Särkynyt sydän, näin korjaat sen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Onko sydämesi särkynyt? Tässä 10 vinkkiä sen eheyttämiseen

Kuinka selvitä särkyneestä sydämestä? Tässä kymmenen vinkkiä.

Nauru parantaa monin eri tavoin ja niin tekee itkeminenkin.

2.3.2011 6:30

Särkyneen sydämen parantaminen ei ole koskaan helppoa. Ei ole olemassa nopeaa tapaa estää sydämessäsi olevaa pahaa tunnetta. Rakastamisen lopettaminen ei ole vaihtoehto.

Kuinka sitten selviämme särkyneestä sydämestä? Tässä kymmenen vinkkiä, jotka saattavat helpottaa oloasi, ja ajan kuluessa huomaat selvinneesi sittenkin.

1. Mene surun läpi, älä kierrä sitä

Sydänsuruista kärsivälle on vaikeinta vain pysyä paikallaan ja käydä suru läpi. Se on kuitenkin juuri se asia, joka jokaisen surevan on käytävä läpi. Ilman sitä ei voi jatkaa eteenpäin.

2. Löydä itsenäisyytesi ja nauti siitä

Yritä täyttää tyhjiö itse – älä ryntää suin päin suhteeseen tai yritä voittaa rakastasi takaisin. Muista, ettet tarvitse toista ihmistä ollaksesi onnellinen. Luota itseesi ja nauti itsenäisyydestäsi.

3. Listaa vahvuutesi

Jos tunnet olosi lyödyksi, etkä jaksaisi enää yrittää, ota kynä käteen ja listaa kaikki vahvuutesi. Löydät varmasti positiivisia puolia itsestäsi, kun vain ajattelet asiaa. Kun olet listannut vahvuutesi, olet valmis kohtaamaan seuraavan haasteesi: ylität surun, jotta voit olla taas tuottelias yksilö tässä maailmassa.

4. Anna itsellesi lupa haaveiluun

Sureminen ei olisi se luonnollinen prosessi, joka sen pitäis olla, ilman kaipuuta menettämääsi ihmistä kohtaan. Jos yrität hävittää haaveet entisestä rakkaastasi, saatat jopa pahentaa tilannetta.

5. Auta jotakuta muuta

Yksi lääke sydänsuruihin on kääntää huomiosi hetkeksi muualle. Voisitko ehkä auttaa jotakuta toista, joka painii mahdollisesti samankaltaisten ongelmien kanssa kuin sinä? Pieneksi hetkeksi pystyt unohtamaan itsesi ja oman surusi. Myönnä pois, joinain päivinä se tulee todella tarpeeseen.

6. Naura. Ja itke.

Nauru parantaa monin eri tavoin ja niin tekee itkeminenkin. Luuletko, että on sattumaa, kun tunnet olosi aina paremmaksi itkun jälkeen? Kyyneleiden parantavaan voimaan on olemassa monia fysiologisia syitä. Nappaa siis nenäliina käteesi ja antaudu kunnon itkukohtaukselle, jos siltä tuntuu.

7. Listaa hyvät ja huonot asiat

Sinun on tiedettävä, mitkä asiat tekevät olosi hyväksi ja mitkä vain pahentavat sitä. Et voi tietää, mikä tekeminen kuuluu millekin listalle ennen kuin kokeilet niitä. Ei kuitenkaan ainakaan kannata tarkistella säännöllisestä entisen rakkaasi Facebook-seinää mahdollisen uuden tyttöystävän varalta tai yrittää kalastella hänestä tietoja hänen ystäviltään.

Hyvien asioiden listaan voisivat kuulua esimerkiksi eksältäsi saatujen sähköpostien ja tekstiviestien poistaminen tai yhteiskuvista eroon hankkiutuminen. Kannattaa myös tavata sellasia ystäviä, joiden kanssa keskustellessa eksäsi nimi ei todennäköisesti nouse esiin.

8. Liiku suru pois

Juokse, ui, käy kuntosalilla, kävele tai nyrkkeile – tunnet olosi välittömästi paremmaksi. Helpotus on sekä fysiologista että henkistä, sillä liikunta vapauttaa kehossasi kemikaaleja, jotka edistävät hyvän olon tunnetta ja samalla tunnet hallitsevasi sekä kehoa että mieltäsi. Bonuksena voit kuvitella nyrkkeilysäkin tilalle tyypin, joka on syyllinen suruusi.

9. Luo uusi maailma

Tämä on erityisen tärkeää, jos olet elänyt symbioosissa entisesi kanssa. Luo oma turvallinen maailmasi, jossa on paljon sellaisia ystäviä, jotka ovat vain sinun, eivätkä ole ystäviä eksäsi kanssa. Käytä tämä tilaisuus kokeillaksesi jotain uutta, kuten sukeltamista, taidekurssia, kirjakerhoa, blogin kirjoittamista...mahdollisuutesi ovat rajattomat.

10. Löydä toivoa

Löytääksesi toivoa, sinun on annettava anteeksi ja uskottava, että on olemassa parempaa. Toivo tarkoittaa uskomista siihen, että suru voi hälvetä ja että vielä tulee päivä, jolloin sinun ei tarvitse pakottaa hymyä kasvoillesi, vaan se tulee itsestään.

Ja muista rakastaa uudelleen!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?