Avioliitto jalostaa miehen

Julkaistu:

Haluatko rauhoittaa huonosti käyttäytyvän miehen? Avioliitto saattaa toimia.
Tutkimuksen mukaan miehet käyttäytyvät paremmin ollessaan naimisissa. Mukavat miehet myös päätyvät avioliittoon muita miehiä todennäköisemmin.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan antisosiaalisia piirteitä omaavien miesten ikävät ominaisuudet vähenevät avioliiton myötä. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa aggressiivisuus, valehteleminen, rikollinen käyttäytyminen ja myötätunnon puute.

Mukavat miehet myös päätyvät muita miehiä todennäköisemmin avioliittoon. Archives of General Psychiatry, -tiedelehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui lähes 300 kaksosparia, joita seurattiin 12 vuoden ajan: 17-vuotiaista 29 vuoteen. Tutkimus tehtiin Michiganin yliopistossa.

Vähemmän huonoja tapoja

29-vuotiaana naimattomilla miehillä oli noin 1,3 antisosiaalista piirrettä. Avioituneilla miehillä vastaava luku oli 0,8.

Naimisiin 12 vuoden tutkimusjakson aikana päätyneistä miehistä 60 prosenttia kuului miesjoukkoon, jolla ei 17- ja 20-vuotiaana juuri ollut antisosiaalisia luonteenpiirteitä.

Tutkimuksessa oli mukana myös identtisiä kaksosia. Tutkimuksessa havaittiin, että avioituneilla identtisillä kaksosilla oli antisosiaalisia piirteitä vähemmän kuin naimattomilla. Avioliitto siis sekä vähentää huonoja ominaisuuksia että avioliittoon päädytään todennäköisemmin, kun niitä jo alkujaan on vähän.

Liitto rauhoittaa?

Jo aiemmin naimattomuus on yhdistetty rikolliseen käyttäytymiseen; avioituneet miehet päätyvät tekemään vähemmän rikoksia. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan avioituminen vähentää rikoksentekoherkkyyttä jopa 35 prosenttia.

Syitä käyttäytymisen muutoksen ei tutkimuksissa ole eritelty. Rikosherkkyyteen saattaa vaikuttaa muun muassa se, että avioituneilla on kiinni jäädessään enemmän menetettävää.

Sinkuilla on myös enemmän aikaa viettää ystäviensä seurassa, mikä saattaa kasvattaa esimerkiksi heidän alkoholinkäyttöään.
Alkoholinkäyttö puolestaan voi altistaa huonoille teoille.


Lähde: Rakkaudeksi.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt