Saako vieraissa käydä, jos kotona ei saa seksiä? Tutkija vastaa

Julkaistu:

Joka toista suomalaista parisuhdetta rasittaa ainakin ajoittainen seksuaalisen halun puute.
Haluttomuus on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä, ja se on yleistynyt heillä entisestään 2000-luvulla. Väestöliiton tutkimusprofessori ja uuden Halut jäissä? -kirjan toinen kirjoittaja Osmo Kontula vastaa halua koskeviin kysymyksiin.

Jos nainen ei halua seksiä, pitäisikö hänen kehottaa tai antaa kumppanille lupa käydä vieraissa?

- Kirjassa julkaistuissa naisten kirjoituksissa oli muutama tarina, joissa nainen oli kehottanut puolisoaan käymään vieraissa. Vain yksi mies oli toteuttanut tämän. Naiset olivat myöhemmin olleet kiitollisia siitä, että mies ei ollut toteuttanut ehdotusta. Niin kauan kuin mies on uskollinen, arvostus häntä kohtaan on suurempi. Kun suhdetilanne ja ehkä oma halukkuus muuttuu, nainen saattaa alkaa katua valintaansa ja pohtia, olisiko sittenkin pitänyt odottaa ja löytää muita ratkaisuja. Aina on olemassa myös pelko, että entä jos se toinen onkin parempi kuin minä.

Missä välissä seksiä pitäisi ehtiä harrastaa, jos kaikki vapaa-aika menee arkirallin pyörittämiseen?

- Täytyy tiedostaa, että aikuisten parisuhde, sen toimiminen ja läheisyys on asia, joka pitää koko perhettä koossa. Vaikka välillä olisi väsynyt, puolisoiden läheisyys inspiroi helpommin myös seksuaaliseen läheisyyteen.

Kuinka pian synnytyksen jälkeen naisen seksihalut tavallisesti palaavat?

- Keskimäärin 2-3 kuukaudessa, mutta erot ovat yksilöllisiä. Joillakin naisilla saattaa mennä puoli vuotta tai vuosikin, ennen kuin päästään siihen, mikä tilanne oli ennen synnytystä.

Jos nainen tahtoisi uudelleen kiinnostua seksistä, millä keinoin halut voi saada taas heräämään?

- Haluttomuuden taustalla olevat syyt ovat moninaisia. Tavallisesti on tärkeää tiedostaa, onko halun puutteen taustalla joku itseen liittyvä tekijä vai ongelma parisuhteessa. Täytyy rohjeta puhua asiasta ja myöntää, että tämä on ongelma, jonka haluan selvittää.

Onko seksittömyyteen ajautunut parisuhde tuhoon tuomittu?

- On parisuhteita, jossa molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä, vaikka seksi on käytännössä lähestulkoon loppunut. Valitettavasti se tarkoittaa usein sitä, että muukin läheisyys on aika vähissä. Läheisyys ja seksi usein kytkeytyvät parisuhteessa yhteen, ja kyllähän useimmat ihmiset kaipaavat läheisyyttä.

Minkälaisia syitä naiset yleisimmin nimeävät haluttomuudelleen?

- Keskeisiä ovat itsetuntoon ja parisuhteen huonoon toimivuuteen liittyvät asiat. Usein mainitaan myös huono seksuaalielämä parisuhteessa, arjen kiireet ja väsymys. Lisäksi fyysiset sairaudet, leikkausten jälkitilat, masennus, kivut ja niihin liittyvä lääkitys vaikuttavat.

Kuinka kumppani voi auttaa halutonta naista?

- Yksi keskeinen haluttomuuteen vaikuttava asia on, että nainen ei enää koe itseään haluttavaksi. Miehille voisi sanoa sen, että katselkaa ja tunnustelkaa kumppanianne, ilmaiskaa mikä teistä tuntuu hyvältä. Jos kumppani näyttää silmissänne kauniilta ja haluttavalta, muistakaa kertoa se yhä uudelleen. Se on naisille erittäin tärkeää. Ei riitä, että sen sanoi vuosi tai kymmenen vuotta sitten, se täytyy sanoa mielellään joka päivä.

Kärsitäänkö teidän parisuhteessa haluttomuudesta? Kommentoi alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt