Onko sinulla jokin fetissi?

Jokaisella on varmasti jossain elämänsä aiheessa ollut jonkinlainen fetissi. Useimmiten fetissit ovat seksuaalisia ja niitä pyritään hyödyntämään omassa seksielämässä. Mitä fetissejä ihmisillä tyypillisesti on?

24.10.2011 7:42

Fetisismi luokiteltiin Suomessa kansainvälisen tautiluokituksen perusteella sadomasokismin ja transvestismin ohella sairaudeksi aina vuoteen 2011 saakka. Tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti kuitenkin poistaa ne luokituksesta.

– Fetissien mukana ololle ei nähty enää kunnollisia lääketieteellisiä perusteluita, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Aune Karhumäki selventää.

Fetissiksi määritellään jokin kiihottavaksi koettu ja voimakasta mielihyvää aiheuttava objekti. Fetissi voi olla muun muassa seksuaalisen kiinnostuksen suuntautuminen johonkin esineeseen, materiaaliin, tuntemukseen, tuoksuun, vaatekappaleeseen tai eritteeseen.

Fetissi voi kohdistua myös johonkin tiettyyn ihmisen ruumiinosaan, olemukseen tai piirteeseen.

Kenkiin tai jalkoihin liittyvät yleisiä

– Seksuaalinen mielenkiinto voi kohdistua esimerkiksi kumppanin rintoihin, penikseen, lihaksiin tai vaikkapa pakaroihin. Yleisimmät, hiukan erikoisimmiksi koetut fetissit ovat kenkiin tai jalkoihin liittyvät fetissit, Karhumäki kertoo.

Myös kumi-, nahka- ja lateksifetissi on varsin yleinen. Seuraavaksi yleisimpiä ovat alusvaatefetisismi ja kehon eritteisiin tai -osiin liittyvät fetissit.

Tyypillisiä vaatteisiin liittyviä fetissejä ovat univormut, saappaat ja yleisesti erotiikkaan liittyvät asusteet ja yhdistelmät. Naisellisista materiaaleista ja asusteista eritoten korkokengät, korsetit, satiini, sukkanauhat ja pitsi tuottavat monille seksuaalista mielihyvää.

Täydentävä ja maustava vaikutus

Oman fetissin lähellä oleminen tai sen omistaminen saa ihmisessä aikaan voimakkaan mielihyvän tunteen. Tähän mielihyvän tunteeseen saattaa sisältyä myös voimakasta kiihottuneisuutta ja jopa orgasmeja.

– Fetissillä voi olla omaa henkistä hyvinvointia, seksuaalisuutta tai parisuhteen seksielämää täydentävä tai maustava vaikutus. Fetisismi voi kuitenkin olla myös henkilön tai parin ainoa keino saavuttaa seksuaalista mielihyvää tai tyydytystä seksielämässään, seksuaaliterapeutti sanoo.

Aina fetissiin ja sen ilmentämiseen ei kuitenkaan liity seksuaalisia, fyysisiä ilmentymiä, vaan se saattaa saada ihmisessä aikaan esimerkiksi vain voiman ja eheyden tunteita. Ihmisissä onkin paljon eroa siinä, kuinka he seksuaalisuuttaan fetissiensä kautta toteuttavat. Toisilla fetissejä on useita erilaisia, toisilla vain yksi.

Outoa vai ei?

Fetissi herättää ihmisessä hyvin voimakkaita tunteita ja mielikuvia, jotka toimivat vahvoina kiihottimina. Usein fetissejä toteutetaankin vain fantasioinnin kautta ja itsetyydyttämällä, varsinkin jos fetissi on omasta mielestä jollain lailla arveluttava.

– Jos fetissi loukkaa yleisiä ihmis- tai seksuaalioikeuksia tai siitä on haittaa omalle tai kumppanin hyvinvoinnille, on sen toteuttaminen vahingollista ja siksi eettisesti arveluttavaa – joissakin tapauksissa jopa tuomittavaa, Karhumäki muistuttaa.

Mikäli fetissin toteuttaminen ei loukkaa omia tai toisen ihmisen oikeuksia, ja fetisistiseen seksileikkiin osallistuvat henkilöt ovat mukana tietoisina ja vapaasta tahdostaan, on vain mielikuvitus rajana oman seksuaalisuuden toteuttamiselle.

Aina fetissejä ei ole edes mahdollista pukea sanoiksi tai asettaa mihinkään tiettyyn muottiin. Ihmiset tunnistavat fetissinsä sitten, kun se osuu kohdalle: kun sen tunnistaa aiheuttavan jonkinlaista voimakasta mielihyvää. Erilaisia fetissejä on yhtä paljon kuin ihmisiäkin, minkä vuoksi itsestä oudolta tuntuvia fetissejäkin tulisi ymmärtää.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?