Tutkimus: Miehet ja naiset eivät voi olla vain ystäviä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Miehet ja naiset eivät voi olla vain ystäviä

Miesten ja naisten väliset ystävyyssuhteet eivät koskaan ole täysin platonisia.

5.5.2012 14:48

Wiscnonsin-Eau Clairen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naisten ja miesten välinen ystävyys on täyttä puppua.

Tutkimuksen mukaan miehillä on naisia useammin kiinnostusta muuhunkin kuin pelkkään platoniseen ystävyyteen. Useimmat naiset ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että miehen kanssa on mahdollista olla vain ystäviä.

Tutkimuksen johtajan April Bleske-Rechekin mukaan selitys ystävyyssuhteiden mahdottomuuteen löytyy evoluutiosta. Bleske-Rechekin mukaan platoniset ystävyyssuhteet ovat historiallisessa mittakaavassa suhteellisen tuore asia.

Miehet ovat kiinnostuneita naispuolisista ystävistään perimänsä takia – miesten suvunjatkamisvietti on naisia voimakkaampi.

- Miehillä on suurempi tarve jatkaa geneettistä perimäänsä. Heidän mahdollisuutensa suvun jatkamiseen pienenevät, jos he eivät yritä mahdollisimman montaa naarasta, Bleske-Rechek kertoo.

Bleske-Rechekin mukaan kiinnostus toista sukupuolta kohtaan nousee esiin jossain vaiheessa, vaikka molemmilla olisi aikomus vain platoniseen ystävyyssuhteeseen.

Tutkimuksen mukaan miehet ilmaisivat useammin kiinnostuksensa naispuolisia ystäviään kohtaan kuin naiset miehiä kohtaan. Naiset sen sijaan uskoivat, etteivät miespuoliset ystävät ajattele heitä seksuaalisesti tai ole kiinnostuneita heistä.

Ystävä on riski parisuhteelle

Mies-nais-ystäväparien romanttiset parisuhteet kärsivät sitä enemmän mitä viehättävämpi "platoninen" ystävä oli.

- Onko se niin, että "sekaystävyydellä" on negatiivinen vaikutus romanttisiin parisuhteisiin?, Bleske-Rechek ihmettelee.

Suuri osa tutkimukseen osallistuneista tiedosti riskin ystävyssuhteen vaikutuksesta omaan parisuhteeseen.

- Usein he olivat valmiita ottamaan riskin ja kestämään ystävyyden hyvät ja huonot puolet, sillä he olivat tyytyväisiä ystävyyssuhteisiinsa.

Tutkimukseen osallistui 400 iältään 18-52-vuotiasta aikuista.

Tutkimus julkaistiin Journal of Social and Personal Relationshipsissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?