on.

– Itsensä ja tuntemustensa tukahduttaminen johtaa väistämättä jonkinlaiseen oireiluun, kuten seksuaalielämän häiriöihin ja jopa masennukseen, seksuaaliterapeutti varoittaa.

Yleensä tyytymättömyys suhteeseen on ensimmäinen varoitusmerkki. Sen pohjalta voi alkaa miettiä, mistä tyytymättömyys juontaa juurensa. Kannattaa pohtia, miksi suhteen toinen osapuoli määrää kaikesta ja onko itse jättänyt ilmaisematta omia tuntemuksiaan. Näin voi saada vastauksen siihen, mistä onkaan loppujen lopuksi kyse.

– Se, miten omien halujen ja tarpeiden kertomatta jättäminen vaikuttaa myöhempään elämään, vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti. Jokainen tunnistaa varmasti omalla kohdallaan, kun jokin ei ole kunnossa. Silloin kannattaa toimia heti.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt