Suojassa sukupuolitautitartunnalta - oletko varma?

Julkaistu:

Nyt kesälaitumille valmistautuessa laitetaan muutama yleinen harhaluulo halki, poikki ja pinoon.
Mitä tauteja voi saada yleisistä vessoista tai saunoista? Aiheuttaako huuliherpes sitä sukuelinherpestä? Entä voiko mikään tauti tarttua jos harrastaa vain suuseksiä ilman suojaa?

Voivatko sukupuolitaudit tarttua suuseksin välityksellä?

Kyllä. Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua sukuelimistä myös suuhun ja suusta sukuelimiin. Tartunta tapahtuu suojaamattomassa limakalvokontaktissa. Ainoa varma tapa suojautua tartunnalta suuseksissä on, kuten yhdynnässäkin, kondomin käyttö. Kesäkumit kannattaa siis kaivaa lompakosta heti leikkeihin ryhtyessä jos mielit turvata terveytesi ensi kesällekin.

Voiko vessanpöntöstä saada sukupuolitautitartunnan?

Ei voi saada, eikä myöskään saunanlauteilta. Sukupuolitauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit eivät pysy elossa montaa minuuttia jouduttuaan pois elinympäristöstään. Lisäksi ne kehonalueet, joilla taudinaiheuttajat elävät, eivät yleensä koske wc-pönttöön. Bakteerit ja virukset eivät myöskään pysty kiinnittymään ihoon, jossa ei ole minkäänlaisia haavaumia.

Teoreettinen tartuntamahdollisuus on olemassa, mikäli istahdat tismalleen samaan kohtaan, jossa on parin minuutin sisällä istunut tautia kantava ihminen, ja sinulla on juuri tässä kohdassa iho rikki. Käytännössä kuitenkin, jos olet saanut tartunnan, melko epätodennäköistä on, että tartunta olisi tullut wc-pöntöstä.

Voiko huuliherpes tarttua sukuelimiin?

Kyllä. Yskänrakkulat eli huuliherpeksen aiheuttaa samainen virus, joka aiheuttaa myös sukuelimissä esiintyvän herpeksen. Suun alueella rellestävä virus on herpes simplex virus tyyppi 1, kun taas sukuelinten alueella kiusaa aiheuttaa saman viruksen tyyppi 2. Ykköstyypin virus pystyy kuitenkin aiheuttamaan tartunnan myös sukuelinten alueelle. Samoin kakkostyypin virus voi kosketuksessa tartuttaa kumppaniin yskänrakkulan, tosin harvemmin, koska kakkostyyppi on tarkempi elinympäristöstään.

Mikäli huulessa siis tuntuu yskänrakkula, tai sellainen on ehkä tulossa, kannattaa suuseksi jättää väliin. Joka tapauksessa varmin tapa pitää taudit kaukana on muistaa kondomi jokaisessa intiimihetkessä muiden kuin wc-pöntön kanssa.


Lähteet: ABC Health & Wellbeing Fact Buster, Suomen Hammaslääkäriliitto
Yleisimmät sukupuolitaudit - tunnista tartunnat ja katso shokeeraavat aidot K-18-kuvat oireista

LUE MYÖS:

Nämä sukupuolitaudit voivat näkyä naamasta - Huoltamo.com
Esinahassa piilee tulehdusriski - Tohtori.fi
Kummalta saa todennäköisemmin suihinoton: vegetaristilta vai lihaakin syövältä? - Tohtori.fi
Miesten 6 yleisintä sukupuolitautia - Huoltamo.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt