Seksi - Onko kännykkä sperman tuho? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Onko kännykkä sperman tuho?

Tuoreen tutkimuksen mukaan matkapuhelimen käyttö saattaa heikentää siemennesteen laatua.

Kanadalaistutkimuksen mukaan matkapuhelimen käyttö heikentää sperman laatua.­

24.5.2011 8:15

Uusi tutkimus väittää, että kännykän käytöllä voi olla yhteys miehen siemennesteen laatuun. Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan ole yksiselitteiset. Tutkimuksen mukaan kännykkää päivittäin käyttävillä oli veressään enemmän vapaata testosteroni kuin muilla miehillä. Heidän lutenisoivan hormonin määränsä oli kuitenkin pienempi kuin muilla miehillä.

Luteinisoiva hormoni on aivolisäkkeestä erittyvä aine, joka säätelee muun muassa sukurauhasten toimintaa.

Aiheuttaa lapsettomuutta?

Kanadalaistutkimuksen mukaan matkapuhelimen käyttö siis heikentää sperman laatua ja voi näin aiheuttaa lapsettomuutta.

Kanadalaistutkijoiden aineistona oli yli 2 000 asiakasta itävaltalaiselta lapsettomuusklinikalta. Aineisto kerättiin 1993–2007. Tutkimus julkaistiin Journal of Andrology -tiedelehdessä.

Tutkimusta johtanut Rany Shamloul myöntää tutkimuksen tuloksen olevan ”askarruttava”, mutta selvä. Hän toteaa, että tutkimusta aiheesta tarvitaan lisää.

Tutkittu aiemminkin

Elektromagneettisen säteilyn vaikutusta sperman laatuun on tutkittu aiemminkin. Esimerkiksi 2000-luvun puolivälissä amerikkalaistutkijat havaitsivat, että yli neljä tuntia kännykkää käyttävillä oli siittiöitä merkitsevästi vähemmän kuin muilla. Myös siittiöiden laatu ja liikkuvuus olivat huonompia.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole tarkasteltu, minkälaisia kännykkää runsaasti käyttävien miesten yleiset elämäntavat ovat, kuten: Liikkuvatko he? Syövätkö he terveellisesti? Laaturomahdus Suomessa

Suomalaismiesten sperman laatu on laskenut merkittävästi kymmenessä vuodessa, vaikka se aiemmin on ollut hyvälaatuista. Maaliskuussa International Journal of Andrology -tiedelehdessä julkaistu suomalaistutkimus kertoo karua kieltä: 1980-luvun loppupuolella syntyneiden miesten siemennesteessä oli selvästi vähemmän siittiöitä kuin 80-luvun alussa syntyneillä. Siittiöiden määrä laski lähes 28 prosentilla 227 miljoonasta 165 miljoonaan.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?