Peter Kotilaisen elämä lähti syöksykierteeseen MM-kullan jälkeen – ”Tunsin heti kisojen jälkeen, että kohta tapahtuu jotain”

Peter Kotilainen menetti pelihelvetissä rahansa ja elämänhallintansa.

Muutaman kerran olen retkahtanut, mutta helmikuun jälkeen en ole pelannut kertaakaan, Peter Kotilainen sanoo.

17.8.2019 14:51

Yksi monista peliriippuvuuksista sai yli 20 000 pelikoneen maassa alkunsa vuosituhannen taitteessa Jyväskylän Kangaslammella. Sittemmin salibandyssa lähes kaiken mahdollisen saavuttanut Peter Kotilainen pelasi ensimmäiset uhkapelinsä 8-vuotiaana lähikaupassaan.

– Muistan kuinka pienenä poikana jäin katselemaan siistin näköisiä koneita. Pelaamista ei silloin vahdittu ollenkaan, Happeeta edustava Kotilainen muistelee.

Kaikki alkoi rahapeliautomaateista.

– Pelikoneista se alkoi. Meillä oli lähikaupassa pelipiste ja pian aloin tehdä Kenoa sekä Pitkävetoa SM-liigapeleistä, Kotilainen kertoo.

Kotilaisen alkoholismista kärsivä isä kuoli tulipalossa pojan ollessa 9-vuotias ja pahaa oloa riitti. Salibandy toimi henkireikänä Kotilaiselle, joka ei tuntunut onnistuvan missään muualla kuin pelikentällä.

– Olen addiktoituva persoona ja pahaan oloonkin voi tottua ja jäädä koukkuun, Kotilainen sanoo.

Maalinteko – ja tuulettaminen – on Kotilaiselle tuttua puuhaa.

Uran suurinta huippua seurasi heti elämän syvimmät aallonpohjat. Peter Kotilainen voitti Riian 2016 MM-kisoissa kaiken mahdollisen. Hän nappasi kisojen arvokkaimman pelaajan palkinnon ja voitti kisojen maali- ja pistepörssin Suomen juhliessa maailmanmestaruutta.

– Tunsin heti Latvian kisojen jälkeen, että kohta tapahtuu jotain. Huipulta pääsee nopeasti alas ja romahdus oli vain ajan kysymys, kaksinkertainen maailmanmestari myöntää.

Kotilainen oireili seuran tapahtumissa, pelasi rahansa ja lääkitsi pahaa oloaan alkoholilla. Lopulta Happee-valmentaja Tero Kotilainen ojensi puhelimen, jonka toisessa päässä oli huumehelvetistä selvinnyt kiekkolegenda Marko Jantunen.

– Jantunen oli niin kova puhumaan, ettei siinä jäänyt paljon suunvuoroa. Sovimme tapaamisen Tampereelle ja siitä toipuminen alkoi, Kotilainen kertoo kovia kokeneiden pelaajien kohtaamisesta.

Paraneminen ja jaloilleen nouseminen on ottanut aikansa.

– Muutaman kerran olen retkahtanut, mutta helmikuun jälkeen en ole pelannut kertaakaan. Ulosotossa olleet pikavippivelat on nyt maksettu. Henkilökohtaisista veloistani pääsen toivottavasti kahden vuoden aikana, Kotilainen tunnustaa.

Asiasta puhuminen on auttanut.

– Luulin monta vuotta olevani ongelmieni kanssa yksin, mutta meitä onkin paljon. On ollut vapauttavaa puhua ongelmistani. Tiedän, että moni urheilija pelaa paljon, Kotilainen sanoo.

Kotilainen on ollut aktiivinen kansalaisaloitteessa, joka vaati rahapeliautomaattien poistamista kaupoista.

Kotilainen oli Suomen MM-kultajukkueen sankari.

– Veikkaus on nyt hiljentynyt ja he yrittävät siten estää, ettei kampanja menisi maaliin. Meillä on vielä mahdollisuus kerätä vaadittavat nimet, Kotilainen arvioi ystävänsä alullepanemaa aloitetta.

Syksy tuo uutta henkilökohtaiseen elämään.

– Aion syksyllä mennä ystävieni kehotuksesta ADHD-tutkimuksiin, jos sieltä saisi vähän lisäymmärrystä ongelmiini, Kotilainen paljastaa.

24-vuotias Peter Kotilainen on salibandyn pelaajana luonnonlapsi ja hänen henkinen hyvinvointinsa on usein heijastunut suoraan pelikentille.

– Tuntuu, että olen pelaajana parempi kuin koskaan. Motivaatio on todella korkealla, Kotilainen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?