Isän alkoholismi mursi tyttären - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Isän alkoholismi mursi tyttären

Julkaistu: 19.5.2008 15:53

Espoolainen kirjailija Kristiina Kärhä, 45, on alkoholistin lapsi, jonka lapsuus ei ollut turvallinen.

- Jo 5-vuotiaana tajusin, että perheessämme on jokin ongelma, josta ei saa puhua. Kun leikin pullojen keskellä ja ihmettelin niitä, äitini ei vastannut kysymyksiini. Asiaa katsottiin läpi sormien, Kristiina muistelee.

- Meitä on yhteensä kolme sisarusta. Minä nuorimmaisena altistuin ongelmalle eniten. Minusta tuli lojaali, kiltti ja vetäytyvä. Isäni ollessa jatkuvasti humalassa muutuin äitini tukipilariksi ja kuuntelijaksi, Kristiina kuvailee lapsuuttaan.

Alkoholistien lapsilla on poikkeuksetta samoja henkisiä ongelmia. - Sairastuin anoreksiaan. Minulla ei ollut minkäänlaista kosketuspintaa omiin tunteisiini ja pelkäsin naiseksi kasvamista. Päällimmäisenä painoi mielessä vain huoli kodista.

Nyt viiden lapsen äiti ei kuitenkaan selvinnyt alkoholin varjostamasta lapsuudestaan pelkällä anoreksialla ja monimutkaisilla suhteilla vanhempiinsa. Alkoholistien lapsille tyypillisesti hänkin etsi itselleen vaikean parisuhteen, jossa toteutti läheisriippuvuuttaan.- Olin avoliitossa miehen kanssa, joka petti toistuvasti ja oli narsisti. Suhde sai sairaanloisia ja outoja piirteitä. Mieheni kuoli 30-vuotiaana aivonpohjavaltimon pullistuman puhkeamiseen.

Kristiinan isä kuoli vuonna 1988 maksasyöpään. Isän kuoleman jälkeen kului vuosia terapiassa ja vertaistukiryhmissä.- En ole enää katkera. Pääsiäisenä 2006 sain oivalluksen, että tämä asia on vihdoin käsitelty. Isäni oli alkoholisti, kyllä, mutta myös ihminen. Nyt ymmärrän kaipuuni rakkauteen, jota en isältäni täysipainoisesti saanut.

Jokainen alkoholistin lapsi joutuu käymään läpi myös oman suhteensa alkoholiin. - En ole absolutisti, mutta en juuri käytä alkoholia. Elämässäni oli vaihe, jolloin aloin juoda huomattavia määriä. Klassisesti huomasin, että sehän on paras lääke ongelmiin ja käsittelemättömiin asioihin. Lopulta oli vain käytävä läpi pohdinta siitä, voinko minä alkoholistin lapsena juoda ylipäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?